Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 29 martie 2018

Târgul Primăverii


         Timp de o săptămână centrul civic al orașului va prinde culoare prin „Târgul Primăverii”, eveniment organizat de Primăria Municipiului Reşiţa.
         Inaugurarea acestuia va avea loc sâmbătă, la ora
16:00 când elevii școlilor reșițene își vor prezenta obiectele decorate în spiritul Sfintelor Sărbători Pascale, la care au lucrat în ultimele săptămâni, menite să animeze locația de desfășurare a evenimentului. Tot sâmbată, reșițenii sunt invitați să participe la un flash-mob pregătit de cluburile de dans sportiv din Reșița, să interacționeze cu iepurașii Asociației Multiculturale “ Visions of Dreams” dar și să admire statuile vivante ce cu siguranță vor stârni curiozitatea trecătorilor.
   Cu sprijinul Direcției pentru Agricultură a Județului Caraș- Severin plusul de culoare va fi oferit de ornamentele florale expuse de producătorii și comercianții prezenți, dar și de cei cu produse alimentare tradiționale, de artizanat, cele ale meșteșugarilor populari din țară care pe lângă comercializarea produselor precum sculpturi în lemn, ceramică, dogarit, ouă încondeiate, icoane pe lemn, costume populare ș.a.m.d vor organiza și ateliere de creație pentru cei care doresc să învețe arta manufacturării acestor tipuri de produse. Atelierele menționate, vor fi organizate și cu sprijinul Școlii Populare de Arte și Meserii “ Ion Románu”, Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin și Muzeului Banatului Montan.
În tot acest peisaj de primăvară, Fântâna Cinetică își va aduce și ea aportul printr-un spectacol de muzică și lumini programat zilnic, odată cu lăsarea serii, în jurul orei 20:00.
         Programul artistic va continua și duminică, 1 aprilie, tot de la ora 16:00 când ansambluri folcorice și soliști din Banat vor încinge atmosfera centrului.
         Un moment special din cadrul acestui eveniment este desfăşurarea în aer liber, în Centrul Civic, a Slujbei de Înviere oficiată de Părinte Protopop GHEORGHE-ADRIAN ŞUVEŢI însoțit de un sobor de preoți.




                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
PROGRAM „Târgul Primăverii”
31 martie – 7 aprilie 2018, Centru Civic, Reşiţa

Sâmbătă, 31 martie, 16:00
- prezentarea creațiilor de ornamente stradale cu tematică Pascală realizate de elevii unităților de învățământ din Reșița
- program de dans sportiv susținut de Şcolile de dans Mystic şi Magnum din Reşiţa
- teatru interactiv “ Iepuraşii năzdrăvani”;
- atmosfera va fi completată de patru statui vivante.

Duminică, 1 aprilie, 16:00
- program de muzică și dansuri populare susținut de:
- Centrul pentru Persoane Vârstnice Reșița;
- Ansamblul DOINA BANATULUI- Caransebeș cu soliștii Rusnac Maria Anesia, Slageana - Chicheș,  Roșca Adelina, Bojin Florin , Daniela Văcărescu, Ștefan Isac, Iosif Puschiță;
- Ansamblul de dansuri sârbești SOKO;
- Ansamblul folcloric Bârzava al Municipiului Reşiţa.

Marţi, 3 aprilie, 9:00 – 13:00
- expunere tehnică şi mijloace logistice din dotarea Jandarmeriei Român, cu ocazia împlinirii a 168 ani de la înfiinţare.

Joi, 5 aprilie, 16:00 – 18:00
- inaugurare Skate Park – demonstrație de extream riding oferită de protagoniști profesioniști, recunoscuţi la nivel naţional.

Sâmbătă 7 aprilie, ora 23:00
- desfăşurarea în aer liber, în Centrul Civic, a Slujbei de Înviere, oficiată de Protopop iconom stavrofor GHEORGHE-ADRIAN ŞUVEŢI.





BIROU PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu