Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 18 septembrie 2022

ACŢIUNEA TROFEUL

Poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase au constatat 256 de infracţiuni şi au indisponibilizat 100 de arme, peste 10.000 de bucăţi de muniţie, 1.460 kg. carne de vânat, 55 de exemplare de vânat din diferite specii şi 72 de trofee, în urma unei acţiuni derulate la nivel naţional pentru verificarea legalităţii organizării şi desfăşurării partidelor de vânătoare la care participă vânători români şi străini.

În perioada 1 iulie - 31 august 2022, poliţiştii au desfăşurat, la nivel naţional, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, acţiunea "TROFEUL", al cărei scop a fost verificarea legalităţii organizării şi desfăşurării partidelor de vânătoare la care participă vânători români şi străini.

Astfel, au fost organizate 311 acţiuni punctuale, în cadrul cărora au fost verificate 125 de partide de vânătoare, la care au participat 359 de cetăţeni străini.

De asemenea, au fost verificate 34 de persoane juridice (armurieri) ce desfăşoară operaţiuni cu arme şi muniţii şi 140 de gestionari ai fondurilor cinegetice unde s-au desfăşurat partidele de vânătoare.

Ca urmare a acestor activităţi, poliţiştii au constatat 256 de infracţiuni, dintre care 114 prevăzute şi pedepsite de Legea nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, 69 de infracţiuni prevăzute de Codul Penal privind nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi 73 de alte infracţiuni.

Dintre cele 114 infracţiuni prevăzute şi pedepsite de Legea 407/2006, 3 fapte de natură penală au fost comise de persoane juridice (armurieri), 35 de către gestionarii fondurilor cinegetice şi 76 de către persoane fizice de cetăţenie română.

Ca urmare a constatării celor 256 de infracţiuni, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 100 de arme, 10.107 bucăţi de muniţie, 1.460 kg. carne de vânat, 55 de exemplare de vânat din diferite specii, 72 de trofee, 5 autovehicule, 29 de capcane şi laţuri, precum şi alte 33 de bunuri şi obiecte (lunete, camere de termoviziune, dispozitive de ochire pe timp de noapte, proiectoare, suliţe, ş.a.).

De asemenea, au fost aplicate, în total, 154 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 49 conform prevederilor Legii nr. 407/2006, iar restul de 105 sancţiuni au fost aplicate conform prevederilor Legii nr. 295/2004, în valoare totală de 127.820 de lei.

Dintre cele 49 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, 12 au fost aplicate gestionarilor fondurilor cinegetice, 34 cetăţenilor români şi 3 cetăţenilor străini, iar dintre cele 105 contravenţii la Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor, componentelor esenţiale şi al muniţiilor, 102 au fost aplicate vânătorilor de cetăţenie română, una a fost aplicată unui armurier, restul de două sancţiuni fiind aplicate cetăţenilor străini.

Exemplu:
La data de 15 iulie 2022, poliţiştii din Sibiu au pus în executare 2 mandate de percheziţie domiciliară, în cadrul unui dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de braconaj cinegetic.

Astfel, la locuinţa unui bărbat din localitatea Sebeşu de Sus, judeţul Sibiu, au descoperite două arme de vânătoare, 100 de bucăţi de elemente de muniţie, deţinute legal de persoana în cauză, dar păstrate în mod necorespunzător, 3 trofee de cerb, 2 (două) trofee de capră neagră, 26 de trofee de căprior, 14 (trofee) mistreţ, fără ca acestea să prezinte vreun crotaliu, precum şi 14 articole pirotehnice din categoria F3.

Totodată, bărbatul percheziţionat deţinea în captivitate (exploataţie agricolă) 3 exemplare de mistreţ mascul şi femelă-metiş, crotaliate de medicul veterinar şi 7 exemplare de purcei de mistreţ - necrotaliaţi la momentul controlului.

În cauză, s-a extins urmărirea penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de efectuarea operaţiunilor cu articole pirotehnice fără drept.

Armele, muniţia şi trofeele au fost ridicate de poliţişti, în vederea continuării cercetărilor.

Faţă de persoana în cauză a fost luată măsura sancţionării contravenţionale, cu amenda de 5.001 lei, iar, ca măsură complementară, a fost dispusă anularea dreptului de deţinere, port şi folosire de arme letale.

Cercetarile sunt continuate, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu