Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 25 iunie 2020

Noi investiții cu finanțare europeană la Bocșa, în județul Caraș-Severin



Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și Primăria Orașului Bocșa au semnat astăzi, 25 iunie 2020, contractul de finanțare pentru proiectul „Îmbunătățirea calității vieții sociale și culturale a populației orașului Bocșa, jud. Caraș-Severin, prin reabilitare, extindere și amenajare peisageră Muzeul Constantin Lucaci - Bocșa, reabilitare și extindere imobil existent – amenajare Casa Etnografică, Galerie Mineralogie Constantin Gruescu, Observator astronomic și amenajare peisageră teren și reabilitare și modernizare străzi în zona de Nord din Bocșa Română, județul Caraș-Severin”.
Este un proiect finanțat prin
Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020,prin care vor fi realizate investiții în cadrul mai multor obiective de interes local.
O primă componentă a proiectului vizează amenajarea Casei Etnografice, a Galeriei de Mineralogie „Constantin Gruescu” și a unui Observator astronomic la Bocșa, prin reabilitarea și extinderea unui imobil situat pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 39.
Astfel, va fi refăcută clădirea existentă, 269 mp, prin restaurarea fațadei și recompartimentarea spațiilor interioare, și vor fi construite două noi imobile – unul de 94 mp - Galeria de Mineralogie, și unul de 76 mp - Observatorul astronomic. În plus, prin proiect va fi amenajată o suprafață de 982 mp de zonă verde.
De asemenea, va fi reabilitat, extins și amenajat Muzeul „Constantin Lucaci” – imobilul de pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 41. Va fi refăcut corpul de clădire de la stradă, care cuprinde spațiile expoziționale, inclusiv fațada, va fi demolat un alt corp de clădire, va fi construit un nou imobil (spații conexe și administrative) și va fi amenajată o zonă verde de 1.360 mp.
O altă componentă a proiectului cuprinde reabilitarea și modernizarea unor străzi din zona de Nord: Flotației, Morii (tronsonul III), Bichistin(tronsonul II),  Oltului,  Livezilor (tronsonul II),  Izlazului și Romanițelor (tronsonul I și II). Structura rutieră (1,9 km) va fi adaptată astfel încât să corespundă condițiilor de trafic actuale și preconizate în perspectivă și vor fi amenajate șase treceri de pietoni.


Semnatarii contractului de finanțare au fost domnul Gabriel Eugen CISMĂNEANȚU, primarul orașului Bocșa, și domnul Sorin MAXIM, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest - Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest.

Valoarea totală a investiției este de 11.945.765,32 lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 11.569.199,43 lei. Perioada de implementare este de 24 de luni.
Proiectul este finanțat în cadrul Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 13 - Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, Obiectivul specific 13.1 - Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România, apelul de proiecte dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).


La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio-POR 2014-2020 au fost contractate până în prezent 617 proiecte, în valoare totală de 1.158,86 milioane euro, din care 931,39 milioane euro reprezintă finanțare nerambursabilă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu