Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 20 septembrie 2014

Program SAMAS - Sănătate pentru Mame și Sugari

București, 17 septembrie 2014: NUTRICIA, Fundația Crucea Albă și Crucea Roșie Filiala Sector 6 continuă programul de consiliere perinatală SAMAS — Sănătate pentru Mame și Sugari și se extinde în alte 4 orașe din România. Astfel, Craiova, Iași, Galați și Bistrița sunt orașele care vor beneficia de acest proiect care își dorește să ofere mamelor și viitoarelor mame servicii esențiale de sănătate în perioada maternității.

România este în continuare clasificată de Organizația Mondială a Sănătății drept țară cu risc înalt în ceea ce privește indicatorii de sănătate, care sunt semnificativ mai mici în comparație cu media Europei, conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010. Același studiu atrage atenția asupra mortalității infantile, țara noastră aflându-se pe primul loc în Europa, înregistrând valori duble față de media europeană. De asemenea, în România doar 12,6% dintre mame alăptează, raportat la celelalte țări europene, unde una din două femei alăptează. Vorbim, astfel, despre cea mai mică rată a alăptării din Europa. Aceste cifre îngrijorătoare sunt rezultatul lipsei de suport și de informare a mamelor, care abandonează alăptarea bebelușului din primele săptămâni după naștere.
Situația îngrijorătoare a sănătății mamei și a bebelușului este principalul motiv pentru care cei 3 parteneri (NUTRICIA, Fundația Crucea Albă și Crucea Roșie Filiala Sector 6) au pus bazele acestui program integrat de consiliere, Sănătate pentru Mame și Sugari — SAMAS, care se derulează încă din septembrie 2013.
În perioada septembrie 2013 — februarie 2014, un număr de 60 de asistenți medicali s-au specializat prin modulele de formare SAMAS, la finalul cărora au fost abilitați să furnizeze servicii de sănătate viitoarelor și proaspetelor mame din comunitatea lor, atât în cadrul spitalului sau cabinetelor în care profesează, cât și în mod independent. Asistenții Samas sunt certificați să furnizeze servicii prenatale prin ședințe de consiliere și informare despre schimbările care intervin pe perioada sarcinii, despre nașterea naturală, operația de cezariană și nașterea medicalizată. De asemenea, sunt avizați să ofere consiliere în alăptare, recuperarea abdo-perineală după naștere și să țină cursuri de diversificare corectă a bebelușului și de nutriție a copiilor cu vârste între 1 și 3 ani.
Astfel, mamele pot beneficia de servicii personalizate în cea mai importantă perioadă a maternității: sarcina, nașterea, perioada postpartum și îngrijirea copiilor până la 3 ani.
La numai 1 an de la inițiere, programul a creat prima Rețea de Asistență de Sănătate pentru Mame și Sugari, care se dezvoltă în București și în județele limitrofe, pentru a ajuta mamele să ia decizii pertinente în ceea ce privește îngrijirea lor și a bebelușului. Pentru a continua această misiune, cei 3 parteneri extind proiectul în Craiova, Iași, Galați și Bistrița, unde un număr de 150 de cadre medicale vor beneficia de modulele de formare SAMAS. De asemenea, în acest an se va mai crea încă o grupă de formare de asistenți SAMAS în București.
'Programul SAMAS răspunde unei cereri latente pentru astfel de servicii de sănătate. SAMAS își propune creșterea gradului de educare a mamelor, serviciile îmbină educația pentru sănătate în sarcină, pregătirea corpului pentru naștere precum și suportul după naștere când proaspăta mamă are nevoie de îndrumare pentru a-și alăpta bebelușul și a-i diversifica alimentația corect după primele 6 luni de viață', declară Ana Măiță, Purtător de Cuvânt al programului.
'Fiind o companie producătoare de formule de lapte pentru copii, intenția noastră merge dincolo de performanța afacerii. Cu o experiență de peste 100 de ani în nutriția specializată ne simțim responsabili să contribuim la asigurarea unui început optim pentru o viață mai bună a generațiilor viitoare. Suntem cu adevărat preocupați de condițiile întâmpinate de femeile însărcinate, mame și copii, în România și, de aceea, căutăm în permanență parteneri responsabili alături de care să ne canalizăm resursele', susține Olivier Gachon, din partea NUTRICIA.
Programul SAMAS a fost conceput pentru a valorifica dedicarea și competența moașelor și asistentelor medicale practicante și vine în sprijinul mamelor și gravidelor prin servicii specializate de pregătire pentru maternitate. Pentru asistenți, SAMAS este o oportunitate profesională flexibilă pentru suplimentarea veniturilor, prin obținerea creditelor EMC, dar și prin creșterea prestigiului instituției medicale unde lucrează . În plus, din 2014, modulele de formare SAMAS conțin și cursuri de instruire pe inițierea unei practici profesionale pe cont propriu, dar și cursuri de folosire a calculatorului în activitatea curentă.
Programul este susținut de OAMMR (Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România) și SRP (Societatea Română de Pediatrie). Pentru a afla mai multe detalii despre beneficiile programului, vă rugăm să accesați site-ul www.programsamas.ro.
*** Despre inițiatorii SAMAS:
Cu peste 100 de ani experiență în nutriția specializată și peste 3 decade de cercetare a laptelui matern, NUTRICIA este alături de mamele din toată lumea pentru a susține creșterea sănătoasă a copiilor lor. Bazându-se pe experiența și moștenirea unice, NUTRICIA România se alătură profesioniștilor medicali, ONG-urilor și asociațiilor locale pentru a contribui împreună la îmbunătățirea sănătății femeilor gravide, a mamelor și a bebelușilor din toată țara.
Crucea Albă este o organizație fondată pentru a oferi îngrijire medicală perinatală, ocupându-se de managementul medical în beneficiul mamei și al copilului. Crucea Albă a înființat Centrul de Sănătate Maternă, o instituție mică și ușor de gestionat, accesibilă și sustenabilă, care să ofere servicii complete de sănătate maternă. Militând pentru drepturile mamelor, scopul principal al organizației este să îmbunătățească serviciile de maternitate din România, conform modelelor validate în state cu nivel de sănătate superior.
Crucea Roșie este o organizație cu o tradiție de 137 de ani în România și cea mai extinsă rețea teritorială, care protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană și sprijină comunitățile să facă față situațiilor de criză și suferinței umane.
Comunicat de presă 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu