Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 21 ianuarie 2019

RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA ÎMBOLNĂVIRILOR PRIN GRIPĂ


Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Sibiu face un apel către populaţie pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiştilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:


Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;

Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

Respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);

Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori si personalul medical;

Continuarea vaccinării antigripale.

Specialiştii recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie.

În acest sens, a fost trimis un set de măsuri către Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu şi cabinetele de medicină şcolară din judeţ, cu scopul de a prevenii îmbolnăvirile în unităţile de învăţământ, atât la personalul didactic cât şi la elevi/preşcolari. Prin acestea se numără:

Realizarea triajului zilnic în colectivităţi (şcoli, grădiniţe creşe, etc);

Educaţie sanitară privind gripa şi prevenirea ei;

Asigurarea respectării normelor de igienă personală;

Curăţenie şi dezinfecţie curentă pe suprafeţe şi pavimente, aerisirea încăperilor;
- Raportarea zilnică a cazurilor de îmbolnăvire/a focarelor la DSP, în vederea stabilirii măsurilor care se impun în funcţie de situaţia epidemilogică.

De asemenea, s-a solicitat unităţilor sanitare din judeţ să intensifice toate măsurile de prevenire a gripei, prin următoarele:

Restricţionarea accesului vizitatorilor, în special în secţiile cu risc epidemiologic crescut;

Prevenirea aglomerării în zonele de aşteptare (în special primiri urgenţe), triajul imediat şi izolare la distanţă de alţi bolnavi pentru orice caz cu simptome de gripă (debut brusc cu febră minim 38°C şi tuse);

Curăţenie şi dezinfecţie suprafeţe, pavimente şi aerisire încăperi;

Respectarea precauţiunilor de contact şi de tip respirator şi instruirea personalului medico-sanitar în acest sens;

Purtarea corectă a echipamentului de protecţie, spălarea şi decontaminarea corectă a mâinilor la personal;

Asigurarea de echipamente de protecţie, dezinfectante şi medicamente antivirale în cantităţi suficiente;

Raportarea imediată către echipa de Supraveghere şi Control Infecţii Nosocomiale din unitate a suspiciunilor de gripă şi aplicarea de măsuri adecvate pentru a preveni răspândirea infecţiei.

Tuturor furnizorilor de servicii medicale din judeţ li s-a recomandat accelerarea vaccinării antigripale a pacienţilor, în cazul în care nu au finalizat deja campania de vaccinări, respectarea precauţiilor necesare prevenirii transmiterii pe cale respiratorie şi prin contact a gripei. Medicilor le-a fost comunicat, de asemenea, ca în situaţia în care depistează cazuri de gripă la persoane cu co-morbidităţi, acestea să fie îndrumate spre cea mai apropiată secţie de boli infecţioase pentru instituirea terapiei antivirale cât mai rapid după debut.

 Biroul de Presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu