Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 15 august 2018

Ziua Marinei Române

Centrul de greutate al manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Marinei Române va fi miercuri, 15 august, la Constanța. Activitățile organizate de Statul Major al Forțelor Navale se vor derula, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, pe parcursul întregii zile, începând cu ora 09.55 până târziu în noapte.

După un scurt ceremonial militar de întâmpinare a persoanei oficiale, la ora 10.00, în acordurile Imnului Național, se va ridica Drapelul Național la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, Geacul și Marele Pavoaz. Concomitent, vor fi trase 21 salve de tun, tradiție care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.
Mesajul de bun-venit va fi adresat de către viceamiralul Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, urmând ca Drapelul de Luptă al structurii centrale de conducere a Marinei Militare Române să fie decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă” cu însemn de pace, în grad de „Ofițer”.
După alocuțiunile persoanelor oficiale, va avea loc un scurt serviciu religios, iar, pe mare, va fi depusă o ancoră de flori, în memoria eroilor marinari. Zeul Neptun va veni din larg și va da startul spectacolului naval. În deschidere, drapelele României, NATO și cel al Uniunii Europene vor fi purtate de ambarcațiuni rapide, dar și de un elicopter Puma Naval.
Cel mai longeviv ambasador al României pe mările și oceanele lumii, Nava-Școală „Mircea”, și cadeții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” vor saluta publicul de pe faleză împreună cu velierul italian „Palinuro” și cu cadeții acestuia, veniți special pentru acest eveniment, iar „Vânjosul”, „Voinicul” și „Vârtosul”, cele mai noi remorchere multifuncționale ale marinarilor, vor încânta publicul, prin manevre navale.
Spectacolul va continua cu inserția aeriană a scafandrilor de incursiune, care vor fi lansați de la bordul unui elicopter, urmată de o secvență de luptă împotriva aviației inamice, executată de toate navele din dispozitivul de pe mare.
Peste câteva minute, scenariul va continua cu o procedură standard de căutare și de atac a unui submarin inamic, realizată de două elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P 8 Poseidon (SUA), corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” și de trei ambarcațiuni rapide. După descoperirea submarinului inamic, acesta va fi atacat din aer și de pe mare. Un elicopter Puma Naval va lansa asupra acestuia o torpilă ușoară „Sting Ray”, iar corveta îl va ataca cu torpile, bombe antisubmarin și bombe reactive.
Va urma respingerea unui desant maritim, în zona țărmului. Fictiv, inamicul va fi reprezentat de către infanteriștii marini, care se vor deplasa cu zece ambarcațiuni rapide, pentru a ataca o clădire de pe mal, iar monitorul fluvial „Ion C. Brătianu”, vedeta blindată „Rovine”, două avioane de luptă F-16, două elicoptere Puma și trei tunuri de 100 mm vor respinge atacul.
Marinarii nu vor aștepta să se liniștească apele, pentru că vor trece la următorul moment, ce va consta în combaterea migrației ilegale pe mare, realizată de nave și ambarcațiuni ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Agenției Române de Salvare a Vieții pe Mare, după care este programată o secvență de contracarare a acțiunilor asimetrice pe mare. Aceasta va fi executată de către scafandrii de luptă. Trei ambarcațiuni rapide vor deschide foc asupra unei ambarcațiuni inamice, pentru a o anihila. Scafandrii căzuți în apă, vor fi recuperați, prin procedeul „rig-rope”, de către un elicopter Puma Naval, urmând să salute, din aer, prinși de parâmă, publicul de pe faleză. Fregata „Regele Ferdinand” va defila prin fața tribunei, cu un elicopter Puma Naval care va simula o manevră de apuntare, marcând terminarea exercițiilor demonstrative.
În încheiere, în jurul orei 12.30, toate navele participante vor saluta audiența printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare și detașamentele de militari din Forțele Navale Române, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și din Ucraina, care participă în premieră la sărbătorirea Zilei Marinei Române, vor defila pe faleza din fața Comandamentului Flotei.
Manifestările vor continua în Portul Tomis, unde, la ora 13.00, va fi dat startul concursurilor tradiționale marinărești. Ziua se va încheia cu un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale, începând cu ora 20.45, pe faleză, urmat de retragerea cu torțe a marinarilor militari, pe traseul Poarta 1 Port Constanța – Farul Genovez – Parcul Primăriei Municipiului Constanța – Comandamentul Flotei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu