Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!vineri, 3 august 2018

Mulțumiri, părinte arhidiacon József Csaba Pál!Membrii Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin împreună cu cei ai Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița s-au bucurat alături de toți enoriașii romano-catolici din Reșița și nu numai la aflarea comunicatului din 16 mai a.c., prin care se aducea la cunoștință că parohul Parohiei „Maria Zăpezii”, József Csaba Pál va deveni noul episcop diecezan de Timișoara.
Acum am ajuns la momentul despărțirii de dânsul și să ne bucurăm de consacrarea sa ca episcop de Timișoara.
Programul detailat al zilelor următoare va fi următorul:


5 august 2018, ora 10.30, Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“ Reșița:
Sfântă Liturghie de hram, oficiată în trei limbi cu participarea părintelui canonic de Timișoara și arhidiacon al Banatului Montan, József Csaba Pál, și a părintelui capelan János Várga, ambii din Reșița. În cadrul acestei Sfinte Liturghii de hram, păr. József Csaba Pál, numit episcop diecezan de Timișoara la 16.05.2018, își va lua rămas bun de la parohia „Maria Zăpezii“, unde a slujit ca paroh timp de aproape 31 de ani (2.10.1987 - 5.08.2018), urmând ca în data de 6 august 2018 să fie sfințit episcop în Domul din Timișoara.
Înfrumusețarea liturgică muzicală a Sfintei Liturghii de hram va fi oferită de: corul parohial „Harmonia Sacra” (dirijor: George Colța), corul de tineret reșițean „Fiamma” (coordonator: Christine Maria Surdu) și fanfara „Musikkapelle Banater Schwaben Augsburg” din Germania (dirijor: Werner Zippel).


6 august 2018, ora 10.00, Catedrala (Domul) „Sfântul Gheorghe“ Timișoara:
Sfântă Liturghie pontificală de consacrare și instalarea episcopală noului episcop diecezan József Csaba Pál, care a fost timp de aproape 31 de ani (2.10.1987 - 5.08.2018) paroh la parohia „Maria Zăpezii“ din Reșița. Consacratorul principal va fi episcopul dr. h.c. Martin Roos din Timișoara, administrator apostolic. Co-consacratori vor fi dr. Ioan Robu, arhiepiscop de București, mitropolit al provinciei mitropolitane latine, și dr. György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia.

Comunitatea germană îi mulțumește părintelui arhidiacon József Csaba Pál pentru anii petrecuți împreună la Reșița și în Banatul Montan, urându-i din toată inima binecuvântare și har în noua misiune pe care i-a încredințat-o Bunul Păstor!

Erwin Josef Țigla

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu