Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 20 iulie 2014

Generația noastră construiește pentru educație - Lansare Centrul pentru Dezvoltare Craiova

Miercuri, 16 iulie 2014, a avut loc lansarea Centrului pentru Dezvoltare Craiova din Strada Sf. Dumitru Nr. 3, etaj 3, camera 2 (Vizavi de CEC—lângă Restaurantul Militar), centru ce vine în sprijinul dezvoltării tinerilor, studenților și elevilor, dar și organizațiilor neguvernamentale din comunitatea craioveană.
Activitățile de voluntariat, metodele de educație non-formală, zecile de proiecte, organizațiile studențești și de tineret, federațiile naționale reprezintă de fapt mii de oameni care își doresc să se dezvolte și să contribuie la dezvoltarea și formarea profesională și personală a membrilor comunității în care locuiesc și a comunității în sine.
Centrul pentru Dezvoltare Craiova este locul în care craiovenii se vor putea dezvolta și vor putea oferi sprijin comunitătii, locul unde ideile vor prinde viață, spațiu pentru creativitate și inovație, pentru ședințe și proiecte.
După ani petrecuți în rândul mișcării de voluntariat, în organizațiile studențești locale sau în cadrul federației naționale USR, după ce s-au confruntat cu probleme precum lipsa spațiului pentru desfășurarea unui training sau a unui proiect, ALUMNII Uniunii Studenților din România își doresc să întoarcă și să mulțumească pentru contribuția adusă de aceste experiențe în dezvoltarea lor, prin înființarea Centrului pentru Dezvoltare Craiova.
Uniunea Studenților din România (USR), Centrul Suport pentru Organizații Studențești România (Centrul SOS), Clubul pentru România, Forumul Tinerilor din România, Parteneriatul Organizațiilor de Traineri România (POT), Asociația FRENDS pentru Dezvoltare lansează spațiul care va oferi sprijin organizațiilor de tineri, studenți și elevi din Craiova.
Invităm alături de reprezentanții celor care au pus bazele Centrului pentru Dezvoltare Craiova, toate organizațiile și persoanele care doresc să dezvolte alături de noi, comunitatea din Craiova.
La eveniment vor participa reprezentanți ai organizațiilor din București, Brașov, Cluj Napoca, Iași, Timișoara.
Înființarea Centrelor pentru Dezvoltare este un o inițiativă a Alumnilor Uniunii Studenților din România (USR), ce va fi lansată pe 16 iulie la Craiova și care va continua în următoarea perioadă în orașe precum Cluj Napoca, Iași, Timișoara. Scopul acestor centre este de a oferi sprijin comunității, prin accesul la un spațiu pentru dezvoltarea persoanelor, a organizațiilor studențești și de tineret, a comunităților locale și a societății din România.
Oana Camelia Mic
Vicepreședinte Zona Sud-Vest Uniunea Studenților din România
Comunicat de presă - Uniunea Studenților din România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu