Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 8 martie 2022

Cele două adevăruri despre (ne)constituționalitatea măștii

CCR a declarat neconstituțională ordonanța care instituia obligativitatea măștii, pe motiv că Guvernul nu a cerut avizul Consiliului Legislativ pentru ea; SGG ne arată avizul și susține că adoptarea ordonanței s-a făcut legal; Cum pot coexista două adevăruri antagonice despre aceeași realitate?

 

După ce Curtea Constituțională a declarat

neconstituțională Ordonanța de Urgență 192/2020, pe motiv că la adoptarea ei nu a fost cerut avizul Consiliului Legislativ, APADOR-CH i-a cerut premierului Ciucă o anchetă pentru a vedea cine din Guvern se face vinovat de această scăpare.

Nu am primit un răspuns imediat, ci mai degrabă prin ricoșeu: CSM a luat comunicatul nostru de presă și l-a direcționat către SGG, cerând să ni se transmită un răspuns. O manieră interesantă de a comunica cu executivul, dar care iată că s-a soldat cu un răspuns.

Ca la Radio Erevan, Secretariatul General al Guvernului ne spune nu numai că a cerut avizul Consiliului Legsilativ pentru OUG 192/2020, dar că l-a și primit.

Este amintit în răspuns că ședința de guvern în care a fost adoptată respectiva ordonanță a început pe 5 noiembrie la ora 19.05 și s-a încheiat târziu în noapte, după ora 2.00, când deja era 6 noiembrie, și că Ordonanța 192 a fost introdusă suplimentar pe ordinea de zi. SGG spune că a cerut avizul Consiliului Legislativ pe 6 noiembrie și l-a și primit în aceeași zicel mai probabil după adoptarea ordonanței, căci e greu de presupus că domnul Toni Greblă, care semnează avizul, a lucrat în schimbul trei, în noaptea dintre 5 și 6 noiembrie, pentru asta.

Tehnic vorbind, așadar SGG a și solicitat și a și primit avizul Consiliului Legislativ, pentru Ordonanța de Urgență 192/2020. Numai că nu pe 5 când a început ședința de guvern, ci pe 6, după ce ordonanța a fost deja adoptată. Așa se face că OUG 192/2020 apare adoptată cu data de 5 noiembrie, publicată în Monitorul oficial pe 6 noiembrie.

Dacă SGG ar fi fost un chirurg, ne-ar fi spus că a început operația în seara de 5 noiembrie, dar i-a făcut anestezia pacientului abia la final, pe 6, când a venit și anestezistul la lucru.

Rămâne să vedem motivarea CCR, din care vom afla, cel mai probabil, că judecătorii nu s-au lăsat impresionați de avizul Consiliului Legsilativ obținut post factum. Altfel CCR nu ar fi scris în comunicatul de presă emis după anunțarea neconstituționalității ordonanței: „Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ."

Între timp, în spațiul public au apărut semnale că ANAF îi execută silit pe cetățenii amendați în baza OUG 192/2020, pentru nepurtarea măștii. Asta pentru că până când CCR nu publică și motivarea deciziei luate în 15 februarie, efectele OUG 192/2020 încă se produc.

Opinia APADOR-CH este că executarea silită ar trebui contestată la instanță de fiecare persoană vizată, pe motiv că executarea silită nu poate privi o amendă aplicată în baza unui text legal declarat neconstituțional. Chiar dacă decizia CCR nu este încă publicată, toată lumea – deci și instanțele – cunoaște ce a decis CCR. Nu putem garanta succes absolut, justiția mai are înca o doză de imprevizil, dar ar trebui încercat.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu