Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 22 aprilie 2020

Consultare publica a Ghidului solicitantului pentru "Consolidarea capacităţii sistemului medical public de gestionare a situației de urgență cauzată de criza COVID-19"


Instituția Prefectului - Județul Caraș-Severin aduce la cunoștință publică  lansarea  spre consultare   a Ghidului solicitantului pentru "Consolidarea capacităţii sistemului medical public de gestionare a situației de urgență cauzată de criza COVID-19", din cadrul Axei Prioritare (AP) 9 Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID19. Finanţarea se va face prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, gestionat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

Principalele tipuri de acţiuni avute în vedere în cadrul apelului de proiecte sunt:

A.     Dotarea unităților sanitare publice cu echipamente și aparatură medicală,
dispozitive medicale și de protecție medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare și suport triaj, necesare pentru tratamentul pacienților infectaţi COVID-19 și pentru gestionarea situației de urgență provocată de criza COVID-19 la nivelul unităților sanitare publice.

B.     Crearea unor capabilități medicale mobile/formațiuni medicale mobile de
diagnostic și tratament utilizate în combaterea raspândirii COVID-19/spitale modulare rol 1,2,3/containere de logistică medicală.

C.    Dotarea centrelor sociale rezidențiale pentru categorii vulnerabile
(persoane vârstnice/persoane cu dizabilități/copii, etc.)din subordinea unităților administrativ teritoriale locale și județene, cu echipamente de protecție a personalului în special( combinezoane, măști de protecție, biocide, etc.)
Pot depune proiecte atât individual cât și în parteneriat următoarele entități:
Proiecte de tip A:

·        Spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul COVID-19 conform Anexei II a OMS nr.533/29.03.2020 cu modificările și completările ulterioare;
·        Alte unități sanitare publice cu personalitate juridică în care sunt tratate cazuri de infecţie cu COVID-19;
·        Ministerul Sănătățiii/alte autorități publice centrale sau locale care au derulat/derulează achiziții în beneficiul unor unități sanitare publice eligibile.

            Pentru proiectele de tip B, solicitantul eligibil este Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar pentru proiecte de tip C, solicitanții eligibili sunt autoritățile publice centrale/județene/locale care au derulat/derulează achiziții în beneficiul unor centre rezidențiale în subordine.
            Valoarea maximă eligibilă a fiecărui proiect este de 49 milioane de euro, cu o finanțare de 100% din program, cu condiția respectării eligibilității costurilor.

            În contextul crizei generate de virusul COVID-19, lansarea acestui program de finanțare este extrem de important și pentru unitățile eligibile din județul Caraș-Severin, astfel încât în cursul zilei de astazi am transmis tuturor potențialilor beneficiari de astfel de proiecte, respectiv unitătilor administrativ - teritoriale, spitalelor şi instituţiilor din județ, solicitarea de a demara pregătirea proiectelor ce pot fi depuse începând cu 15.05.2020.  Menţionăm că oficialii Ministerului Fondurilor Europene au anunţat că specialiştii din minister vor sprijini spitalele în clarificarea problemelor legate de întocmirea proiectelor.

                                                                                                                          

       BIROUL DE PRESĂ



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu