Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 30 ianuarie 2019

Evoluția gripei are un caracter epidemic

În ultimele trei  săptămâni, circulația virusului gripal în România a avut un caracter epidemic, în care numărul cazurilor de îmbolnăvire prin viroze respiratorii este mai mare față de cel așteptat.

Există o succesiune de trei săptămâni epidemice, ca urmare se constată că gripa evoluează epidemic. Nu există un motiv de panică, dar este necesar ca toate măsurile și recomandările pe care Ministerul Sănătății le-a transmis încă din data de 17 ianuarie și care sunt valabile în această perioadă să le aplicăm. Este nevoie ca populația să fie compliantă și să respecte recomandările specialiștilor privind aplicarea regulilor de igienă personală, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății
Ministrul Sănătății a  mai precizat că:
„Au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare în unitățile sanitare. S-a solicitat limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, în special în secțiile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare pentru toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor. Astăzi Institutul Național de Sănătate Publică va reaminti unităţilor sanitare procedurile privind managementul contacţilor, a focarelor şi  cazurilor severe de gripă”
Obiectivul Ministerului Sănătății în perioada următoare este reducerea numărului de cazuri severe și decese cu gripă, prin recunoașterea  rapidă a gripei și instituirea de urgență a tratamentului.
Vaccinarea rămâne și în perioada următoare soluția pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Specialiștii estimează că circulația intensă a virusului se va menține și în luna februarie.
Ministerul Sănătății a comandat suplimentar un număr de 30.000 de vaccinuri pentru populația cu risc, care vor fi distribuite în ţară începând de joi, la direcţiile de sănătate publică ce au solicitat aceste doze.
Din cele 1,3 milioane doze achiziționate inițial, mai sunt aproximativ 12.000 de doze.
Ministrul Sănătății a mai precizat astăzi că în unitățile școlare unde se constată o creștere cu 20% a numărului de îmbolnăviri prin gripă se poate lua decizia de închidere a unității.
Recomandări pentru populație:
  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
  • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
  • Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
  • Continuarea vaccinării antigripale
Evoluția numărului de îmbolnăviri este influențată de evitarea spațiilor aglomerate, iar vacanța de saptămâna viitoare poate să influențeze în bine, cu condiția că în aceasta perioadă copiii să evite colectivitățile”, a declarat ministrul Sănătății.
COMUNICAT DE PRESA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu