Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 24 august 2020

Primăria Municipiului Reșița a fost acceptată, la finalul lunii iulie, în European Alliance for Apprenticeships (EAfA)


Primăria Municipiului Reșița a fost acceptată, la finalul lunii iulie, în European Alliance for Apprenticeships (EAfA). Din această alianță fac parte 4 comunități din 3 țări europene (Italia, Spania și Portugalia) care au pus accent pe formarea profesională a elevilor beneficiari ai școlii duale. Avantajele acestei asocieri constau în posibilitatea aplicării de proiecte, în parteneriat cu una din comunitățile din asociație, de care să beneficieze
elevii, autoritatea publică, școlile și agenții economici. Firmele și autoritățile vor beneficia de expertiză europeană, iar elevii, de pregătire profesională (inclusiv practică) în una din cele 3 țari. În acest sens, la începutul lunii august Primăria Reșița, în parteneriat cu Autoritatea Metropolitană Roma, a depus o cerere de finanțare pentru organizarea unui workshop la Reșița. Tema workshopului va fi CONECTIVITATEA, iar de expertiza formatorilor europeni vor beneficia specialiștii din Primărie, școlile din municipiu, precum și societățile comerciale partenere ale școlii duale.
Mai jos aveți o analiză făcută de specialiștii din primărie cu privire la această asociere.
Autorități locale, membre EAfA
    Primăria Municipiului Reșița
    Autoritatea Metropolitană  Roma
    Provincia Trento din Italia
    Lisabona din  Portugalia și
    Castileand Leon din Spania

Am aplicat pentru calitatea de membru in Alianța Europeană pentru Profesionalizare - European Alliance for Apprenticeship, care numără 334 de membri, care începând din 2013 au sprijinit 909.763 de locuri de formare profesională la nivel european.
Primăria Municipiului Reșița a fost un actor activ pentru lansarea învățământului profesional dual imediat după apariția cadrului legislativ, din 2017, acum are primii 18 absolvenți angajați la 12 companii locale - curajoase și încurajate.
A inițiat și derulat acțiuni de informare și încurajare a angajatorilor locali, pentru a investi în formarea profesională a elevilor, astfel încât în acest an avem primii absolvenți angajați la companiile locale! – peste 50 de companii partenere!
Revitalizarea învățământului în general, și a formării profesionale în special este o reală prioritate a municipalității, cu un rol de catalizator al cooperării dintre școli și angajatori, având deja experiența concretă a acestor ani, de o formă de parteneriat cu trei actori – școala-angajatorul-autoritatea locală, iar lecțiile învățate ne place să le denumim „de la dual la trial”. 

Observăm o participare relativ redusă a autorităților locale-regionale, doar 5 membrii (reprezentând 1,5%). Primăria Municipiului Reșița, împreună cu Autoritatea Metropolitană Roma, Provincia Trento, Lisabona, Regiunea 
Castileand Leon, suntem autoritățile care declară interes și angajament pentru formare profesională, în calitatea noastră de membrii ai alianței.
Ne-am angajat ca până în decembrie 2023 să atingem valoarea de 500 de elevi sprijiniți pentru formare profesională în sistem dual – trial, pentru a pregăti forță de muncă cu competențele necesare economiei locale.
Pentru creșterea calității formării profesionale, am demarat deja dezvoltarea și implementarea unor instrumente pentru identificarea nevoilor reale ale angajatorilor locali, și a răspunde la aceste cerințe în timp real, acordând sprijin financiar pentru organizarea formării, cu un buget anual de 40 000 euro.
Promovarea antreprenoriatului local, inovativ și dinamic, a exemplelor de succes și încurajarea valorificării potențialului local, este în intenția noastră, prin contacte directe cu antreprenori de succes, pentru multiplicarea modelelor.
Mobilitatea europeană a elevilor pentru formare profesională este un context excelent de învățare, și pe lângă acțiuni de trimitere a elevilor noștri în spațiul european, minim 115/an, ne propunem să și atragem cel puțin 50 de elevi/an către oportunitățile de formare la nivelul local al municipiului și județului.
În acțiunile prin care vom atinge acești indicatori, cooperăm cu Inspectoratul Școlar, cu CLDPS, cu angajatori și lista este deschisă pentru fiecare entitate, instituție, organizație, personalități care cred în acest demers și doresc să ni se alăture!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu