Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 23 iunie 2020

Admiterea online la Universitatea de Vest din Timişoara

În acest an, prin accesarea platformei admitere.uvt.ro, candidaţii sunt mai aproape ca oricând de viaţa studenţească

Universitatea de Vest din Timişoara, cea mai importantă universitate comprehensivă din vestul României, este pregătită pentru desfăşurarea admiterii online, grupând într-o singură adresă web toate datele necesare pentru informare, pre-înscriere, înscriere, clasificare şi confirmare a locurilor, în cadrul admiterii 2020, pentru toate programele de studii ale celor 11 facultăţi componente.

UVT este prima universitate din ţară, dar şi printre primele din lume, care a integrat prin instrumente web toate etapele admiterii online, începând de la pre-înscrierea candidaţilor, care a fost deschisă încă din 12 mai, pe platforma https://admitere.uvt.ro/.

Aplicaţia universitară dedicată admiterii la UVT este cea mai complexă aplicaţie de informare şi desfăşurare online a înscrierilor la universitate, cu informaţii detaliate despre universitate, viaţa de student şi fiecare program de studii în parte.

"Fiecare candidat la facultate îşi doreşte să găsească universitatea viselor sale, care să îi ofere achiziţii de valoare, de toate tipurile, prin conducerea unei învăţări de performanţă, prin cercetare, prin participarea la viaţa unei comunităţi complexe şi chiar la unele evenimente unice, academice, artistice sau sportive. Toate aceste ingrediente ale unei oferte universitare dorite de viitorii studenţi se regăsesc acum în pachetul de beneficii pe care noi îl garantăm celor ce se îndreaptă spre admiterea la UVT. Le garantăm noilor candidaţi că vom căuta împreună calea prin care ei îşi vor împlini cea mai bună versiune a lor, la terminarea facultăţii, aşa cum o spune şi îndemnul sub care suntem cunoscuţi în plan internaţional: Become Your Best!", declară rectorul universităţii, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Vă prezentăm structura datele despre repartizarea pe facultăţi a locurilor finanţate de la bugetul de stat pentru anul universitar 2020-2021, la Universitatea de Vest din Timişoara. Dintr-un total de peste 5000 de locuri (total locuri fără şi cu taxă, inclusiv locuri alocate specific pentru comunitatea romă, studenţi din rural, studenţi din medii socio-economice defavorizate), fiecare dintre cele 11 facultăţi din cadrul UVT au repartizate un număr important de locuri finanţate (fără taxă):

Ciclul de studii universitare de licenţă

Nr. crt. / Facultate / Total locuri finanţate

1. Facultatea de Arte şi Design / 115
2. Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie / 170
3. Facultatea de Drept / 135
4. Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor / 515
5. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport / 95
6. Facultatea de Fizică / 67
7. Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie / 320
8. Facultatea de Matematică şi Informatică / 233
9. Facultatea de Muzică şi Teatru / 78
10. Facultatea de Sociologie şi Psihologie / 239
11. Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării / 196
12. Universitatea de Vest din Timişoara - romi / 7
13. Universitatea de Vest din Timişoara - candidaţi din medii socio-economice defavorizate / 25
14. Universitatea de Vest din Timişoara - mediul rural / 15

TOTAL - 2210

Ciclul de studii universitare de masterat

Nr. crt. / Facultate / Total locuri finanţate
1. Facultatea de Arte şi Design / 65
2. Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie / 105
3. Facultatea de Drept / 63
4. Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor / 344
5. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport / 56
6. Facultatea de Fizică / 56
7. Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie / 159
8. Facultatea de Matematică şi Informatică / 126
9. Facultatea de Muzică şi Teatru / 43
10. Facultatea de Sociologie şi Psihologie / 119
11. Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării / 89
12. Universitatea de Vest din Timişoara - romi / 3
13. Universitatea de Vest din Timişoara - candidaţi din medii socio-economice defavorizate / 12
14. Universitatea de Vest din Timişoara - masterat didactic / 50

TOTAL - 1290

Din 6 iulie, prima zi de admitere, se vor derula etapele de admitere realizate exclusiv online, pentru toate programele noastre de studii. Oferta UVT este atractivă pentru un set de opţiuni deosebit de cuprinzător, integrând 11 facultăţi, oferind 75 de programe de studii universitare de licenţă şi peste 80 de programe de studii universitare de masterat, din 34 de domenii de studii universitare diferite, precum şi studii doctorale în 22 domenii. Toate sunt prezentate în detaliu pe platforma https://admitere.uvt.ro/programe-studii/

Te aşteptăm cu drag la UVT, universitatea care îţi aduce viaţa de student la un click distanţă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu