Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 28 decembrie 2017

Accidente si recomandări rutiere


Polițiștii vă recomandă mai multă atenție la volan!
În ultimele zile au avut loc mai multe accidente rutiere în care au fost rănite ușor mai multe persoane

În data de 25.12.2017, ora 19.00, Poliţia Municipiului Reșița a fost sesizată de către un conducător auto cu privire la faptul că pe str. I.L. Caragiale din Reșița s-a produs un accident rutier. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că un bărbat care conducerea un autoturism nu a acordat prioritate unui alt autoturism condus de o femeie, intrând în coliziune cu acesta. În urma accidentului a rezultat rănirea ușoară a două persoane aflate în autoturismul care circula regulamentar. Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
În data de 26.12.2017, ora 18.26, poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că pe DN 68, în localitatea Obreja s-a produs un accident de circulație cu victime. Din verificările efectuate s-a stabilit faptul că șoferul unui autoturism care circula din direcția Caransebeș către Oțelu-Roșu nu păstrează o distanță regulamentară în mers față de autovehiculul care circula în fața sa, intră în coliziune față-spate cu acesta și îl proiectează pe sensul opus de mers unde intră în coliziune cu un al treilea autovehicul. În urma accidentului a rezultat rănirea ușoară a cinci persoane. La testarea cu aparatul alcooltest a conducătorului auto care a provocat accidentul, a rezultat o valoare de 1.31 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la Spitalul de Urgență Caransebeș unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii gradului de alcoolemie. Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l. alcool pur în sânge.
În data de 27.12.2017, ora 20.20, Poliția Municipiului Caransebeș a fost sesizată cu privire la producerea un accident rutier soldat cu victime. Din verificările efectuate s-a stabilit faptul că un conducător auto nu a acordat prioritate de trecere altui autoturism la intersecția str. Ardealului cu strada dr. Constantin Popasu intrând în coliziune cu acesta. În urma producerii accidentului rutier a rezultat rănirea ușoară a patru victime care nu au necesitat internarea. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

*******

În contextul vremii nefavorabile, specifice sezonului de iarnă cu precipitații și vizibilitate redusă, polițiștii recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră preventivă de condus, atât pentru siguranţa proprie, cât şi pentru a celorlalţi participanţi la trafic.

Având în vedere faptul că partea carosabilă este umedă ori acoperită de zăpadă în zonele montane, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule atât în localităţi cât şi în afara acestora cu o viteză care să permită oprirea mijloacelor de deplasare în siguranţă, deoarece distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Totodată, evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu ninsoare sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip ,,hands-free”.

De asemenea, polițiștii cărășeni vin cu recomandări și pentru pietoni:

Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni.

Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea!

Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoare!

Evitați, pe cât posibil, partea carosabilă, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu