Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 31 iulie 2014

Atenționare de călătorie:Bulgaria – Interzisă circulația autovehiculelor destinate transportului de mărfuri

 Ministerul Afacerilor Externe informează persoanele interesate care doresc să călătorească pe teritoriul Bulgariei că, potrivit unei dispoziții a Agenției bulgare ”Infrastructura rutieră”, se interzice circulația autovehiculelor destinate transportului de mărfuri cu masa maximă admisă mai mare de 12 tone (inclusiv remorci și semiremorci) cu mai mult de două osii, tehnică agricolă, tractoare și tehnică specială pentru construcții pe sectoare ale rețelei naționale de drumuri, după cum urmează:
  • toate autostrăzile
  • drumuri naționale

Distincția “Floarea Dunării” decernată președintelui Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde la Forumul Business Dunărean din luna octombrie

 Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde a primit astăzi, 31 iulie 2014 vizita unei delegații sârbe din care a făcut parte secretarul comunei Varșet, dl. Milucu Zivkov și dl. Vlado Markanovic unul dintre organizatorii celei de-a treia ediții a Forum Business Dunărean programat a se desfășura la Belgrad la sfarșitul lunii octombrie.

Scopul vizitei l-a reprezentat stabilirea aspectelor organizatorice legate de deplasarea la Belgrad când președintelui Consiliului Județean i se va înmâna distincția “Floarea Dunării” (“Dunavski cvet”) pentru contribuția avută în susținerea colaborării transfrontaliere. Propunerea privind acordarea distincției a fost înaintată Ministerului pentru Administrație Publică și Dezvoltare Regională al Serbiei de către Comuna Vârșeț. 

Mii de noi studenți confirmați la UVT în această vară. Universitatea a atras tineri din întreaga țară

Ajunsă la final, admiterea din această vară de la Universitatea de Vest din Timișoara aduce în rândul comunității academice un număr de 2700 noi studenți la ciclul licență. Aceștia se vor alătura colegilor mai mari, în cadrul celor 11 facultăți și 73 de programe de studiu.

Este al doilea an de când Universitatea de Vest din Timișoara a reintrodus examenul de admitere, în funcție de specificul și alegerea fiecărei facultăți. Măsura nu i-a îndepărtat pe absolvenții de liceu de Universitate, ci au înțeles că examenul a reprezentat un filtru propriu, pentru o mai bună ierarhizare și selecție a candidaților.

Finalizarea proiectului „Eficienţă şi calitate în Serviciile Publice de Ocupare - ECSPO”

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin , în calitate de beneficiar, anunţă finalizarea proiectului „Eficienţă şi calitate în Serviciile Publice de Ocupare - ECSPO”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 .
            Proiectul s-a derulat în parteneriat cu 5 Agenţii Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din ţară: AJOFM Mehedinţi, AJOFM Timiş, AJOFM Arad, AJOFM Gorj şi AJOFM Alba, cu Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală Timişoara şi cu un partener transnaţional : VUC Storstrom din Danemarca . Durata de implementare a proiectului a fost de 36 luni, în perioada 01.08.2011- 31.07.2014.

Campanie de colectare, de la domiciliu, a deşeurilor provenite de la echipamente electrice şi electronice (DEEE)


Primăria Municipiului Reşiţa în colaborare cu Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec organizează sâmbătă, 2 august 2014, o campanie de colectare, de la domiciliu, a deşeurilor provenite de la echipamente electrice şi electronice (DEEE).
În categoria ECHIPAMENTELOR ELECTRICE ŞI ELECTRONICE (DEEE) sunt incluse deşeurile provenite de la:
- Aparate de uz casnic de mari dimensiuni: frigidere,

ACŢIUNEA PRIVIND VERIFICAREA MODULUI DE RESPECTARE A CERINŢELOR MINIME DE SECURITATE ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ LA LUCRĂRILE DIN DOMENIUL CONSTRUCŢIILOR


În urma analizării rezultatelor acţiunilor de control desfăşurate în perioada 2010-2013 dar şi din statisticile Inspecţiei Muncii referitoare la accidentele de muncă produse în domeniul construcţiilor, se constată faptul că numărul de accidente mortale este în scădere.Totuşi, o analiză a evenimentelor soldate cu incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau decesul victimelor, din toate domeniile de activitate din economia naţională, plasează sectorul „ Construcţii de clădiri ”           în care activează 8,06 % din lucrătorii din economia naţională pe primul loc pentru numărul de accidentaţi în muncă şi pe locul doi pentru gravitatea accidentelor de muncă.

COD ROȘU, PORTOCALIU SI GALBEN DE INUNDAȚII


 


MESAJ PRIVIND FENOMENE HIDROLOGICE PERICULOASE
Tipul Mesajului**: AVERTIZARE HIDROLOGICA

miercuri, 30 iulie 2014

Atenţionări de călătorie: Croaţia – Cod roşu de ploi şi furtună

 Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau care călătoresc în Croaţia că, la data de 30 iulie 2014, s-a emis o avertizare cod roşu de ploi şi furtună pentru regiunile Lika, Gorski Kotar, Rijeka şi Istria (Nord-Estul şi Centrul Croaţiei). Pentru regiunea Dubrovnik (Sud) sunt emise avertizări de cod roşu de ploi, cod portocaliu de furtună şi cod galben de vânt. Restul Croaţiei se află, de asemenea, sub avertizare meteorologică de cod portocaliu şi galben de furtună.

Avertizare Cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate cantitativ



 Intervalul : 31 iulie, ora 03 - 01 august, ora 10
Zonele afectate : conform textului şi hărţii
Fenomene : instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate cantitativ
Mesaj :
AVERTIZARE METEOROLOGICĂCOD PORTOCALIU
PENTRU 
INTERVALUL 31 IULIE, ORA 03 - 1 AUGUST, ORA 03

Va ploua torenţial şi se vor cumula local cantităţi de apă de 40...50 l/mp şi izolat peste 70 l/mp, în cursul nopţii de miercuri spre joi (30/31 iulie) în judeţul Caraş-Severin, iar pe parcursul zilei de joi, 31 iulie şi în judeţele Mehedinţi şi Dolj.

ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
PENTRU 
INTERVALUL 31 IULIE, ORA 03 - 1 AUGUST, ORA 10

COD ROSU, PORTOCALIU SI GALBEN DE INUNDATII



MESAJ PRIVIND FENOMENE HIDROLOGICE PERICULOASE
Tipul Mesajului**: AVERTIZARE HIDROLOGICA


Atenţionare de călătorie - UngariaUngaria – Cod portocaliu de ploi abundente

 Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii care se deplasează pe teritoriul Ungariei asupra faptului că Institutul Naţional de Meteorologie din Ungaria a emis, la data de 30 iulie 2014, o atenționare de cod portocaliu de ploi abundente, însoţite pe alocuri de grindină şi intensificări ale vântului (60-80km/h) pentru partea de sud-vest a Ungariei şi cod galben pentru zonele situate în centrul şi nordul Ungariei. Potrivit previziunilor, aceste fenomene se vor extinde în data de 31 iulie 2014 pe întreg teritoriul Ungariei, cu precădere în zona sudică şi centrală (cod portocaliu). Pentru restul teritoriului a fost emis cod galben.

Ministerul Sănătăţii (MS) solicită direcţiilor de sănătate publică să asigure, în zonele afectate de inundaţii

Ministerul Sănătăţii (MS) solicită direcţiilor de sănătate publică să asigure, în zonele afectate de inundaţii, supravegherea populaţiei din punct de vedere epidemiologic, precum şi monitorizarea calităţii apei potabile în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor.
 Ministrul Sănătăţii, Nicolae BĂNICIOIU face un apel către toţi reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică să pună în aplicare acţiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de inundaţiişi să colaboreze cu autoritatile administratiei publice locale si cu inspectoratele judetene pentru situatii de urgenţă în vederea întreprinderii masurilor necesare

Primăria Municipiului Reşiţa recomandă populaţiei şi responsabililor obiectivelor social-economice din zonele potenţial a fi inundate

 Având în vedere că şi judeţul Caraş-Severin este vizat de avertizarea meteorologică „COD PORTOCALIU” de ploi torenţiale pentru intervalul 31 iulie 2014, ora 03:00 – 01 august 2014, ora 03:00, şi de o avertizare hidrologică „COD ROŞU”, pentru intervalul 31 iulie 2014, ora 03:00 – 01 august 2014, ora 06:00, Primăria Municipiului Reşiţa recomandă populaţiei şi responsabililor obiectivelor social-economice din zonele potenţial a fi inundate de scurgerile de pe versanţi, torenţi şi pâraie să întreprindă măsurile necesare:

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență CARAS-SEVERIN


Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a fost convocat miercuri, 30 iulie 2014, începând cu ora 15.30, la sediul Palatului Administrativ, de către prefectul județului Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, pentru a stabili măsurile ce se impun ca urmare a cantităților mari de precipitații prognozate pentru perioada imediat următoare. Începând cu ora 16.00 s-a desfăşurat la Palatul Victoria videoconferinţa prim-ministrului României, Victor - Viorel Ponta, cu prefecţii judeţelor, în cadrul căreia au fost analizate acţiunile necesar a fi întreprinse de comitetele judeţene şi locale pentru situaţii de urgenţă, prioritară fiind protejarea vieţii oamenilor, dar şi a bunurilor şi gosodăriilor acestora.

Line-up-ul FânFest 2014 este final! Muzica solidarității se aude la Roșia Montană!

30 iulie 2014, Roșia Montană – Pregătirile pentru FânFest sunt în toi! Numeroase evenimente sunt în pregătire, participanții fiind așteptați să ia parte între 11 și 17 august la concerte, spectacole de teatru, evenimente speciale, expoziții, filme, literatură, tururi ghidate, târg țărănesc, o zonă dedicată copiilor și un forum social de activism.

Pe scena festivalului vor concerta live: BaBa ZuLa (Turcia) / Aria Urbană / Kumm / Toulouse Lautrec / Luna Amară / BLANOZ / AmfiFanfare (Franța) / Blazzaj / Basska / AFO / Implant pentru Refuz / Rehab Nation / Shadowbox / Nicolaie Pițiş și Maria Casandra Hauşi / Grupul IZA / Mushroom Story / Sky Swallows Challenger / Mihai & Maria Balabaş artistic collective / B.A.U. Brigada Artistică Urbană / Kaleidonescu / Tzuc&Petzi / Moon Museum / Brum / Baba Dochia / Retro Future Band / Exit Oz / Ad Hoc / Poetrip

„Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” Reşiţa

Consiliul Judeţean Caraş-Severin, în calitate de beneficiar, are plăcerea să vă invite la conferinţa de presă privind proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”. Evenimentul va fi organizat miercuri, 30 iulie 2014, ora 12.00, în sala ședințe a Palatului Administrativ (etaj I).
Derulat pe o perioadă de 44 de luni, până la 31 octombrie

marți, 29 iulie 2014

Atenţionare de călătorie: Africa de Vest – Epidemie Ebola

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau care intenţionează să călătorească în Africa de vest cu privire la riscul de infestare cu febră virală hemoragică (produsă de virusul Ebola).
Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Guineea-Conakry, Liberia, Sierra Leone, confirmate prin analize de laborator, dar şi în Mali, unde există cazuri, neconfirmate încă prin analizele de laborator. Statele din vecinătatea focarului epidemic au dispus măsuri de prevenire şi au lansat campanii interne de informare a populaţiei.

Atenţionări de călătorie: Republica Portugheză – Greva piloţilor companiei aeriene portugheze

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Portugheză că piloţii companiei aeriene portugheze TAP au anunţat, pe web site-ul propriu, declanşarea unei greve pentru data de 9 august 2014
(http://www.tapportugal.com/Info/en/HomepageCrisis/LatestInformation).

Avertizare Cod galben și portocaliu de inundații


 


MESAJ PRIVIND FENOMENE HIDROLOGICE PERICULOASE
Tipul Mesajului**: AVERTIZARE HIDROLOGICA

Ședințe la Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin

Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin organizează miercuri, 30 iulie a.c., la sediul Palatului Administrativ, Sala de Protocol, Cabinet Prefect, următoarele:
                    - şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din judeţul Caraş-Severin, cu începere de la ora 10,00, având următoarea tematică:
                        1. Informare privind acordarea unor servicii specializate de găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare și reinserție socială a persoanelor vârstnice în scopul menținerii, refacerii sau dezvoltării capacităților individuale ale persoanelor vârstnice.

Competiţia de înot „Traversarea lacului Văliug”

 Duminică, 27 iulie a.c., s-a desfăşurat în comuna Văliug, competiţia de înot „Traversarea lacului Văliug”, competiţie la care efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean au asigurat ordinea şi liniştea publică în zonă.  
         La această competiţie sportivă, din partea „Asociaţiei Sportive Reshod Sport“ din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, a participat dl. Lt.col Tobă Alexandru, campion naţional al MAI, care a şi câştigat locul I la probele de 400m  şi 2000 m, la categoria peste 40 ani.

Zonele afectate de inundații

 Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel OPREA se deplasează în zonele afectate de inundații, respectiv în județul Vâlcea, localitatea Vaideeni.

Deplasarea are ca scop analiza situației din teren, în vederea luării deciziilor adecvate pentru a veni în sprijinul populației.

Viceprim-ministrul Gabriel OPREA este însoțit de ministrul apărării naționale, domnul Mircea Dușa.

luni, 28 iulie 2014

Ziua Imnului Naţional al României

 Ziua Imnului Naţional al României va fi sărbătorită marţi, 29 iulie 2014, începând cu ora 10.00, în Piaţa Tricolorului din Reşiţa. Ceremonialul va cuprinde un serviciu religios, alocuţiuni privind simbolistica versurilor imnului naţional, scurt istoric şi semnificaţii, intonarea imnului şi defilarea detaşamentului de onoare.

Avertizare Cod galben și portocaliu de inundații


MESAJ PRIVIND FENOMENE HIDROLOGICE PERICULOASE
Tipul Mesajului**: AVERTIZARE HIDROLOGICA

FOARTE MULTE DOSARE PENALE

Conducere autoturism fără permis
 În data de 27.07.2014, lucrători din cadrul Post Poliţie Bozovici, au oprit pentru control, în comuna Bozovici un autoturism condus de I.I., în vârstă de 34 ani.
  În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că I.I., nu posedă permis de conducere.
            Au fost întocmite acte procedurale pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere faţă de I.I.  .

Măsuri integrate de inserție pe piața muncii pentru viitorii absolvenți de învățământ preuniversitar și superior din Regiunea de Vest

Organizația Centrală a Familiilor Kolping din România anunță lansarea proiectului Măsuri integrate de inserție pe piața muncii pentru viitorii absolvenți de învățământ preuniversitar și superior din Regiunea de Vest, număr contract POSDRU/161/2.1/G/132545.

Proiectul va fi implementat în perioada 28 aprilie 2014 – 27 septembrie 2015 și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Ceremonie de numire în funcţie a 4 ofiţeri

 Astăzi, 28 iulie a.c., la sediul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,Gl. bg. Vasile Zorzor” Caraş Severin, a avut loc o ceremonie de numire în funcţie a 4 ofiţeri, absolvenţi ai Academiei de Poliţie „Al.I.Cuza“ Bucureşti.
         În primele 5 zile, tinerii jandarmi vor urma un program de pregătire înaintea intrării în serviciu, program ce va conţine atât noţiuni teoretice cât şi activităţi practice, acesta finalizându-se cu verificarea cunoştintelor şi abilităţilor practice dobândite. Tinerii jandarmi au fost repartizaţi către structurile operative din subordinea inspectoratului, respectiv 1 ofiţer către structurile de ordine publică şi 3 ofiţeri la structurile de protecţie instituţională.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență CARAS - SEVERIN

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a fost convocat duminică, 27 iulie 2014, la sediul Palatului Administrativ, de către prefectul județului Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, pentru a stabili măsurile ce se impun ca urmare a cantităților mari de precipitații prognozate pentru perioada imediat următoare.
Astfel, potrivit Agenției Naționale de Meteorologie, a fost emisă o avertizare de tip COD GALBEN care vizează și județul Caraș-Severin, valabilă în perioada 27 iulie ora 18.00 – 29 iulie ora 09.00.

duminică, 27 iulie 2014

Atenționare de călătorie:Ungaria - Furtuni şi ploi abundente

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii care se deplasează pe teritoriul Ungariei asupra faptului că Serviciului Naţional de Metorologie al Ungariei a emis o atenţionare de furtuni şi ploi abundente, în diferite zone al Ungariei, pentru data de 27  şi 28 iulie 2014.
De asemenea, pentru data de 27 iulie, a fost emisă o atenţionare de cod galben de furtună, pe direcţia sud-est, nord-vest.

Controale la fața locului în vederea verificării suprafețelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată pentru anul 2014.

 Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în această perioadă se desfășoară controlul la fața locului în vederea verificării suprafețelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată pentru anul 2014.
Condițiile și modalitățile de acordare a plăților directe, conform reglementărilor europene și naționale pe care trebuie să le respecte fermierii, sunt:

RESITA: LUCRARI EDILITARE



O serie de lucrări se realizează şi în această săptămână la nivelul municipiului prin Serviciul Public - Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local şi anume:- asfaltarea străzii Sodolului-Văliugului;- refacerea instalaţiilor de canalizare pluvială: Str. Pomostului- întreţinerea carosabilului cu zgură: Cuptoare

Avertizare Cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate cantitativ




Intervalul : 27 iulie, ora 18 - 29 iulie, ora 09
Zonele afectate : conform textului şi hărţii
Fenomene : instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate cantitativ
Mesaj :
AVERTIZARE METEOROLOGICAINTERVALUL 27 IULIE, ORA 22 - 28 IULIE, ORA 10
   COD PORTOCALIU
În cursul nopţii de duminică spre luni (27/28 iulie), în judeţele Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea va ploua torenţial şi se vor cumula local cantităţi de apă de 50...70 l/mp şi izolat peste 80 l/mp.
ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
INTERVALUL 27 IULIE, ORA 18 - 29 IULIE, ORA 09
   COD GALBEN
În intervalul menţionat instabilitatea

Accident Ungaria

Din dispoziția viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, atașatul de afaceri interne al MAI în Ungaria și o echipă consulară de la Consulatul din Gyula s-au deplasat la unitatea medicală unde au fost internați 4 cetateni români, răniți într-un accident, care a avut loc astăzi pe autostrada M3 din Ungaria, în jurul orei 14.35 (ora României). 
Vicepremierul Gabriel Oprea a purtat o discuție pe acest subiect cu ministrul de externe, Titus Corlățean, stabilind modalitatea comună de acțiune din partea autorităților române. 

sâmbătă, 26 iulie 2014

PROIECTELE PENTRU EDUCAȚIA TIMPURIE A COPIILOR ROMI AR TREBUI SĂ FIE PRELUATE DE CĂTRE STATUL ROMÂN

 Lansarea proiectului 'Un Start Bun — Încurajarea Educației Timpurii în comunitatea din Glina'
Astăzi, în București, a avut loc evenimentul de lansare a proiectului intitulat 'Un Start Bun — Încurajarea Educației Timpurii în comunitatea din Glina', finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România. Proiectul început în luna iulie a acestui an se va derula pe o perioadă de 12 luni în comunitatea de romi din Glina. Tema centrală a evenimentului a fost importanța educației timpurii asupra dezvoltării copilului și necesitatea implementării unui proiect care să abordeze această componentă în comunitatea de romi din Glina, județul Ilfov.

Maternitatile, in impas financiar - risc de crestere a mortalitatii infantile


PUNCT DE VEDERE SALVAȚI COPIII 
CU PRIVIRE LA SITUAȚIA ACTUALĂ A VENITURILOR MATERNITĂȚILOR ȘI SECȚIILOR DE TERAPIE INTENSIVĂ NEONATALĂ DIN ROMÂNIA ȘI
PERICOLUL IMINENT DE CREȘTERE A RATEI MORTALITĂȚII INFANTILE

București, 24 iulie 2014. Salvați Copiii România își exprimă din nou îngrijorarea cu privire la amânarea rectificării bugetului de stat, cu consecințe grave privind alocările bugetare din sistemul de sănătate. După semnalul nostru de alarmă din 23 aprilie 2014, atunci când Guvernul României viza reducerea bugetului alocat îngrijirii nou-născuților prematuri din maternități și secțiile de terapie intensivă neonatală din spitale, situația din aceste instituții medicale a devenit deosebit de critică, punând în pericol viețile a sute de copii aflați într-o condiție medicală de maximă vulnerabilitate. Alocarea bugetară trebuie să atingă cel puțin nivelul din 2013 - în caz contrar, pentru lunile rămase până la sfârșitul anului, preconizăm, pentru prima dată din 1994, o evoluție ascendentă a mortalității infantile.

SC Aquacaraş SA anunţă ca furnizarea apei potabile se va face cu presiune scazuta în intreg Municipiul Resita



Ca urmare a întreruperii alimentării cu energie electrică a Staţiei de Pompare SAMOTA ( care alimenteaza Statia de Tratare a apei Resita cu apa bruta), datorata unei avarii la reteaua de distributie a energiei electrice apartinand  Enel Distribuţie Banat,  SC Aquacaraş SA anunţă ca furnizarea apei potabile se va face cu presiune scazuta în intreg Municipiul Resita.
Pentru moment nu poate fi precizată durata întreruperii. Asigurăm utilizatorii din aceste zone că imediat ce alimentarea cu energie electrică va fi reluată şi furnizarea apei potabile va reveni la parametrii normali .

Sesiune de formare pe tema consumului ilicit de droguri

În perioada 24-25 iulie 2014, cadre ale Poliţiei Locale Reşiţa au participat la o sesiune de formare pe tema consumului ilicit de droguri, derulată de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, ca structură teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog.
Activităţile s-au desfăşurat la sediul Poliţiei Locale Reşiţa, având un număr de 25 de participanţi - ofiţeri din cadrul structurilor de prevenire şi combatere a faptelor antisociale dar şi poliţişti locali implicaţi în activitatea de combatere a infracţionalităţii stradale.

21 percheziţii domiciliare pe raza judetului Caras Severin pentru destructurarea unei reţele de contrabandă cu ţigări


În această dimineaţă, în jurul orei 06.00, poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial ale Poliţiei de Frontieră Timişoara, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caras Severin, au declanşat o acţiune specifică pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabanda si  evaziune fiscală.
In prezent sunt în desfăşurare douazeci si una de percheziţii domiciliare la mai multe domicilii de pe raza judetului Caras Severin, fiind puse în aplicare un număr de 21 mandate de aducere la audieri.

vineri, 25 iulie 2014

AJOFM CARAS-SEVERIN - LOCURILOR DE MUNCĂ VACANTE

 SITUAŢIA LOCURILOR DE MUNCĂ VACANTE LA DATA DE  25.07.2014

Chiriașii ANL vor putea cumpăra locuințele în rate lunare

 Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a creat cadrul legal pentru vânzarea cu plata în rate lunare a locuințelor construite prin programul 'Locuințe pentru tineri, destinate închirierii', implementat de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL).
Astfel, proiectul de ordonanță inițiat de MDRAP pentru modificarea și completarea Legii nr.152/1998 privind înființarea ANL a fost aprobat de Guvern în ședința de astăzi.

Tarifele majorate la apă şi canalizare tarife apa si canalizare

Ca urmare a verificărilor efectuate de Primăria Municipiului Reşiţa, tarifele majorate la apă şi canalizare se aplică din 1 august 2014 de către operatorul –SC AquaCaraş- pentru întreg judeţul Caraş-Severin (în localităţile-Caransebeş, Anina, Băile Herculane, Bocşa, Moldova Nouă, Oraviţa, Oţelu Roşu-membre în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ACVABANAT).
Prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 23 din 8 februarie 2010 s-a aprobat Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apă si canalizare între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ACVABANAT ca Autoritate Delegantă a unităților administrativ-teritoriale și S.C. AQUACARAS S.A. în calitate de operator.

Lucrările de modernizare prin înlocuirea semafoarelor

 Începând de ieri, 24 iulie 2014, se demarează lucrările de modernizare prin înlocuirea semafoarelor de la intersecţia Bd. Republicii  cu  Str.  Făgăraşului  şi 
Bd. Muncii (Confecţii), urmând a se continua şi la celelalte locaţii: Trezorerie, Calea Caransebeşului, Universalul Vechi, Piaţa Republicii, Casa de Cultură, Colegiul Naţional Traian Lalescu.
La toate locaţiile se vor monta suplimentar semafoare de prim vehicul şi cronometre atât auto cât şi pentru pietoni (cu excepţia celor cu comandă din buton).

Microbuze școlare noi, pentru 100 de comune. Urmează livrarea a încă 500 și achiziția altor peste 650

 Primele 100 de microbuze școlare destinate localităților din mediul rural au fost predate astăzi primăriilor de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, și prim-ministrul Victor Ponta.
Microbuzele fac parte din lotul de 600 de autovehicule achiziționate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în urma procedurii lansate la sfârșitul anului trecut, contractul fiind semnat în lună martie a.c. Pentru o repartizare echilibrată în teritoriu, au fost vizate comune din toate județele țării. Restul de 500 de microbuze din prezentul lot vor fi livrat eșalonat, în următoarele luni.

Credinciosii catolici serbeaza azi SF. IACOB


 Sfantul Apostol Iacob, ruda Domnului; Sfantul Ignatie, Patriarhul Constantinopolului
Sfantul Apostol Iacob, ruda Domnului
Iacob este numit “cel mare” pentru a-l deosebi de celălalt apostol, omonimul său. Era fiul lui Zebedeu şi al Salomeii şi fratele mai mare al lui Ioan. Făcea parte din rândul celor trei apostoli privilegiaţi  - Petru, Iacob şi Ioan - aleşi de Isus pentru a lua parte la episoadele vindecării instantanee a soacrei lui Petru, a învierii fiicei lui Iair, a schimbării la faţă a Mântuitorului pe munte şi la agonia din Grădina Măslinilor.

CHIRVAI /RUGĂ LA NERMED de Sf. Iacob şi Ana 25-26 iulie

  
DOBRI DOŞLI!/BINE AŢI VENIT!
                 
  MINORITATEA CROATĂ
 În România, minoritarii croaţi sunt concentraţi în majoritate în judeţul Caraş-Severin. Ariile locuite şi  vorbite de minoritatea croată sunt compacte,  fiind dispuse în mediu rural în jurul celor două comune: Caraşova cu satele aparţinătoare (Nermed, Iabalcea) şi Lupac cu satele aparţinătoare (Clocotici, Rafnic, Vodnic)

 Localizat undeva intre localitatile Resita si Anina, este şi localitatea Nermed