Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 23 august 2014

Târg dedicat producătorilor de produse tradiționale și ecologice, intitulat 'Zilele Argeșului și Muscelului'

 În perioada 23-24 august 2014, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va găzdui un nou târg dedicat producătorilor de produse tradiționale și ecologice, intitulat 'Zilele Argeșului și Muscelului'.
Evenimentul, care se va desfășura în curtea instituției între orele 9:00 și 18:00, este organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș, și va reuni unii dintre cei mai reprezentativi producători de profil și meșteri populari din zona Argeș-Muscel. Vizitatorii vor putea alege produse de calitate, cum sunt urda, brânza de burduf, cașcavalul și cașul afumat, mușchiulețul afumat, cârnații tradiționali afumați, șunca și ceafa de porc afumate, pastrama de oaie, țuica de prune și rachiurile din fructe, dulceața și siropurile de zmeură, afine, mure, fragi, vișine sau de nuci verzi și zacusca de vinete.
Dintre producătorii care vor participa la târgul 'Zilele Argeșului și Muscelului', amintim:
SC SONIMPEX TOPOLOVENI SRL: magiun de Topoloveni;
SC INSTANT ECLIPS SRL (CURTEA DE ARGEȘ): pastramă de oaie, cârnați, urdă, brânză de burduf, cașcaval;
LIȚOI GHEORGHE (COM. STOENEȘTI): mușchi afumat, cârnați, urdă, brânză de burduf, cașcaval afumat, caș afumat, unt;
PÎSLARUL CONSTANTIN (COM. BELE?I NEGRE?TI): produse apicole;
SC AGROFOREST INTERNAȚIONAL COMPANY SRL (COM. MORĂREȘTI): Țuică de Morărești, rachiuri din fructe;
SC SLĂNIC MUSCEL AGROINDUSTRIAL SRL (COM. ANINOASA): Țuică de prune, rachiuri din fructe, dulceață de zmeură, dulceață de afine, dulceață de mure, dulceață de fragi, sirop de zmeură, sirop de afine, sirop de fragi, dulceață de nuci verzi;
IONIȚĂ ȘTEFAN (COM. BRĂDULEȚ): mușchi afumat, cârnați tradiționali afumați, urdă, brânză de burduf, cașcaval afumat, caș afumat, șuncă de porc afumată, ceafă de porc afumată;
FLORESCU EMIL (COM. CUCA): Țuică de prune, rachiuri din fructe;
SC ALEX & THEO PARTY SRL (CÂMPULUNG): cozonac cu nucă, chec de casă cu cacao, prăjitură de casă, covrigi musceleni cu ou;
PANDELICĂ MARIUS (COM. POPEȘTI): pastramă de oaie, cârnați de porc afumați, fleică de porc afumată, mușchi de porc afumat, pulpă de porc afumată;
STAN VASILE: produse apicole;
SC SERE AGROSOLAR MIHĂEȘTI SRL (COM. MIHĂEȘTI): dulceață de zmeură, dulceață de vișine, dulceață de nuci, dulceață de fragi, sirop de zmeură, sirop de fragi, zacuscă de vinete;
MĂNĂSTIREA ANINOASA: ca?caval afumat, telemea de vacă, miere, siropuri de fructe;
SC BRĂDET SRL: cașcaval Brădet, brânză de burduf Brădet, telemea mixtă Brădet;
Întreprindere Individuală (I.I.) SĂVESCU ION: cașcaval afumat, brânză de burduf, telemea de oaie, urdă sărată, țuică de prune, pastramă de oaie;
ȘOLOIU VASILE PFA (COM. LEORDENI): legume proaspete;
IVANA GEORGIANA PFA: produse apicole;
PFA COLAC LUCIAN (COM . STOLNICI): produse apicole;
I.I. UNGURENUȘ MIHAIL (COM. CORBI): fructe de pădure.
De la târgul intitulat 'Zilele Argeșului și Muscelului', organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș, nu vor lipsi nici meșterii populari. Familia Gheorghe și Elena Mateescu, din Curtea de Argeș, au transformat meșteșugul într-o mică afacere, însă nu pentru bani, ci din vocație și dorința de a lăsa în urma lor un tezaur impresionant de iconografie, păpuși și costume naționale. Sculptorul Nicolae Ioana din Stâlpeni transformă bucăți de lemn în adevărate opere de artă, cele mai multe dintre personajele sale fiind inspirate din lumea satului argeșean. Cu mare pasiune, meșterul popular Cătălin Manda sculptează din lemnul de tei cruci, icoane, candele și lăzi de zestre, toate încrustate cu motive tradiționale.
Alături de ei, va fi prezent și unul dintre cei mai cunoscuți meșteri populari din România, Ioan Rodoș, care a reușit să ducă simbolul comunei Nucșoara dincolo de granițele țării, fiind apreciat de europarlamentarii de la Bruxelles pentru creațiile sale unicat. Mâinile măiestre ale artizanilor care au fondat cooperativa meșteșugărească ARGCOMS SCM modelează și înnobilează lutul, dau viață multicolorelor ornamente pentru pomul de Crăciun, șlefuiesc lemnul secularelor păduri de pe munții și dealurile ce înconjoară Curtea de Argeș. Ioan Nicolescu, din Coșești, vine la târg cu obiecte din lemn: butoaie si găleți.
Atmosfera de sărbătoare va fi întreținută de soliștii Ansamblului folcloric 'Dorul' și ai Orchestrei 'Doina Argeșului', aparținând Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu