Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 12 martie 2018

15 martie – 15 aprilie 2018 – Luna Pădurii


În perioada 15 martie – 15 aprilie Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin informează publicul interesat de celebrarea Lunii Pădurii.

Luna Pădurii constituie unul din cele mai importante evenimente ecologice marcate de către iubitorii naturii în fiecare an între 15 martie şi 15 aprilie. Această  perioadă are o semnificație aparte fiind denumită, într-un mod sugestiv, şi ,,Sărbătoarea sădirii arborelui”, ea căpătând valenţe deosebite atât prin prisma importanţei procesului în sine cât şi a importanţei sădirii, în sufletele tuturor, a sentimentului de dragoste şi respect pentru pădure, pentru păstrarea, perpetuarea pădurii şi menţinerea echilibrului ecologic necesar unei vieţi normale şi sănătoase.
Importanţa pădurilor trebuie subliniată prin rolul esenţial pe care îl au, la nivel global, fiind cel mai complex ecosistem cunoscut în protecţia solului împotriva eroziunii, a alunecărilor de teren și deşertificării, prin îmbunătăţirea bilanţului hidric şi asigurarea purităţii apelor, prin ameliorarea factorilor climatici dăunători, în menţinerea echilibrului ecologic, creând astfel un cadru natural favorabil pentru odihnă şi recreere, atât de necesare omului modern.
Această sărbătoare îşi are începuturile încă din 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în Statele Unite, ca urmare a despăduririlor tot mai accentuate. În România, prima dată a fost organizată în 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor și Instrucţiei Publice, sub denumirea „Sărbătoarea sădirii arborelui”.
Prin Declaraţia de la Paris, în cadrul celui de-al X-lea Congres Forestier Mondial din 1991, s-a conturat conceptul de dezvoltare durabilă a pădurilor, deosebit de important în a combate efectele negative ale impactului oamenilor asupra pădurilor. Acest concept urmăreşte găsirea unor metode durabile de gestionare a pădurilor şi evitarea interdicţiilor radicale care nu ar face decât să accentueze presiunea oamenilor asupra pădurilor. Gestionarea durabilă înseamnă tăierea planificată a arborilor, în funcţie de starea pădurii, de funcţiile sale şi de capacitatea de refacere.
Fondul forestier cuprinde o serie de arii protejate forestiere, reprezentative din punct de vedere al biodiversităţii, cu numeroase tipuri de habitate de pădure, de silvostepă și stepă, habitate protejate la nivel european care adăpostesc specii lemnoase de o valoare ecologică excepţională. Ariile  naturale protejate fac parte şi din reţeaua ecologică europeană Natura 2000, a cărui scop principal este de a opri declinul biodiversităţii prin conservarea pe termen lung a celor mai valoroase și periclitate specii de habitate de interes european.
Rezervaţiile forestiere în judeţul Caraş-Severin ocupă o suprafaţă de 9422,5 ha: în Parcul Naţional Semenic Cheile Caraşului (Rezervaţia Bârzăviţa - 3406,90 ha), în Parcul Naţional  Cheile Nerei – Beiuşniţa (Rezervaţia Ducin - 260,70 ha), în Parcul Naţional Domogled Valea Cernei (Rezervaţia Belareca -1665,70 ha; Rezervaţia Iardaştiţa - 501,60 ha). Rezervaţii care nu sunt incluse în parcurile naturale/naţionale: Pădurea Pleşu -1980 ha, Pădurea Ezerişel  - 120 ha, Rezervaţia Groposu – 883,6 ha, Rezervaţia Rusca Montană – 604 ha.
Cu ocazia celebrării Lunii Pădurii, Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin se va implica, în colaborare cu unităţile de învăţământ din județ şi Direcţia Silvică Caraş-Severin, în desfăşurarea  unei serii de acţiuni de conştientizare, activităţi care vor pune accent pe rolul pădurii în viaţa oamenilor, dar şi pe necesitatea protecţiei acestora.
Acţiunile ce se vor desfășura după următorul program:
-      19 martie  - Colegiul Național „Mirecea Eliade” Reșița – elevii claselor V-VIII- fosta Școală Gimnazială nr. 12 Reșița;
-      26 martie - Școala Gimnazială nr. 8 Reșița
-      18 aprilie  - Școala Gimnazială „Petre Sava Băleanu„ Văliug - acțiune de plantare în zona Lacului Breazova, în parteneriat cu Ocolul Silvic Văliug și TMK Hydroenergy Power SRL, parte a Grupului CEZ în România  - dacă vremea ne va permite.
COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu