Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 18 iunie 2020

Încheierea cu succes a campaniei de primire a cererilor unice de plată pe suprafață, depuse de fermieri, prin intermediul Centrului Județean Caraș-Severin.


Prin prezenta, doresc să vă informez despre încheierea cu succes a campaniei de primire a cererilor unice de plată pe suprafață, depuse de fermieri, prin intermediul Centrului Județean Caraș-Severin.
In 15.06.2020 a fost ultima zi de depunere a cererilor de plată fără penalizări, iar la ora 2400  Centrul Județean APIA Caraș-Severin a încheiat această etapă,centralizând o suprafață de teren agricol solicitată la plată de
176.439,88 ha, depășind astfel cu peste 500 ha suprafața preluată în campania agricolă a anului precedent, motiv pentru care putem afirma că obiectivul propus, acela de a crește suprafața agricolă pentru care se solicită sprijin raportat la anul trecut, a fost realizat, procentul suprafeței agricole înscrise în cererile de sprijin fiind de 100.30% față de campania 2019 .
O ipoteză îmbucurătoare, generată în mare măsură de comasarea terenurilor agricole, a fost că deșii numărul de fermieri a scăzut fața de campania precedentă  ( în anul 2020 au depus cereri de plată pe suprafață la APIA Centrul Județean Caras-Severin un număr de 18.770 fermieri cu 108 mai puțini decât în anul 2019 ) suprafața totală centralizată a crescut.
Pe lângă suprafața înscrisă în cererile unice, marea majoritate a fermierilor au aplicat și pentru schemele de plată în domeniul zootehnic, fiind solicitat sprijin pentru schemele de plată: Ajutor Național Tranzitoriu în Zootehnie ( ANTZ), Sprijin Cuplat în Zootehnie (SCZ).
 Astfel, au fost centralizate un număr de 3356 cereri de plată care conțin și solicitări de sprijin în sectorul zootehnic, astfel
-          solicitări de sprijin pentru ANTZ 7 – cota de lapte, un nr. de 10858,119 tone lapte
-          solicitări pentru ANTZ 8- bovine existente în exploatație la o dată de referință, un număr de 13079 capete
-          solicitări de sprijin pentru ANTZ 9- ovine existente în exploatație la o dată de referință, un numărr de 209347 capete
-          solicitări de sprijin pentru ANTZ 9- caprine existente în exploatație la o dată de referință, un număr de 7525 capete
-          solicitări de sprijin pentru SCZ-TC – tineret carne , un număr de 1141 capete
-          solicitări de sprijin pentru SCZ-VL vaci de lapte , un număr de 3392 capete
-          solicitări de sprijin pentru SCZ-ovine femele, un număr de 79552 capete
-          solicitări de sprijin pentru SCZ-ovine masculi, un număr de 788 capete
-          solicitări de sprijin pentru SCZ-caprine femele, un număr de 1358 capete
-          solicitări de sprijin pentru SCZ-caprine masculi, un număr de9 capete

În paralel cu acțiunea de primire a cererilor unice de plată în sectorul vegetal și zootehnic 2020, au fost autorizate la plată sume de bani aferente cererilor de plată depuse în anul 2019 pentru schemele de plată Ajutor Național Tranzitoriu în Zootehnie( ANTZ), Sprijin Cuplat în Zootehnie (SCZ), Sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru culturile de soia, lucernă.
Tot în această perioadă instituția noastră a preluat cereri de plată pentru măsura 15- Servicii de Silvomediu servicii climatice și conservarea pădurilor . Dacă în anul 2017 instituția noastră a gestionat o singură cerere pe această măsură, primul solicitant fiind Consiliul Local Bănia ( ajuns în anul IV de angajament) în anul 2019 sesiunea a IIa , anul 2, am primit cereri de la 13 consilii locale, iar în anul curent au mai existat un număr de 15 solicitări din partea acestor entități pentru sesiunea 3, anul1.
Măsura 15- Servicii de Silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor reprezintă o schemă de ajutor de stat care se adresează proprietarilor de suprafețe de pădure mai mari de 100 ha, din această cauză, în județul nostru, până acum au depus cereri de plată doar consiliile locale, persoanele fizice neavând în proprietate o astfel de suprafață forestieră . Menționăm că primul solicitant CL Bănia a intrat în posesia subvenției pentru anul 1 de angajament, în valoare de 45758 euro și pentru anul 2 de angajament 48657euro.
Am făcut o scurtă descriere a activității Centrului Județean APIA Caraș-Severin, desfășurată în perioada 01.03.20120 – 15-06.2020, perioadă foarte importantă din activitatea noastră de care depinde consistența sumelor de bani care vor fi virate în contul gospodarilor din județ .
De acum încă 25 de zile fermierii, care din diferite motive, nu au reușit să depună cereri de plată la APIA, vor putea să o facă,  însă vor suferi o penalizare din valoarea totală a subvenției la care ar avea dreptul în cuantum de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Așteptăm în continuare solicitanții de subvenții agricole pentru a depune cereri de plată până cel mai târziu în data de 10.07.2020 .
Derulată în condiții atipice, impuse de răspândirea pe teritoriul României a epidemiei de coronavirus, această campanie de primire a cererilor de plată s-a desfășurat din data de 06.04.2020 exclusiv in mediul digital, colegii mei, funcționarii din cadrul instituției demonstrând un grad de profesionalism ridicat, adaptându-se noilor proceduri de lucru elaborate pentru aceste circumstanțe fără precedent, fiind capabili să ofere un serviciu public de calitate în  pofida dificultăților administrative excepționale generate de lipsa prezenței fizice a fermierilor și de necesitatea distanțării sociale la locul de muncă. Apreciez că acest lucru a fost posibil prin forța și unitatea echipei din cadrul Centrului Județean APIA Caraș-Severin , aceste două trăsături au reprezentat și reprezintă cheia succesului în activitatea noastră .

COMUNICAT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu