Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 13 aprilie 2020

Săptămână incendiara pentru pompierii militari cărășeni

În cursul săptămânii trecute (06.04 -11.04), pompierii militari cărășeni au acționat la foc continuu,la peste 47 de intervenții - incendii de padure și vegetație uscată, incendii de locuinte, intervenții de asanare muniție, precum și misiuni de protecție civilă (decontaminare autospeciale de transport persoane suspecte de COVID-19).
La aceste acțiuni de intervenție, au luat parte pompieri militari din toate subunitățile inspectoratului, Detașamentele de
Pompieri Reșița și Caransebeș, Secțiile de Pompieri Oravița si Moldova Nouâ , cât și ai Gărzii de Intervenție Bozovici și ai Punctului de Lucru Băile Herculane, in unele intervenții având sprijinul personalului din cadrul SVSU, Ocoalelor Silvice, dar și al populației.
        De departe, numarul cel mai mare de intervenții, a fost in cazul arderilor necontrolate, de vegetație uscată, care a pus la incercare, atât personalul operativ cât și  tehnica din dotare.
       Astfel, din cele peste 47 de intervenții, 39 de interventii au fost executate de pompierii militari pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, in urma arderilor necontrolate, din municipiul Reșița (cartier Moniom, cartier Calnic, cartier Doman, Dealul Ciorii) și din zonele limitrofe, zona afectatăinsumând o suprafată de aprox. 85 ha, in municipiul Caransebeș (Centura Carabsebeșului), zona afectată fiind de aprox. 3 ha, in orașul Bozovici, zona afectată fiind de aprox. 1 ha, precum și in zonele Bauțar-Cornișoru – aprox. 100 ha, in zonele localităților Lupac – 48 ha, Plugova-Valea Bolvașniței – 5 ha, Sischevița – 8ha padure si literă, Brebu – aprox. 10 ha vegetație uscată, Lapusnicel – aprox. 3 ha de vegetatie escata, Padina Matei – aprox. 2,5 ha vegetație uscată si miriște, Liborajdea – aprox. 4 ha de litieră si vegetație uscată, zona Coman – aprox. 9 ha de litiera, Parvova – aprox. 25 ha, Ciclova Romana – aprox. 30 ha, Liubcova – aprox. 5 ha, Rusca Teregova, Ezeris si Zervesti – aprox. cate 2 ha fiecare, Pojejena – aprox. 2 ha vegetație uscată si miriște, regenerare naturală si vegetație uscată, Poiana Marului – aprox. 4 ha vegetație uscată, Anina, Constantin Daicoviciu – aprox. 3 ha, Ticvaniu Mare – aprox. 500 mp.
           De asemenea, pompierii militari cărășeni, au intervenit de urgență, la stingerea a
4 incendii din locuintele si gospodariile oamenilor, in municipiile Reșița si Caransebeș, in orasul Oravița și localitatea Zăvoi, pompierii militari reușind să salveze bunuri in valoare de aprox. 466,000 lei, din fericire neînregistrându-se victime.
        Alte 2 intervenții au fost executate de ecchipa de pirotehniști din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița, care a intervenit la asanarea a două proiectile de muniție neexplodată, in municipiul Reșița.
In urma numărului mare de incendii de vegetație care au avut loc, a arderilor necontrolate care pot produce pagube si distrugeri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Semenic,, al județului Caraș-Severin face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:
· Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
· Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.
· Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
· Arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.
· Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.



Compartimentul Informare și Relații Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu