Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 18 februarie 2016

BALUL PORTULUI POPULAR SAU ”BALUL IZMENELOR“ LA ARMENIȘ JUDEȚUL CARAȘ-SEVERIN

 Balul Izmenelor la Armeniș va avea loc sâmbătă 20 febr.2016 de la orele 19.30!
În deschidere formația de dansuri, copiii de la „ Armenișana Mică“, „Ansamblul Armenișana“ urmând Balul cu îndrăgita interpretă Ramona Vița cu formația condusa de Petrică Vița! Balul va avea loc sâmbătă 20 febr.2016 de la orele 19.30.
 Ținuta în joc obligatorie în costum popular complet!

Balul este organizat de Primăria,Consiliul Local și Căminul Cultural Armeniș.

Această manifestare culturală la Armeniș a început din anul 1988 când a avut loc prima ediție, fiind oarecum preluată din zona Crainei Bănățene.
Ca orice lucru nou pus la îndemâna locuitorilor a stârnit în primul rând curiozitate. La prima ediție toată lumea care participa la acest bal era îmbrăcată în costum popular dar nu conta perioada confecționării acestuia.
Precizez faptul că la prima ediție  și nu numai a fost organizat acest „bal“ cu premii pentru cel mai autentic costum.Se premiau costumele femeiești și costumele bărbătești care erau considerate cele mai autentice pentru a face locuitorii comunei să scoată din lada de zestre tot ce era mai frumos și mai autentic.
A fost o reușită această manifestare cu participare numeroasă a publicului de toate vârstele  care a prins contur și se desfășoară anual dar fără a se mai premia costumele.
Face parte din paleta culturală a comunei care după opinia mea este cea de-a doua mare sărbătoare după  „Negeie“ sau Rugă – Hramul Bisericii, care are loc la Înălțarea Domnului.
Balul izmenelor se organizează de obicei la sfârșitul lunii ianuarie ori în februarie. Anul acesta va avea loc pe data de 20 februarie 2016, reprezentând ediția cu numărul  XXIX !!!
De obicei Balul se deschide  cu un spectacol susținut de formațiile artistice ale Căminului Cultural Armeniș (formațiile de dansuri copiii, Ansamblul „Armenișana“- absolvenți ai Școlii Populare de Arte și Meserii „Ion Românu“ din Reșița – secția externă Armeniș și Formația de călușari „David Miculescu“.
Primul joc este dedicat acestor folcloriști (membrii formațiilor artistice), urmând brâul primarului și următoarele jocuri fiind purtate de cine dorește. Petrecerea durează până către dimineață. Este un prilej de bucurie și de reântâlnire cu fii satului care sunt plecați din localitate.
De remarcat este faptul că pentru această sărbătoare se confecționează zeci și chiar sute de costume populare atât pentru femei cât și pentru bărbați! Este îmbucurător faptul că tineretul a prins gustul costumului popular deci gustul pentru frumos. Este de neînțeles că  cei mai în vârstă nu se mai îmbracă în costum popular.
În joc intră doar acele persoane care poartă costumul popular!!! Ținuta în costum popular în joc este obligatorie.
Sperăm ca și ediția din acest an să fie o reușită și să dăinuie peste ani ca și până acum!!!

                                                                                                      DUMITRU DRAGOMIR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu