Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 23 octombrie 2020

Zile libere pentru părinţii ai căror copii învaţă în scenariile 2 şi 3, numai după epuizarea opţiunilor privind telemunca sau munca la domiciliu

 
Zile libere pentru părinţii ai căror copii învaţă în scenariile 2 şi 3, numai după epuizarea opţiunilor privind telemunca sau munca la domiciliu; sprijinul pentru telemuncă se acordă angajatorilor care au înregistrat în termen modificarea raportului de muncă în REVISAL

Guvernul a aprobat completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.

Noul act normativ stabileşte că în situaţia în care activitatea didactică în unităţile de învăţământ, inclusiv în cele de educaţie antepreşcolară şi preşcolară, se desfăşoară în scenariile 2 şi 3, respectiv prezenţa prin rotaţie la şcoală sau exclusiv online, numărul zilelor libere se acordă în funcţie de perioada prevăzută de hotărârea Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

Măsura se aplică şi pentru părintele sau reprezentantul legal care are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere unul sau mai mulţi copii şcolarizaţi, cu boli cronice pentru care medicul de familie şi/sau medicul specialist au emis adeverinţe pentru realizarea educaţiei la distanţă, în contextul pandemic actual.

În acest caz, părintele va depune la angajator - pe lângă cererea de acordare a zilelor libere, copia certificatului de naştere al copilului şi declaraţia pe proprie răspundere a celuilalt părinte că nu a beneficiat de zile libere potrivit ordonanţei de urgenţă - şi o copie a adeverinţei eliberate de medicul de familie şi/sau medicul specialist.

Totodată, Guvernul a hotărât că, pentru situaţiile în care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 sau 3, zilele libere plătite pentru părinţi (cu 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut) se acordă numai după epuizarea opţiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfăşurarea activităţii prin telemuncă sau muncă la domiciliu.

Actul normativ clarifică şi prevederea din Ordonanţa de Urgenţă nr. 132/2020 referitoare la sprijinul de 2.500 de lei acordat pentru salariaţii care au lucrat în telemuncă în perioada stării de urgenţă.

Astfel, ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern stabileşte că doar angajatorii care şi-au îndeplinit obligaţiile legale de modificare a raportului de muncă al salariatului şi au transmis datele în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor REVISAL vor putea obţine suma acordată pentru salariaţii care au lucrat în telemuncă.

Serviciul Comunicare, Mass-Media şi Relaţii cu Publicul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu