Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 18 iunie 2020

Debite de apă în creştere cu depăşiri ale cotei de pericol și inundații pe unii afluenţi ai râurilor din Banat


Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) vă informează că avem creșteri de debite și niveluri pe mai multe râuri din spațiul hidrografic Banat, datorită precipitaţiilor sub formă de ploaie căzute în cantități mari în ultimele 24 de ore. Cele mai mari precipitații s-au înregistrat în bazinele
Timiș, Bega și Caraș. Aceste valori se situează între 73,2 l/mp-30 l/mp: 
  • în bazinul Timiș (73,4 l/mp la s.h. Coștei, 58,2 l/mp la sh Lugoj, 51,3 l/mp la sh Voislova,  48 l/mp la sh Feneș),
  •  în bazinul Bega ( 50,5 l/mp la sh Balinț, 48,6 l/mp la sh Chizătău, 48,6 l/mp la sh Ghizela, 30,6 l/mp la sh Fârdea),
  • în bazinul Caraș ( 51,4 l/mp la sh Vrăniuț, 34,9 l/mp la sh Secășeni, 34,3 l/mp la sh Gârliște)
La ora 11, depăşiri ale cotelor de apărare se înregistrează:
  • în bazinul Bega- sh Fârdea, pe râul Hăuzeasca CI+58 cm, sh Fârdea, pe râul Gladna Ci+ 5 cm
  • în bazinul Timiș- sh Voislova Rusca, pe râul Rusca CI+6 cm, sh Obreja, pe râul Bistra CI+23 cm, sh Soceni, pe râul Tău ( afluent Pogăniș) CA+36cm, sh Lugoj, pe râul Timiș FI+ 64 cm
  • în bazinul Caraș- sh Gârliște, pe râul Gârliște CP+6 cm, sh Carașova, pe râul Caraș, CP+0 cm
Pe râul Gladna – bazin superior amonte Acumulare Surduc , a fost instituit de INHGA codul roşu de inundaţii, de la 10.40  până azi la ora 12:00. Vă reamintim că și pe râul Caraș, bazinul superior și afluenții de stânga din bazinul mijlociu și inferior,  a fost instituit de INHGA codul roşu de inundaţii, de la ora 8.40  până azi la ora 14.00.
INHGA a instaurat un nou cod roșu de inundații în intervalul 18.06.2020 ora 12:00 – 19.06.2020 ora 09:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bega- bazin amonte S.H. Balinţ (judeţul Timiş), Timiş - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş) şi Caraş (judeţul Timiş).
Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Timiș are la această oră mobilizate pe teren formațiile Lugojel, Surduc Făget, care sunt gata să intervină dacă este nevoie. Pompa de mare capacitate de la Mâtnicu Mic continuă de ieri să funcționeze pentru pomparea apei adusă de pe versanți, iar Centrul de Intervenții Rapide din SGA Timiș este gata de plecare cu o altă pompă de mare capacitate către localitatea Fârdea, pentru a ajuta la evacuarea apei. Preventiv, în zona Nădrag a fost trimisă o mașină cu nisip și 1000 de saci,  iar pentru zona Fârdea este pregătită o mașină de încărcat saci cu nisip, pentru a fi folosită la nevoie.  Deasemena, sunt pregătiți 12 angajați de la SH Bega, care pot pleca  în ajutorul colegilor  oriunde este nevoie.
SGA Caraș-Severin a mobilizat toate formațiile de lucru, pe teren. Formația Reșița a transportat o mașină cu nisip și 1000 de saci în zona vrani, Mercina și Vărădia, pentru a sigura punctele critice: moara Vrani, și locul amonte de intrarea în localitatea Mercina. Formația Caransebeș acționează în acest moment în Caransebeș, zona Zlatna, pentru evacuarea apei provenite din băltiri din 2 curți, cu o motopompă de mare capacitate.deasemenea este pregătiti să fie dizlocat un buldozer în zona Vrani, sat Mercina, pentru a fi folosit în caz de nevoie la degajarea albiei râului Caraș și a afluenților săi.
Tot personalul tehnic din cadrul SGA Timiș și SGA Carș-Severin, sunt în alertă și monitorizează situația hidrometeorologică.
Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Banat vizate de avertizările hidrologice în vigoare și va interveni cu utilajele din dotare acolo unde situația o impune.
Vă vom ţine la curent cu modificările ulterioare ale situaţiei.

OBSERVATII:    zona îndiguită- vorbim de atingerea Fazelor  de apărare ( FI, FII, FIII)
                           zona neîndiguită - vorbim de atingerea Cotelor de apărare ( CA, CI, CP)
                            F I = CA= cod galben ; FII = CI = cod portocaliu; F III = CP = cod roșu



Compartimentul  de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Banat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu