Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 3 septembrie 2022

Tumor board, comisia oncologică multidisciplinară care creşte şansele de supravieţuire ale bolnavilor de cancer


 Tumor board, comisia oncologică multidisciplinară care creşte şansele de supravieţuire ale bolnavilor de cancer. Specialiştii Asociaţiei OncoHelp se întrunesc zilnic.

Evaluarea, examinarea, strategia terapeutică, dar şi administrarea tratamentului unui pacient cu o formă de cancer sunt prea importante pentru a fi lăsate pe umerii unui singur medic, chiar dacă are o experienţă vastă în oncologie. Asta spun specialiştii în tratarea acestei maladii. De aceea, este necesară existenţa unei echipe multidisciplinare care să analizeze fiecare caz în parte.

În cadrul Centrului Oncologic OncoHelp Timişoara funcţionează o asemenea comisie oncologică multidisciplinară, un tumor board, ce se întruneşte în fiecare zi şi în cadrul căreia sunt examinate toate cazurile. Din cadrul tumor boardului fac parte medici oncologi, specialişti în imagistică, radioterapeuţi şi, ori de câte ori este nevoie, sunt cooptaţi medici chirurgi, ginecologi, neurochirurgi, anatomopatologi, gastroenterologi sau psihologi. În cadrul şedinţei echipei multidisciplinare se porneşte de la istoricul medical al fiecărui pacient, sunt analizate investigaţiile efectuate de bolnav şi se discută propunerea de tratament a medicului curant.

Tumor board-ul decide apoi dacă este necesară o altă abordare sau dacă soluţia medicală aleasă pentru tratament de oncologul care a preluat cazul este cea mai bună. De asemenea, se face şi o monitorizare a tuturor etapelor de tratament pentru fiecare pacient OncoHelp.

"Cancerul este o singură boală, dar are 1000 de feţe. În zona oncologica este imposibil să spui 'eu ştiu tot, nu am nevoie de părerile, experienţa şi cunoştinţele altora'. Nimeni nu este atotştiutor. În acest domeniu, informaţia se dublează la 5 ani. Tot timpul apar tratamente noi, inovative, personalizate, şi atunci este necesară şi expertiza colegilor.

Experienţa noastră, dar şi studiile au arătat că o analiză colectivă a fiecărui caz în parte este un beneficiu real, aduce un plus pentru pacient şi vorbim de un spor de supravieţuire care poate fi de cateva procente. Mai mult, este posibil ca medicul curant, cel care îl cunoaşte cel mai bine pe pacient, să fie implicat şi emoţional şi atunci să scape din vedere anumite aspecte ale tratamentului, iar o comisie neutră, care vede documentele medicale, doar informaţii concrete bazate pe investigaţii medicale şi imagistice, poate oferi cele mai bune opţiuni de tratament pentru a avea rezultate maxime.Practic, acest tumor board ar trebui să fie un standard în oncologia modernă", spune asist. univ. dr. Dorel Popovici - medic primar Asociaţia OncoHelp, director medical Centrul Oncologic OncoHelp Timişoara.

Analizarea fiecărui caz în parte se face înainte de administrarea unui tratament. Deciziile din tumor board sunt luate atât pe baza ghidurilor naţionale şi internaţionale, cât şi a studiilor ce sunt efectuate în cadrul Centrului Oncologic OncoHelp. O hotârare în cadrul echipei multidisciplinare înseamnă şi o răspundere colectivă a medicilor în faţa fiecărui pacient.

"Vorbim, practic, de medicină personalizată pentru fiecare pacient în parte. Ne întâlnim zilnic în acest tumor board unde analizăm nu doar diagnosticul şi planul de tratament, în toate etapele sale, pentru pacienţii noştri, ci oferim şi suport extern. Din păcate, sunt puţine spitalele din vestul ţarii care au medici oncologi sau, în unele cazuri, au doar un medic la zeci sau sute de pacienţi. Şi, atunci, este normal să ne oferim ajutorul şi expertiza. Colaborăm în permanenţă cu colegii noştri de la Spitalul Judeţean, de la Spitalul Muncipal sau de la Spitalul CFR din Timişoara şi cu cei de la spitalul din Arad. Şi este normal să ne oferim ajutorul având cea mai mare experienţă în zona de vest a ţării", spune asist. univ. dr. Dorel Popovici - medic primar Asociaţia OncoHelp, director medical Centrul Oncologic OncoHelp Timişoara.

*** Centrul de Oncologie OncoHelp este un spital universitar dotat cu 165 de paturi, dintre care 131 pentru spitalizare continuă, 29 de paturi pentru spitalizare de zi si 5 paturi ATI SPA( Supraveghere post-anestezie). În cadrul Centrului sunt oferite gratuit servicii medicale de oncologie, radioterapie, hematologie, endoscopie digestivă superioară şi inferioară, imagistică medicală (computer tomograf, ecografie medicală şi mamografie). În cadrul unităţii sanitare functionează singurul centru de îngrijiri paliative dintr-un spital universitar din vestul ţării. Tot aici, pacienţii beneficiază de cazare şi masă gratuite pe perioada tratamentelor de radioterapie, în cadrul unei clădiri cu 48 paturi care asigură condiţii hoteliere moderne.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu