Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 20 aprilie 2020

CONTRIBUŢII LA REDUCEREA INFECŢIEI CU VIRUSUL SARS

Omenirea a suportat, în decursul devenirii sale multe necazuri. Unul dintre acestea este infecţia cu diverşi agenţi patogeni, din care se evidenţiază epidemiile cu viruşi. Conform unor informaţii disponibile în documentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii „Pregătirea locurilor de muncă pentru COVID-19”, în ultimele două decenii ne confruntăm cu trei focare de boală coronavirus: (1) SARS în 2002-2003 (SARSCoV-1), (2) MERS în 2012 (MERS-CoV) și (3) Covid-19 in 2019-2020 (SARS-CoV-2).


            Potrivit informaţiilor diseminate prin intermediul Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România, membru al REHVA (Federaţia Europeană pentru Încălzire, Ventilare şi Aer condiţionat) am identificat unele aspecte care pot fi utile şi pubicului larg. Însă, cele mai multe din aceste informaţii sunt valabile pentru cele mai bune dovezi și cunoștințe disponibile, dar în multe
aspecte, informațiile despre virusul corona (SARS-CoV-2) sunt atât de limitate sau nu există, încât
au fost utilizate date  anterioare, respectiv despre SARS-CoV-1 pentru recomandările de bune practici. REHVA este  exonerată de orice răspundere pentru orice daune directe, indirecte, incidentale sau orice alte  daune care ar rezulta sau ar fi legate de utilizarea informațiilor prezentate în acest document.

            Căi de transmitere. Pentru fiecare epidemie sunt foarte importante căile de transmitere ale agentului infecțios. În ceea ce privește virusul corona (SARS-CoV-2), ipoteza standard susține că următoarele două căi de transmisie sunt dominante: prin  picături mari  (picături/particule emise atunci când  persoana infectată  strănută, tușește sau vorbește) și prin contact de suprafață (mână-mână, mână-suprafață etc.).

            Pe cale aeriană există două mecanisme de expunere:



1. Transmisia de proximitate prin picături mari (> 10 microni), prin care picăturile infectate de mari
dimensiuni sunt eliberate și propulsate pe suprafețele la distanțe de cel mult  1-2 m de persoana emitentă. Picăturile se formează din tuse și strănut (strănutul formează de obicei multe alte particule) şi conţin virusul, care are dimensiuni extrem de mici: 80-160 nm (nanometri). Se remarcă faptul că o persoană care tuşeşte elimină picături microscopice cu o viteză de aproximativ 10 m/s , ceea ce determină deplasarea acestora prin aer la o distanţă de 1,5-2 metri., iar una care strănută elimină astfel de picături cu o viteză de 50 m/s, ceea ce determină deplasarea acestora prin aer la o distanţă de 6 metri! Din acest motiv, distanţarea interumană la 2 metri, fără măsuri speciale de protecţie s-ar putea să nu fie suficientă. Majoritatea acestor picături mari cad pe suprafețe și obiecte din apropiere  - cum ar fi mobila și mesele. Oamenii ar putea contacta infecția prin atingerea acelor suprafețe sau obiecte contaminate și apoi atingerea ochilor, nasului sau gurii. Dacă oamenii stau la mai puțin de 1-2 metri de o persoană infectată, fără măsuri speciale de protecţie pot contacta infecția direct respirând picăturile rezultate din strănutul, tusea sau expirația persoanei infectate.

2. Transmiterea aeriană prin aerosoli. Acestea sunt particule mici (transportate pe distanțe lungi. Acestea sunt, de asemenea, generate de tuse, strănut  și vorbire. Aerosolii (nuclee sau reziduuri de picături) se formează din picături care se evaporă (picăturile de 10 microni se evaporă în 0,2 milisecunde) și se usucă. Dimensiunea unei particule de coronavirus fiind de 80-160 nanometri, rămâne activă timp de mai multe ore sau chiar câteva zile (cu excepția cazului în care se face o curățare specifică). SARS-CoV-2 rămâne activ până la 3 ore în aerul interior și 2-3 zile pe suprafețele camerelor, în condițiile unui climat interior obișnuit.  Astfel de particule mici de virus rămân în aer și pot parcurge distanțe lungi purtate de fluxurile de aer în încăperi sau în tubulaturile de evacuare a aerului ale sistemelor de ventilare. Transmisia aeriană a provocat infecții cu SARS-CoV-1 în trecut. În cazul infecției cu boala coronavirus  (COVID-19), această cale de transmitere este probabilă, dar nu a fost încă dovedită. De asemenea, nu există date sau studii raportate care să excludă posibilitatea rutei aer-particulă. O indicație în acest sens: virusul SARS-CoV-2 a fost identificat în filtrele ventilatoarelor din camerele unde erau izolate persoanele infectate. Acest mecanism implică faptul că păstrarea distanței de 1-2 m față de persoanele infectate ar putea să nu fie suficientă și accentuarea procesului de ventilare este utilă întrucât diminuează concentrația de virus din aer prin îndepărtarea mai multor particule.




Figura 1. OMS a raportat mecanisme de expunere a picăturilor SARS-CoV-2 COVID-19 (culoare albastru închis). Culoarea albastru deschis: mecanismul aerian care este cunoscut de la SARS-CoV-1 și alte gripe, în prezent nu există dovezi raportate în mod special pentru SARS-CoV-2 (figura: amabilitate Francesco Franchimon).



Calea de transmitere fecal - orală a infecțiilor cu SARS-CoV-2 este implicit recunoscută de OMS, a se vedea informare tehnică a acestora din 2 Martie 2020.  În acest document, este propusă, ca măsură de precauție, evacuarea vaselor de toaletă cu capacul închis. În plus, ei sugerează evitarea scurgerilor uscate în podele (sifoanele de pardoseală) și alte dispozitive sanitare prin adăugarea periodică de apă (la fiecare 3 săptămâni în funcție de climă). Acest
lucru este în conformitate cu o observație în timpul focarului SARS 2002-2003: conexiunile deschise cu sistemele de canalizare s-au dovedit a fi o cale de transmitere într-o clădire de apartamente din Hong Kong (Grădina Amoy). Se știe că evacuarea vaselor de toaletă creează particule care conțin picături și reziduuri de picături atunci cand capacele sunt deschise. Știm de semenea că virusurile SARS-CoV-2 au fost detectate în probe de scaun (raportate în lucrările științifice recente și de autoritățile chineze). În plus, un incident comparabil a fost raportat recent într-un complex de apartamente (Casa Mei). Prin urmare, concluzia este că traseele fecal - orale nu pot fi excluse din lista căilor de transmitere.



Ce se poate face?

Cea mai simplă şi la îndemână măsură este distanţarea socială. Dacă oamenii stau izolaţi la domiciliu, fără contact cu alţi oameni, virusul nu are cum să se transmită. Nu sunt suficient de bine cunoscute infecţii virale ale animalelor de companie astfel încăt să determine infectarea oamenilor, deşi acestea nu sunt complet eliminate.

Dacă este absolut necesar, oamenii pot ieşi din casă, cu două condiţii: fie să respecte distanţa de minimum 2 metri între unul şi altul (deşi s-a văzut mai sus că cea mai siguă distanţă este de 6 metri), fie să poarte echipament individual de protecţie. Cea mai la îndemână situaţie este purtarea măştilor de protecţie, care să protejeze gura şi nasul. Pe piaţă există multe feluri de măşti, dar cele la care pot avea acces oamenii sunt următoarele: măşti confcţionate artizanal din bumbac, măştile chirurgicale şi măştile speciale, de FFP2 sau FFP3 (aşa numitele măşti N95 după normele americane).

Din practică s-a observat următoarele efecte şi comportamente ale diverselor tipuri de măşti:

Pentru situaţia în care se urmăreşte protecţia la inhalarea virusului SARS-CoV-2, cu dimensiunea de de 80-160 nm, nicio mască nu asigură protecţia, deoarece masca N95 reţine particule mai mari de 300 nm. Norocul oamenilor este faptul că virusul, de cele mai multe ori este antrenat în particule microscopice de apă, astfel încât acestea pot fi reţinute de măşti. Astfel, sunt disponibile cercetări (sursa: AIIR) potrivit cărora din 100 de particule aflate în suspensie măştile reţin următoarele: masca artizanală din bumbac reţine circa 66 particule, masca chirgicală 75, iar masca specială 99 de particule. Iată de ce este foarte importantă utilizarea măştilor în condiţii de socializare a persoanelor. Situaţia se schimbă în situaţia în care o persoană tuşeşte: masca din bumbac reţine 10 particule din 100, masca chirurgicală reţine 50, iar masca specială reţine 70 de particule din 100. Din acest motiv se recomandă purtarea măştilor, deoarece asigură protecţie atât pentru persoanele care emit viruşi cât şi (mai ales) persoanelor susceptibile de a se infecta, din proximitatea altora.

Din practică a rezultat întrebarea: măştile pot fi reutilizate, mai ales în condiţii de lipsă pe piaţă? Răspunsul la întrebare este (încă) controversat. Unii recomandă spălarea şi călcarea acestora, dar după alte cercetări se pare că această intervenţie asupra măştilor le reduce eficacitatea cu circa 30-40% datorită înfundării stratului filtrant. Din acest motiv cea mai bună soluţie este utilizarea unor măşti de unică folosinţă, printr-un efort susţinut din partea autorităţilor. Totuşi, în condiţii de limită, există posibilitatea de a reutiliza măştile prin simpla lor depozitare într-un spaţiu cât mai septic timp de 72 de ore, dar minimum 48 ore, dând astfel timp virusului să dispară în mod natural.

În ceea ce priveşte ventilaţia în clădiri, recomandarea este aceea de a se asigura un debit mărit de aer proaspăt în clădiri. Dacă nu există o instalaţie de ventilare mecanică în clădire cea mai eficientă metodă este deschiderea largă a ferestrelor, cel puţin 15 minute la fiecare oră,  atunci când se intră în încăpere (mai ales atunci când încăperea era ocupată de alții în prealabil), chiar cu preţul unui eventual disconfort termic. Ferestrele deschise în toalete cu ventilare necontrolată sau sisteme mecanice de evacuare, pot provoca  un flux de aer contaminat de la toaletă către alte încăperi, ceea ce implică faptul că ventilarea începe să funcționeze în sens invers. Astfel, trebuie evitate deschiderea ferestrelor din toalete. Dacă nu există o ventilare  de evacuare  adecvată din  toalete  și  nu se  poate evita  deschiderea  geamurilor, este important să se mențină ferestrele deschise și în alte spații, pentru a realiza fluxuri încrucișate în clădire, mai ales în clădirile publice.

Utilizarea umidficării și aerul condiționat nu au niciun efect practic.

Umiditatea relativă (UR) și temperatura contribuie la transmiterea virusului în interior și influențează rezistența virusului, formarea nucleosolilor și sensibilitatea membranelor mucoase ale ocupanților. Transmiterea unor virusuri în clădiri poate fi limitată prin schimbarea temperaturii aerului și a nivelului de umiditate. În cazul COVID-19, aceasta nu este, din păcate, o opțiune, deoarece coronavirusurile sunt rezistente la schimbările de mediu și sunt sensibile doar pentru o umiditate relativă foarte mare peste 80% și o temperatură peste 30°C, valori care nu sunt accesibile și acceptabile în clădiri din alte motive (de exemplu, confort termic și creșterea microbiană). SARS-CoV-2 s-a dovedid foarte stabil timp de 14 zile la o temperatură de 4°C; au fost necesare 37°C timp de o zi și 56°C timp 30 de minute pentru  ca  virusul    nu  mai  fie  activ.  Stabilitatea (viabilitatea)  SARS-CoV-2  a  fost  testată  la temperatura interioară tipică de 21-23 și umiditate relativă de 65%, cu o stabilitate a virusului foarte ridicată la acestă umiditate relativă. Împreună cu dovezile anterioare asupra MERS-CoV, este bine documentat faptul că umidificarea de până la 65% poate avea un efect foarte limitat sau chiar deloc asupra stabilității virusului SARS-CoV-2. Prin urmare, dovezile nu susțin că umiditatea relativă moderată (UR 40-60%) va fi benefică în reducerea viabilității SARS-CoV-2, astfel umidificarea NU este o metodă pentru a reduce viabilitatea SARS-CoV-2.

Din acest motiv se preferă în clădiri medii reci şi uscate, cu multă lumină naturală, care conţine radiaţie ultravioletă (UV). De fapt, iradierea suprafeţelor interioare cu UV poate constitui o metodă în sine pentru reducerea cantităţii de viruşi în clădiri, însă necesită lămpi şi instalaţii speciale. De altfel, eficacitatea UV se reduce dacă umiditatea este mare în interiorul clădirilor. Dacă există posibilitatea tratărilor interiorului clădirii cu temperaturide peste 30 grade Celsius şi umidităţi care să depăşeacă 50% (evident, în lipsa ocupanţilor) s-ar putea reduce cantitatea de viruşi în acestea.

Alte măsuri la îndemâna ocupanţilor clădirilor:

-dezinfectarea surafeţelor cu alcool de min. 70%, timp de minimum 5 minute, sau cu biocide pe bază de clor;

- deschideţi ferestrele minim 15 minute la fiecare oră;

- utilizaţi măşti şi ochelari de uz sanitar;

- ventilarea clădirilor cu aer proaspăt;

- renunţarea la schimbătoarele de căldură din instalaţiile de ventilare, deoarece pot contribui la contaminarea aerului proaspăt introdus din exterior;

- se pot utiliza inslaţii (aparate) de purificare a aerului din încăperi, dar numai cele prezăzute cu filtre HEPA.

- menţineţi ventilarea mecanică în clădiri, la debit redus, chiar în lipsa ocupanţilor;


- instruiți utilizatorii clădirii să evacueze vasele de toaletă cu capacul închis;

- comutați centralele de tratare a aerului cu cheson de recirculare, la 100% aer din exterior;

- opriți ventilo-convectoarele sau programați-le astfel încât ventilatoarele să funcționeze continuu.



Notă. Acest articol este bazat pe cunoştinţe şi cercetări provizorii, iar concluziile sale se pot schimba în funcţie de noile contribuţii în domeniu.



Concluzie: VOM TRECE ŞI PESTE ASTA!



                                                                                              Ing. Doru Cristian Bratu

                                                                                                      Membru AIIR









Bibliografie:

- Acest document se bazează parțial pe un studiu al literaturii de specialitate, pe documentele științifice și pe alte documente conform listei bibliografice:

https://www.rehva.eu/fileadmin/user_upload/REHVA_COVID-
19_guidance_document_Bibliography.pdf

- curs AIIR, webinar online, "Pregătirea instalaţiilor HVAC din clădirile civile pentru contracararea infecţiilor cu COVID-19", prof. dr. ing. Cătălin Lungu, dr. ing. Ilinca Năstase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu