Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 24 august 2018

Informare referitoare la infecția cu virus West Nile

 Conform datelor furnizate Ministerului Sănătății de către Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 și până în prezent, au fost înregistrate 56 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, fiind înregistrate 6 decese.
Cazurile sunt din:
Dolj 12, Iași 10, București 8, Olt și Teleorman câte 4, Galați și Ilfov câte 3, Brăila și Giurgiu câte 2, Bacău, Tulcea, Bihor, Botoșani, Vrancea, Covasna, Mehedinți și Satu Mare câte 1 caz.
Cele șase decese au survenit la pacienți care prezentau co-morbidități. Trei dintre decese s-au înregistrat în București și câte unul în județele Iași, Galați și Covasna.
În fiecare an, în această perioadă se înregistrează o creștere a numărului de cazuri de infecție cu virus West Nile, care din păcate, în unele cazuri se soldează cu deces, mai ales la pacienții cu co-morbidități. Conform datelor sistemului de supraveghere al meningitelor/meningoencefalitelor produse de virusul West Nile, implementat după epidemia din anul 1996, situația din acest moment este comparabilă cu cea înregistrată în anii precedenți. Astfel, în anul 2017, la data de 30 august se înregistrau 16 cazuri depistate și 6 decese, iar în 2016, până la încheierea perioadei de supraveghere în 30 septembrie, au fost înregistrate 80 de cazuri și 8 decese.
Specialiștii consideră că sunt cazuri sporadice și nu e vorba de o epidemie, iar creșterea înregistrată este cauzată de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea țânțarilor.
Pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în toate centrele de transfuzii din țară s-au luat măsuri de siguranță. Sângele este testat suplimentar, astfel încât să poată fi depistată eventuala prezență a virusului în sângele recoltat.
Ministerul Sănătății recomandă autorităților administrației publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localități pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile.
Specialiștii menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țântar.
Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificați semnele și simptomele de mai jos, specialiștii în sănătate publică ai Ministerului Sănătății vă recomandă să vă prezentați la cel mai apropiat cabinet medical:
— febră
— durere de cap intensă
— dureri musculare
— vărsături
— erupții cutanate
În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare și alte simptome:
— rigiditate a gâtului
— sensibilitate crescută la lumină
— convulsii
— frisoane
— oboseală cronică
— slăbiciune musculară
Ministerul Sănătății recomandă populației mai multe măsuri de protecție:
— evitarea expunerii la țânțari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
— utilizarea substanțelor repelente de țânțari;
— montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor;
— limitarea deplasărilor zonelor cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)
— asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor;
— îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.
Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu