Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 19 iunie 2020

Tendință de creștere a debitelor și nivelurilor pe râurile din Banat


Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) vă informează că  se înregistrează noi creșteri de debite pe râurile avertizate hidrologic din spațiul hidrografic Banat. Precipitațiile abundente căzute în ultimele zile au declanșat viituri, favorizate de scurgeri puternice de pe versanți.
În condiții de sol saturat, în perioada
16 iunie-18 iunie 2020 au fost înregistrate precipitații foarte mari la majoritatea stațiilor hidrometrice din Spațiul Hidrografic Banat:  150 l/mp la s.h. Soceni/r. Tău, 134,5 l/mp la s.h. Voislova Bucovei/r. Bistra, 131,9 l/mp la s.h. Balinț/r Bega,123,3 l/mp la s.h. Fârdea/r Hăuzeasca, 117,3 l/mp la s.h. Turnu Ruieni/r. Sebeș, 116,2 l/mp la s.h. Nădrag/r Nădrag, 111,6 l/mp la s.h. Ohabița/r. Pogăniș, 109 l/mp la s.h. Coștei/canal Timiș-Bega, 107,5 l/mp la s.h. Lugoj/r. Timiș, 106,9 l/mp la s.h. Poiana Mărului/r. Șucu, 104,8 l/mp la s.h. Brebu/r. Pogăniș, 100,3 l/mp la s.h. Goleț/r. Goleț, iar la alte 16 stații hidrometrice s-au înregistrat cantități cuprinse între 60 și 100 l/mp.
În aceste condiții, la stațiile hidrometrice (s.h.) s-au înregistrat la ora 20.00 noi creșteri de niveluri și debite cu depășiri ale cotelor de apărare în bazinele Timiș, Bega, Caraș, Bârzava, Nera, după cum urmează:
  • pe râul Timiș, la s.h Caransebeș, FII+90 cm; s.h. Lugoj, FII+37 cm ; pe râul Sebeș, afluent al Timișului, s.h. Turnu Ruieni, CI+38 cm
  • pe râul Bistra, la s.h. Voislova Bucova, CP+50 cm; s.h. Obreja, CP+120 cm; pe râul Rusca, afluent al Bistrei, s.h. Voislova, CI+92 cm
  • pe râul Pogăniș, la s.h. Brebu, CP+147 cm;  s.h. Valea Pai, CI+ 0 cm
  • pe râul Caraș, la s.h. Carașova, CP+2 cm; pe râul Gârliște, afluent al Carașului, s.h. Gârliște, CI+12 cm
  • pe râul Nera, la s.h. Dalboșeț, CI+45 cm
  • pe râul Bârzava, la s. h. Moniom, FI+21 cm
  • pe râul Bega, la s.h. Făget, FII+25 cm
În bazinul hidrografic Timiș, debitele sunt în scădere în bazinul superior și în creștere pe cursul mijlociu și inferior. Pe cursul superior al râului Caraș, cu cotă de pericol depășită, unda de viitură se va propaga spre stațiile hidrometrice situate în aval. Pe râul Pogăniș avem o tendință de creștere a debitelor pe cursul inferior, iar pe râurile Bârzava și Nera se înregistrează, deasemenea, creșteri de debite, cu depășiri ale cotelor de atenție.
Pe râul Bega, în bazinul superior, debitele sunt în scădere, urmând ca unda de viitură să se propage la stațiile hidrometrice din aval.
În prezent este în vigoare avertizarea hidrologică cod roșu pentru râul Timiș - bazin amonte S.H. Lugoj, județele Timiș și Caraș Severin, de azi, 18 iunie, ora 15:50,  până mâine ora 09:00. Deasemenea, este în vigoare și codul roșu pentru râul Pogăniș, bazin amonte acumularea Cadar-Duboz, până azi, 18 iunie,la ora 24:00.
Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă vizate de avertizările hidrologice în vigoare și acționează prin formațiile de intervenție cu utilajele din dotare atunci când situația o impune. Acestea sunt pregătite să intervină cu utilajele din dotare pentru deblocarea albiilor și asigurarea secțiunilor de scurgere.
Se solicită populației să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice și hidrologice.
Vă vom ţine la curent cu modificările ulterioare ale situaţiei.

OBSERVATII:    zona îndiguită- vorbim de atingerea Fazelor  de apărare ( FI, FII, FIII)
                           zona neîndiguită - vorbim de atingerea Cotelor de apărare ( CA, CI, CP)
                            F I = CA= cod galben ; FII = CI = cod portocaliu; F III = CP = cod roșu



Compartimentul  de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Banat


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu