Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 12 septembrie 2014

Oboseala la volan este fatală!

În vara anului 2014 în judeţul Caraş-Severin s-au produs trei accidente rutiere pe fondul oboselii la volan, toate trei cu urmări deosebit de grave: şi-au pierdut viaţa 5 persoane, au fost grav rănite 2 persoane şi au fost rănite uşor alte 2 persoane.
Oboseala are multe cauze. Între acestea se numără:
-         lipsa de somn; aceasta poate fi cronică sau acută; dar oboseala sau somnolenţa se poate produce şi fără lipsa somnului; acest tip de oboseală este de obicei în strânsă legătură cu ciclul zilnic de somn sau de bioritm;
-         factori cu influenţă indirectă: vârsta, condiţia fizica, obiceiul de a bea alcool, consumul de droguri/medicamente etc.;
-         factori externi cum ar fi: temperatura, zgomotul, vibraţiile, rutina unei lucrări etc..


Efectele somnolenţei şi oboselii la volan:
-         alterarea timpului de reacţie, a deciziei şi vederii;
-         gândire înceată şi neclară;
-         creşterea riscului de a fi săvârşi un accident rutier;
-         scăderea performanţei, vigilenţei şi motivaţiei;
-         creşterea comportamentului agresiv la volan.

Recunoaşterea semnelor de oboseală este vitală şi poate duce la prevenirea unor accidente:
-         dificultăţi în concentrarea atenţiei, în ţinerea ochilor deschişi sau a capului ridicat;
-         vise cu ochii deschişi şi apariţia unor gânduri aleatoare;
-         senzaţia de nisip în ochi şi nevoia repetată de frecare a lor;
-         conducerea în zig-zag şi omiterea semnelor sau indicatoarelor rutiere;
-         stare de nelinişte sau de iritare.

Măsuri de prevenire a adormirii la volan pe fondul oboselii (în cazul în care trebuie să parcurgeţi distanţe mari de drum):
-         înainte de a pleca în cursă, odihniţi-vă pentru cel puţin 8 ore;
-         planificaţi-vă drumul cu pauză la fiecare 2 ore sau 160 km;
-         călătoriţi în cabină cu un partener sau un pasager care să observe semnele de oboseală;
-         evitaţi folosirea medicamentelor sau a consumului de alcool;
-         în cazul în care s-a instalat starea de oboseală opriţi-vă într-un refugiu şi dormiţi puţin;
-         opriţi-vă pentru a consuma cafea şi pentru a face câteva exerciţii fizice;
-         rugaţi-vă partenerul de drum, în cazul în care aveţi unul şi dacă acesta este posesor de permis de conducere, să vă înlocuiască la volan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu