Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 29 august 2020

Punct de vedere al Consiliului Județean Caraș-Severin referitor la afirmațiile făcute de candidații liberali la alegerile locale din acest an


Referitor la afirmațiile făcute în cursul zilei de ieri, 27 august 2020, de candidații PNL la alegerile locale din acest an, privind activitatea Consiliului Județean Caraș-Severin, vă prezentăm următorul punct de vedere:


1.       Proiectele de infrastructură rutieră au constituit în permanență o prioritate a Consiliului Județean. Din păcate, în 2016, administrația liberală a lăsat în urmă o situație dezastruoasă. Timp de opt luni conturile au fost blocate, putând face plăți doar pentru salarii, proiectele majore erau în impas, iar noile proiecte de reabilitare a drumurilor județene nu se puteau depune spre finanțare pentru că drumurile avute în vedere nu au fost niciodată intabulate. În primele luni am reușit să intabulăm peste 500 km de drumuri județene. Acesta era motivul pentru care atâta timp nimeni nu a făcut nimic în acest sens. Bineînțeles, în tot acest timp, administrația liberală ne comunica realizări mărețe.

S-a reușit, totuși, în acești ani să începem proiecte majore de infrastructură rutieră accesând, în sfârșit, fonduri europene și guvernamentale în sumă totală de 290 milioane lei din care avem deja, după cum se și vede, în lucru 250 km de drum județean.

§  Cu finanțare europeană:
o   Modernizare DJ 608 Plugova (DN6) – Globurau – Costis – Borugi – Cornereva –Obita - Rusca (DN6) cu toate amenajările adiacente – valoare totală de peste 125 milioane lei.
o   Modernizare DJ 581, intersecție cu DJ 586 A (Secășeni) – intersecție cu DN 57 (Grădinari), valoare totală de peste 25 milioane lei.
§  Cu finanțare PNDL – valoare totală de aproximativ 100 milioane lei
§  Modernizare DJ, 585, Valeapai – Duleu – Limită județ Timiș
§  Modernizare DJ 608B ,  Copăcele-Zorlencior
§  Modernizare DJ 608B ,  Zorlencior- Zorlențu Mare
§  Modernizare DJ 680A , Maciova - Ciuta - Obreja (DN 68)
§  Reabilitare DJ 571 F (DN 57B) - Eftimie Murgu
§  Reabilitare DJ 571G ,  L=7,249 km, Gîrbovăț - Lăpușnicu Mare, 4 tronsoane
§  Reabilitare DJ 608B , Constantin Daicoviciu – Copăcele
§  Prin Compania Națională de Investiții – valoare totală de 23,5 milioane lei
§  DJ 572 Berzovia – Vermeș
§  DJ 587 Fîrliug – Duleu
§  Ranforsare sistem rutier cu o valoare estimată de 15,6 milioane lei
Sunt deja aprobate, cu finanțare europeană, proiectele pentru reabilitarea altor aproximativ 130 km de drum județean.

2.       Acordul cadru pentru serviciile de deszăpezire pe Muntele Mic a fost încheiat în 29.12.2017 pentru o perioadă de 36 de luni, având o valoare de 772.488 lei fără TVA. În cadrul acestuia au fost încheiate 3 contracte subsecvente pentru iernile 2017-2018, 2018-2019 și 2019-2020.

Conform documentației de atribuire, acordul cadru încetează de drept prin ajungerea la termen sau prin epuizarea cantităților contractate și/sau atingerea pragului valoric a prețului serviciilor inclus în propunerea financiară. Ca urmare a faptului că în iernile din anii 2018 și 2019  s-au înregistrat cantități mai mari de precipitații și perioade prelungite de viscol, care au dus la închideri de drum și consum mai mare de resurse pentru redarea circulației, s-au epuizat cantitățile contractate și s-a atins pragul valoric contractat în urma licitației din anul 2017, acordul cadru încetând de drept. În consecință, conform art. 5 alin din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată cu modificările şi completările ulterioare, în calitate de administrator al DJ 608A, Telescaun – Muntele Mic, Direcția de Drumuri Județene Caraș-Severin a avut obligația de a achiziționa noi servicii de deszăpezire în vederea menținerii condițiilor de siguranță pe timp de iarnă pentru participanții la trafic.

Licitația pentru servicii de deszăpezire pe Muntele Mic pentru următoarele 36 de luni a fost publicată atât în Sistemul Electronic de Achiziții Publice Național (SEAP) cât și în cel european (JOUE), în data de 16.07.2020, fiind la dispoziția tuturor companiilor interesate, care au putut oferta până în 19.08.2020. Considerăm că anunțarea persoanelor fizice, în mod nominal, asupra lansării unei licitații ar putea fi interpretată ca o tentativă de trafic de influență.

3.       În cazul Sălii Polivalente din Reșița, se impune sublinierea unei evidențe. Aici, își desfășoară antrenamentele CSM Reșița, ACS Banat Girls, Club Sportiv Universitatea Reșița și, tot aici, s-au derulat edițiile 2017, 2018 și 2019 ale Campionatului Național de Lupte, toate cu titlul gratuit. Dacă ar fi fost percepută, suma pe care cluburile ar fi trebuit să o plătească Consiliului Județean Caraș-Severin, în ultimii 3 ani, pentru folosința Sălii Polivalente, ar fi fost de 1.102.200 lei. 
Primăria Municipiului Reșița ne-a remis o estimare de preț de 387.000 lei pentru lucrări de reabilitare trepte și podest la intrarea principală în clădirea Consiliului Județean Caraș-Severin și cea a Sălii Polivalente cu recomandarea de lua legătura cu firma câștigătoare a licitației de reabilitare a Centrului Civic. Nici astăzi, nu avem un răspuns la solicitarea, adresată firmei, de a ne comunica oferta de preț însoțită de devize estimative și liste de cantități, suma avansată neavând o justificare temeinică.

4.       Legat de situația de la Spitalul Județean de Urgență Reșița. Consiliul Județean Caraș-Severin a alocat, doar în acest an, Spitalului Județean de Urgență Reșița suma de 2.194.000 lei din care 1.119.000 lei pentru susținerea proiectelor de investiții, diferența reprezentând-o cheltuieli curente ale unității spitalicești în contextul unei activități susținute pentru combaterea COVID-19.

Din decembrie 2018, când, prin Hotărâre de Guvern, a fost alocată suma de 4 milioane lei Spitalului Județean de Urgență Reșița, alte alocări de la bugetul de stat pentru cheltuieli curente și de capital nu au fost făcute. Sumele alocate în acest an de Ministerul Sănătății și pentru care instituția județeană a acoperit cofinanțarea de 10% au fost strict pentru investiții.

Prin proiectul “Romania Serbia initiativă comună împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră îmbunătățirea diagnosticării și tratamentul tumorilor maligne” este inclusă și achiziția unui Computer Tomograf (CT). Titlularul acestui parteneriat este Spitalul Județean de Urgență Reșița care a întârziat luarea unor decizii, inclusiv privind avansarea de fonduri pentru aceste achiziții, dată fiind succesiunea de manageri ai acestei unități spitalicești. Numirile pentru această funcție au fost făcute de Ministerul Sănătății, nu de Consiliul Județean Caraș-Severin.

Suprinzător cum aceste afirmații, legate de asigurarea finanțării Consiliului Județean Caraș-Severin, au fost lansate după terminarea mandatului directorului numit de Ministerul Sănătății la conducerea Spitalului Județean de Urgență Reșița.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu