Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 30 august 2020

Demersurile AEP legate de evaluarea secţiilor de votare de la alegerile locale şi măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii virusului SARS -COV2


Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că a centralizat evaluările transmise de către reprezentanţii primăriilor pentru
15.794 de secţii de votare, în vederea identificării de către autorităţile sanitare responsabile a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV2, cu ocazia alegerilor locale din data de 27 septembrie 2020.

În urma comunicărilor primite până la data de 25.08.2020 ora 12.00, s-a realizat centralizarea pentru un număr de 2.659 de unităţi administrativ-teritoriale, 5 subdiviziuni administrativ-teritoriale, respectiv 15.794 de secţii de votare.

Informaţiile au fost colectate de la primari într-un fişier electronic. Potrivit instrucţiunilor de completare a acestui fişier, primarii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

-Cerinţe legale minimale - Sediile secţiilor de votare trebuie să asigure setul de condiţii minimale privind locaţiile în care funcţionează secţiile de votare, precum şi dotarea minimală a acestora, potrivit Hotărârii Autorităţii Electorale Permanente nr. 44/2016 (exemple: asigurarea generatoarelor de curent şi a surselor alternative de energie electrică; grupurile sanitare să fie igienizate şi accesibile/să nu fie limitat accesul la acestea, luarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranţei participanţilor la procesul electoral, precum şi securitatea materialelor electorale).

- Cerinţe speciale în perioadă de pandemie - Este obligatorie asigurarea igienizării şi dezinfectării spaţiilor, asigurarea marcajelor pentru distanţarea fizică, punerea la dispoziţia participanţilor la procesul electoral a facilităţilor existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secţiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate şi dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare, etc.).

Pentru a evalua modalitatea de stabilire a fluxurilor astfel încât să poată fi asigurată distanţarea fizică, afluierea/defluirea participanţilor la procesul electoral, precum modalităţile de dezinfectare a acestora, informaţiile solicitate de AEP au vizat: numărul cabinelor de votare, suprafaţa sălii de votare, dacă în imobil se află o secţie de votare unică sau un centru de votare, exteriorul imobilului, suprafaţa zonei de acces, grupul sanitar, aerisirea/ventilaţia.

Precizăm că acest demers al AEP face parte dintr-o serie de activităţi derulate de instituţia noastră cu scopul de a responsabiliza toţi factorii implicaţi în organizarea şi desfăşurarea alegerilor în condiţii de legalitate şi siguranţă sanitară (videoconferinţe la nivel naţional şi internaţional, întâlniri şi dezbateri cu instituţiile responsabile, cu societatea civilă, formaţiuni politice, etc.)

Situaţia centralizată privind evaluarea celor 15.794 de secţii de votare, în contextul pandemiei COVID-19, poate fi consultată accesând următorul link:
https://www.roaep.ro/management-electoral/wp-content/uploads/2020/08/STATISTICA-EVALUARE-SECTII-DE-VOTARE.pdf

Direcţia comunicare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu