Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 25 februarie 2016

Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2015 Caraş-Severin

Grupul de lucru pentru derularea Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2015 Caraş-Severin s-a reunit joi, 25 februarie, la sediul Palatului Administrativ, pentru a stabili care sunt acţiunile ce trebuie întreprinse în această perioadă de către direcţiile de specialitate ale Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi serviciile deconcentrate ale Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, sub coordonarea Instituţiei Prefectului – Judeţul Caraş-Severin.
În momentul de faţă, Ministerul Fondurilor Europene se află în faza de contractare a cutiilor de alimente, urmând ca în prima parte a lunii martie să fie demarată distribuirea pachetelor la nivelul localităţilor.
Pentru perioada imediat următoare, s-a stabilit ca Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Casa Judeţeană de Pensii şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să transmită instituţiei prefectului şi UAT-urilor din judeţ, înainte de momentul începerii distribuţiei, cele mai recente liste cu beneficiari eligibili, ţinând seama şi de corectitudinea listelor acolo unde sunt cazuri de venituri cumulate sau duble înregistrări.
Totodată, au fost discutate detalii privind realizarea, prin sondaj, de controale la livrarea, recepţia şi distribuirea ajutoarelor alimentare, astfel încât produsele să ajungă în stare bună la beneficiari.
Din experienţa derulării POAD 2014 – 2015, este foarte important să existe o bună comunicare între furnizori şi primării, începând cu perioada de pregătire a graficelor de livrări şi continuând pe întreaga derulare a programului. În acest sens, Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a transmis UAT-urilor aspectele ce trebuie urmărite, în special referitor la spaţiile în care vor fi depozitate pachetele, modul în care se face recepţia şi desemnarea persoanelor responsabile de livrarea alimentelor către beneficiari.
Față de anul trecut, au fost aduse o serie de modificări legislative privind modul de acordare a acestor ajutoare. Cea mai importantă este acordarea de ajutoare alimentare și persoanelor fără venituri. Astfel, beneficiarii Programului POAD sunt  pensionarii din sistemul de stat sau cei care primesc indemnizație socială pentru pensii mai mici de 450 lei, persoanele cu handicap gradul I sau II, șomeri în plată, beneficiari ai ajutorului social conform Legii 416, familii beneficiare de alocații pentru susținerea familiei, precum și alte categorii de persoane, printre care veteranii de război și văduvele acestora, eroi ai Revoluției ori persoane persecutate politic în timpul regimului comunist.
La nivelul judeţului Caraş-Severin, sunt, potrivit ultimelor date, aproximativ 47.800 beneficiari.

Cancelarie prefect

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu