Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 18 aprilie 2020

Lucrările de întreținere a cursurilor de apă din Banat continuă


Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat)  vă informează că s-a finalizat igienizarea tronsoanelor cursurilor de apă, din județele Timiș și Caraș-Severin, respectiv ale Canalului Bega, râului Timiș, ale râurilor Bârzava, Sebeș și Cerna anunțate în informarea de săptămâna trecută. Au fost îndepărtate depozitele necontrolate de deșeuri apărute
pe maluri, respectând măsurile speciale de protecție sanitară impuse în această perioadă.
Angajații ABA Banat, prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Timiș și Caraș-Severin au intervenit și cu utilaje proprii, pe luciul de apă, când situația a impus-o. Astfel, în albia Canalului Bega, pe sectorul Uzina Hidroelectrică Timișoara-pod Modoș (intravilan Timișoara) s-a intervenit cu ambarcațiunea de intervenție Lugojel” și cu un utilaj modern, multifuncțional pentru cosit vegetația și adunat deșeurile din albie.
Au fost strânse 50 mc de deșeuri. La această acțiune de igienizare a cursurilor de apă au participat 30 de angajați ai Sistemelor hidrotehnice Bega, Lugoj, Reșița și Caransebeș.
Totodată, Administrația Bazinală de Apă Banat își continuă lucrările de întreținere a albiei cursurilor de apă, stabilite prin Planul de Gospodărire a Apelor aprobat pe anul în curs.
De la începutul anului 2020 se efectueaza lucrări specifice de asigurare a capacității de tranzitare a debitelor pe diverse cursuri de apă, atât din județul Timiș, cât și din județul Caraș-Severin.
Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Timiș au desfășurat lucrări de decolmatare pe pârâul Bârzava Moartă (intravilan localitatea Gătaia) și pârâul Teba, afluent al Begăi Mici (intravilan localitatea Diniaș). În aceste locații, lucrările au fost finalizate deja. Sunt însă lucrări de decolmatare în desfășurare, și anume: pe pârâul  Șurgani  (pe 600 m în zona localității Chevereșul Mare), pe pârâul  Mociur (pe 600 m în zona localității Ș415uștra),  pe pârâul  Hăuzeasca (intravilan localitatea Fârdea), pe Valea Sculea (intravilanul localității Voiteni) și pe pârâul  Zopana (intravilanul localității Dumbrava). Se estimează ca acestea să se finalizeze la sfârșitul trimestrului al III-lea.
Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin desfășoară lucrări de decolmatare în albia râului Bârzava  pe 1 km intravilan municipiul Reșița, până la sfârșitul trimestrului al III-lea. În zona Stavila, Formația Reșița a defrișat și îndepărtat așa-zisa „insulă” din albia minoră, asigurându-se astfel în acea zonă capacitatea de transport a albiei minore a Bârzavei. S-au mai efectuat lucrări de curățiri de vegetație și îndepărtări obstacole pe cursurile de apă Bârzava, Țerova și Pogăniș. Tot în această perioadă a fost verificată starea de funcționare a echipamentelor hidro-mecanice la acumulările permanente Dognecea Mare și Dognecea Mică.
Formația Caransebeș a finalizat lucrarea de decolmatare și reprofilare albie pe cursul de apă Râul Alb (cunoscut și ca Feneș) în zona localității Armeniș, pe o lungime de 3 km. În cadrul acestei lucrări s-au corectat eroziuni pe ambele maluri pe aproximativ 100 m, punându-se astfel în siguranță drumul comunal Armeniș-Feneș, 10 gospodării cu anexe, 10 hectare de terenuri riverane și o fabrică de sucuri naturale.
Pentru toate aceste lucrări, ABA Banat a folosit utilajele din dotare: buldoexcavatoare, buldozere, excavatoare cu braț lung, camioane cu platformă, autobasculante, motocositoare, defrișătoare.  
 “Administrația Bazinală de Apă Banat gestionează calitativ și cantitativ resursele de apă din spațiul hidrografic Banat incluzând întreținerea albiilor și malurilor cursurilor de apă. Prin aceste lucrări specifice asigurăm apărarea cetățenilor în caz de inundații.  Implicarea fiecărui cetățean în menținerea apelor curate ajută bunul mers al lucrărilor de decolmatare a albiilor, prin urmare îndemn din nou la responsabilitate, împreună și fiecare în parte”, precizeză Titu Bojin, directorul ABA Banat.


Compartimentul  de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Banat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu