Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 27 iulie 2014

Controale la fața locului în vederea verificării suprafețelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată pentru anul 2014.

 Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în această perioadă se desfășoară controlul la fața locului în vederea verificării suprafețelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată pentru anul 2014.
Condițiile și modalitățile de acordare a plăților directe, conform reglementărilor europene și naționale pe care trebuie să le respecte fermierii, sunt:

exploatarea unui teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, cu suprafața parcelei agricole de cel puțin 0,3 ha. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei este de cel puțin 0,1 ha (conform art.7 alin.1 lit..a din O.U.G. nr. 125/2006, cu modificările și completările ulterioare); în cazul livezilor tradiționale, suprafața minimă eligibilă a parcelelor pentru Pachetele 1și 2 ale Măsurii 214 este de 0,3 ha (conf. PNDR 2007-2013, versiunea consolidată); respectarea cerințelor de eco-condiționalitate reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației, respectiv: Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), Cerințele legale în materie de gestionare (SMR), Cerințele minime (relevante pentru măsura de agro-mediu); respectarea cerințelor specifice pachetelor de agro-mediu solicitate; pentru măsura 214 — plăți de agro-mediu este obligatorie ținerea evidenței agricole (caietul de agro-mediu trebuie completat și păstrat pe toată perioada de desfășurare a angajamentului conform legislației in vigoare), fiind condiție de eligibilitate.
Facem precizarea că începând cu anul 2014 au fost implementate și se verifică, prin control la fața locului, respectarea SMR — lor din domeniile Sănătate publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor și Notificarea bolilor:
SMR 9 — Introducerea pe piață a produselor de protecție a plantelor. Fermierul va ține evidența la zi, în Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, după efectuarea fiecărui tratament;
SMR 10 — Interzicerea utilizării anumitor substanțe cu efect hormonal, tireostatic și beta-agoniste în creșterea animalelor;
SMR 11 — Principii și cerințe generale ale legislației alimentare și proceduri în domeniul siguranței produselor alimentare;
SMR 12 — Prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme de encefalopatii spongiforme transmisibile (EST);
SMR 13 — Măsuri de combatere a febrei aftoase;
SMR 14 — Măsuri de combatere a anumitor boli la animale: boala veziculoasă a porcului, variola ovină și caprină, pesta porcină africană și pesta porcină clasică;
SMR 15 — Măsuri de combatere și de eradicare a febrei catarale ovine (boala limbii albastre — bluetongue).
În cazul în care solicitantul refuză sau restricționează accesul în exploatație a reprezentanților APIA, pentru efectuarea controlului la fața locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafata devine neeligibilă.
SERVICIUL RELAȚII CU PUBLICUL ȘI COMUNICARE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu