Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 2 septembrie 2022

ANCOM solicita opinii privind utilizarea viitoare a benzii de 26 GHz


 ANCOM lanseaza un chestionar privind oportunitatea acordarii unor drepturi de utilizare a frecventelor din banda de 26 GHz in vederea furnizarii de servicii de comunicatii electronice de banda larga in Romania. Cu aceasta ocazie, operatorii pot transmite opiniile cu privire la oportunitatea organizarii unei proceduri de selectie pe termen scurt sau pe termen mediu pentru achizitia de spectru in aceasta banda, Autoritatea urmarind sa obtina informatii semnificative din partea pietei de comunicatii electronice si a societatii civile cu privire la existenta sau inexistenta unui interes cert de a furniza, prin intermediul drepturilor de utilizare in banda de 26 GHz, retele publice si servicii de comunicatii electronice pe suport radio de banda larga.

Chestionarul ANCOM

Chestionarul se adreseaza furnizorilor de retele publice si de servicii de comunicatii electronice care detin sau nu spectru radio, respectiv producatorilor si furnizorilor de echipamente radio, a caror activitate vizeaza si banda de 26 GHz, ce activeaza pe piata nationala de comunicatii electronice sau sunt interesati in acest sens, institutiilor publice ale administratiei publice centrale (ministere, autoritati publice) si locale (prefecturi, consilii judetene, consilii locale), ale caror prerogative legislative vizeaza reglementarea ori facilitarea implementarii si utilizarii pe plan national si local a aplicatiilor „verticale" ce pot fi realizate prin intermediul utilizarii spectrului radio in banda de 26 GHz, precum si asociatiilor nonguvernamentale si cetatenilor interesati de acest subiect.

ANCOM a considerat oportun sa concretizeze acest demers printr-un chestionar dedicat benzii de 26 GHz, tocmai cu scopul de a determina, dupa 3 ani de la ultima consultare, daca exista intentii certe cu privire la obtinerea, intr-un termen scurt (perioada 2023-2025) sau in termen mediu (perioada 2026-2028), a unor drepturi de utilizare in aceasta banda, precum si daca exista alte constrangeri ce trebuie avute in vedere.

Astfel, respondentii vor alege sa raspunda la una dintre cele doua sectiuni, A sau B, in functie de perioada in care considera ca ar trebui sa se desfasoare prima procedura de selectie in banda de 26 GHz, respectiv 2023-2025 sau 2026-2028. De asemenea, respondentii trebuie sa-si exprime opinia si cu privire la cantitatea de spectru din aceasta banda care ar trebui sa faca obiectul procedurii de selectie, la abordarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii cu privire la drepturile de utilizare existente in aceasta banda (care sunt acordate pentru alte tipuri de aplicatii in serviciul fix), la oportunitatea alocarii spectrului doar la nivel national ori doar pe zone geografice mai mici (judete, localitati) sau printr-o combinatie a acestor tipuri de drepturi etc.

Banda de 26 GHz (24,25-27,5 GHz)

Banda de 26 GHz este alcatuita din alte trei benzi de frecvente de sine-statatoare, foarte diferite din punct de vedere al istoricului de utilizare a acestora si al modului lor de reglementare, atat pe plan international si regional, cat si pe plan national:

  • banda 24,25 – 24,5 GHz,
  • banda 24,5 – 26,5 GHz,
  • banda 26,5 – 27,5 GHz.

In banda de frecvente 24,5 – 26,5 GHz sunt licentiati 3 operatori: Orange Romania, Vodafone Romania si S.N. Radiocomunicatii, care utilizeaza subbenzile ce le sunt alocate prin licente pentru exploatarea de linii de radiorelee de diverse capacitati de trafic.

In schimb, pentru benzile 24,25 – 24,5 GHz si 26,5 – 27,5 GHz nu au existat solicitari de obtinere a unor drepturi de utilizare a frecventelor cu caracter permanent si, prin urmare, in aceste benzi nu au fost acordate niciodata licente de utilizare a frecventelor radio pentru utilizare neguvernamentala.

Raspunsuri chestionar

Chestionarul privind oportunitatea acordarii unor drepturi de utilizare a frecventelor in vederea furnizarii de retele publice de tip MFCN si de servicii de comunicatii electronice pe suport radio de banda larga in Romania in banda de frecvente 24,25 – 27,5 GHz (banda de 26 GHz) poate fi accesat aici. Persoanele interesate sunt invitate sa formuleze si sa transmita raspunsuri pana la data de 16.09.2022, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu