Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!miercuri, 14 martie 2018

Lansare de carte la Bocsa, 16.03.2018Arta, imaginea, cuvântul, au fost, sunt, și posibil să fie și în continuare, acasă la ele la Bocșa. Suntem datori, moral, să conservăm și să promovăm, valorile reprezentative ale locurilor natale. Pornit acum câțiva ani, din dorința de-a readuce localitatea noastră acolo unde îi este locul, proiectul actualei administrații locale denumit sugestiv „Bocșeni pentru Bocșa!” iată că ajunge la o nouă etapă, aceea a cuvântului scris, a poeziei și-a prozei.

         Cu bucurie, și onoare în același timp, aducem la cunoștința iubitorilor de carte faptul că în data de 16 martie 2018, cu începere de la orele 17,00, în sala de spectacole a instituției noastre, Primăria, Consiliul Local și Casa Orășenească de Cultură din Bocșa organizează prezentarea volumului de poezie și eseuri „Lacrimă și zâmbet” al bocșencei Helen TOIA.
         „Drumul de la lacrimă la zâmbet se face urcând trepte de credință, descoperind sensuri noi și înțelegând, mai presus de orice, sublimul iubirii!” ne spune autoarea, făcând astfel o invitație bocșenilor, și nu numai, să-și regăsească iubirea, acum în luna lui mărțișor, dar mai ales să regăsească bocșenii talentați, cei care se reîntorc acasă să dăruiască celor dragi din prea plinul sufletului lor…iubirea!
         Cei prezenți se vor putea bucura de cartea dăruită, cu autograful autoarei, dar și de alte surprize oferite de organizatori!
         Alături de bocșeni, pentru a întregii iubirea de carte, de frumos, vor fi  Cojocariu Georgiana Adriana, elevă în clasa a VIII-a la Liceul de arte „Sabin Păuța”, (pregătită de doamna profesoară Zenaida Vârdău) la oboi și prof. Cristian Roșoagă la pian.
         Vă așteptăm cu drag, să reîntregim „burgul cultural” bocșean, să readucem acasă artiștii recunoscuți în țară și străinătate, dar mai ales să oferim și să primim…IUBIRE!
         INTRAREA  LIBERĂ!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu