Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 25 noiembrie 2021

Mesajul prefectului județului Caraș-Severin, Cristian Gâfu, cu prilejul Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

 

În fiecare an, la data de 25 noiembrie este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, stabilită oficial de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 54/134 din 7 februarie 2000.

În acest an, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați din România va

organiza o serie de evenimente dedicate Campaniei internaționale pentru eliminare a violenței împotriva femeilor și fetelor care marchează seria a 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotrivaFemeilor) - 10 decembrie  (Ziua Internațională a Drepturilor Omului – adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).

Parlamentul României, prin Legea nr. 30/2016 din 17 martie 2016, a ratificat Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, adoptată la Istanbul la 11 mai 2011, şi care a intrat în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2016. Convenţia de la Istanbul reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător care abordează această gravă violare a drepturilor omului. Prevenirea violenţei, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor sunt punctele cheie ale documentului.

Cu acest prilej, doresc să subliniez că resping orice formă de violență nu numai asupra femeilor, ci asupra oricărui individ. Într-o societate modernă și democratică, violența este inacceptabilă, iar fiecare dintre noi trebuie să acționeze în scopul prevenirii actelor de violență prin respect reciproc, comunicare și înțelegere. 

Violența atrage violență, și, din păcate, pandemia Covid-19 a determinat o creștere a manifestărilor de violență, în special violență domestică. Violența trebuie eliminată, iar sub coordonarea Instituției Prefectului-județul Caraș-Severin, structurile subordonate ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin, Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Gl. Bg. Vasile Zorzor” Caraș-Severin) desfășoară în mod constant acțiuni comune de informare, dar și verificări pentru prevenirea si combaterea faptelor de violență, precum și intervenții în urma sesizărilor cetățenilor. În cazurile în care s-a impus, au fost aplicate măsurile legale împotriva autorilor faptelor de violență și au fost emise ordine de protecție a victimelor infracțiunilor de violență.

Consider că este necesară intensificarea politicilor, a programelor și a strategiilor care să contribuie la eliminarea cauzelor violenței, la protejarea victimelor faptelor de violență, apărarea drepturilor femeilor și promovarea acestora.

Să milităm pentru o societate fără violență!   

 

PREFECT,

 

Cristian GÂFU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu