Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 24 noiembrie 2021

Licitatia din acest an pentru alocarea de spectru s-a finalizat

„Am finalizat  licitatia desfasurata pentru alocarea unor noi frecvente pentru comunicatii mobile de banda larga, in urma careia cei doi participanti castigatori vor plati catre bugetul de stat suma de 43,4 milioane euro, ceea ce reprezinta 60% din valoarea spectrului pus la dispozitie. Am decis organizarea licitatiei in acest an pentru a oferi oportunitatea operatorilor interesati sa-si maximizeze portofoliul de spectru detinut, in vederea extinderii capacitatii retelelor proprii si, in consecinta, pentru a putea oferi servicii de ultima generatie. Aceasta alocare de spectru suplimentar pentru servicii de comunicatii mobile de banda larga va da un suflu nou competitiei pe piata telecom din Romania, in beneficiul utilizatorilor finali”, a declarat vicepresedintele ANCOM Bogdan IANA, astazi, 23 noiembrie 2021, la finalizarea procedurii de selectie competitiva pentru alocarea a 195 de MHz disponibili in benzile de 800 MHz, 2600 MHz si 3400 – 3800 MHz. 

Rezultatele licitatiei de spectru

Ca urmare a ofertei depuse, S.C. RCS&RDS S.A. a castigat drepturile de utilizare pentru blocul pereche de 2x5 MHz scos la licitatie in banda de frecvente de 800 MHz, pentru 4 blocuri pereche de 2x5 MHz in banda de frecvente de 2600 MHz FDD si pentru 1 bloc nepereche de 15 MHz in banda de 2600 MHz TDD, pentru o perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2022 si 5 aprilie 2029.

Suma pe care operatorul o are de platit ca taxa de licenta este de 22 milioane de euro pentru spectrul din banda de 800 MHz, 17,2 milioane de euro pentru drepturile de utilizare din banda de 2600 MHz FDD si 3,5 milioane de euro pentru blocul de frecvente din banda de 2600 MHz TDD. Suma totala pe care o are de platit operatorul ca taxa de licenta pentru toate drepturile de utilizare obtinute in cadrul acestei proceduri de licitatie este de 42,7 milioane de euro.

Operatorul isi creste astfel semnificativ cantitatea de spectru asupra careia detine drepturi de utilizare, fapt ce va influenta concurenta deja puternica de pe piata de servicii de comunicatii electronice din Romania.

Societatea Invite Systems S.R.L. a licitat si a castigat drepturi de utilizare pentru 1 bloc de 5 MHz nepereche in banda de frecvente de 3400-3600 MHz, pentru o perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2022 si 31 decembrie 2025, pentru care va avea de platit ca taxa de licenta suma de 700.000 euro.

Suma totala obtinuta in urma acestei proceduri de selectie competitiva este de 43,4 milioane de euro, care va constitui venit la bugetul de stat. Taxele trebuie achitate in 15 zile de la anuntarea castigatorilor procedurii de selectie.

Procedura de licitatie

Procedura de selectie competitiva pentru alocarea unor drepturi de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800 MHz, 2600 MHz si 3400-3600 MHz a fost lansata la 11 octombrie 2021.

2 dintre cei 5 operatori care au achizitionat caietul de sarcini au depus oferte ce au fost analizate si declarate castigatoare. Astazi a avut loc o runda primara suplimentara, ce oferea operatorilor calificati ocazia sa depuna oferte suplimentare.

Obligatii de acoperire

Operatorii vor avea obligatii de acoperire si dezvoltare impuse in licenta de utilizare a spectrului de frecvente.

Pentru licentele acordate in banda de 800 MHz, obligatiile vizeaza asigurarea acoperirii unui procent de 95% din populatia a 56 de localitati specificate in caietul de sarcini, cu servicii de comunicatii mobile de banda larga cu o viteza de transfer a datelor la utilizator in directia descendenta (downlink) de cel putin 2 Mbit/s, cu o probabilitate de 95% a receptiei indoor. Aceasta obligatie curge, cel tarziu, de la data de 31 decembrie 2023 pana la finalul perioadei de valabilitate a licentei, respectiv 5 aprilie 2029. Dupa incheierea procedurii de selectie, inainte de acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radio, Societatea RCS&RDS S.A., in calitate de castigator al blocului de 800 MHz, are la dispozitie 7 zile pentru a transmite ANCOM o lista cuprinzand cele 56 de localitati pe care doreste sa le acopere din totalul de 83 disponibile.

Castigatorul drepturilor de utilizare a blocului de frecvente din banda de frecvente 3400-3600 MHz va avea obligatii graduale de dezvoltare, respectiv de punere in functiune a unui numar de statii de baza. Astfel, in primul an de la intrarea in vigoare a licentei, Invite Systems S.R.L. va avea obligatia de a instala 25 de statii de baza, ajungand la 100 de statii de baza in functiune, instalate oriunde pe teritoriul national, dupa trei ani si sase luni de la intrarea in vigoare a licentei.

Mai multe detalii cu privire la procedura de selectie competitiva pentru alocarea unor drepturi de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800 MHz, 2600 MHz si 3400-3600 MHz sunt disponibile aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu