Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 21 august 2014

Proiectul 'Aplicarea standardelor de drepturile omului pentru romii din Romania'

 Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii - Romani CRISS a lansat proiectul 'Aplicarea standardelor de drepturile omului pentru romii din Romania' printr-o conferință ce a avut loc în data de 20 august 2014, între orele 11.00-13.30, în București, Strada Traian, Nr. 55A, Sector 3, Hotel Rin Central, Sala Nicolae Iorga.
Evenimentul s-a bucurat de participarea reprezentanților corpului diplomatic, a Excelenței Sale Ambasadorul Irlandei la București, precum și numeroși reprezentanți ai autorităților locale și centrale, activiști de drepturile omului și organizații non-guvernamentale.
Acum mai bine de 20 de ani, cu mult înainte de înființarea Consiliului Național de Combatere a Discriminării, Romani CRISS se angaja în lupta împotriva discriminării. România anilor 1990 se confrunta cu numeroase conflicte interetnice. Romani CRISS a reușit să aducă în lumină numeroase cazuri de-a lungul unui deceniu de monitorizare sistematică a discriminării, atenționând Curtea Europeană de Drepturilor Omului, înainte de integrarea României din 2007.
În 2014, discriminarea se adaptează societății contemporane disfuncționale. După două decenii de activism, problematica romă cunoaște mult mai multă atenție mediatică și expunere publică. Totodată, discursurile rasiste încă predomină printre jurnaliști și oficialități în timp ce comunități de romi se confruntă cu probleme de evacuare din locuințe, acces limitat pe piața muncii, segregare școlară, abuz al poliției și chiar încălcări ale dreptului la liberă circulație.
Romani CRISS este unul din cei 4 parteneri selectați de Centrul Norvegian Anti-rasism (Antirasistisk Senter) dintr-o listă de 30 de potențiali parteneri de implementare a proiectelor împotriva discriminării. Astfel a luat naștere parteneriatul pentru implementarea proiectului 'Aplicarea standardelor de drepturile omului pentru romii din Romania'.
Dezideriu Gergely (Romani CRISS) susține că 'Acest proiect răspunde nevoii unui cadru funcțional antidiscriminare prin dezvoltarea unor instrumente de intervenție în comunitate, în lipsa unor politici publice puternice.'
Din partea Antirasistisk Senter din Norvegia, organizație anti-rasistă cu peste 30 de ani de experiență în sfera drepturilor omului, Rune Berglund Steen afirmă importanța demersurilor unui ONG precum Romani CRISS în combaterea discriminării: 'Europa cunoaște valori maxime ale rasismului acum. Discriminarea se resimte atât în Norvegia, unde chiar prim-ministrul își asumă un discurs rasist împotriva migrației rome, în Grecia unde vorbim de violențe sistematice rasiste sau în Cehia unde există un val puternic de extremism de dreapta. România încă se luptă cu opresiunea și stereotipurile.'
Hilde Berit Elide, din partea Ambasadei Regatului Norvegiei, întărește importanța relațiilor bilaterale cu societatea românească: 'Deși nu facem parte din Uniunea Europeană, Norvegia promovează democrația și stabilitatea, întrucât Europa are un viitor comun. Eliminarea discursului rasist este unul din obiectivele noastre comune, alături de Consililul Europei. Prin EEA Grants, Norvegia, Islanda și Liechtenstein doresc să întărească societatea civilă și să faciliteze justiția socială. Prin mecanismul de finanțare, dorim să susținem crearea unei noi generații de activiști romi.'
Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba a fost prezent la evenimentul de lansare al Romani CRISS, pentru a nota importanța ONG-ului ca 'actor social cu fonduri de cunoaștere pentru implementarea drepturilor omului.' Acesta consideră că 'se realizează o subraportare a discriminării. Prin precedentul 'early warning system' creat de Romani CRISS prin sistemul de monitori ai discriminării, s-a înlesnit sistematizarea justiției sociale. Astfel, CNCD își poate îndeplini atribuțiile legale, menținându-se drept o instituție echidistantă, obiectivă și funcțională.'
De asemenea, Marian Trușcă, director adjunct al Institutului Național al Magistraturii a luat parte la eveniment, confirmând continuitatea parteneriatului cu Romani CRISS: 'Un număr ridicat de magistrați și-au manifestat interesul pentru seminariile antidiscriminare, organizate de Romani CRISS în parteneriat cu INM. În prezent, prin aceste seminarii de formare, ne concentrăm pe îmbunătățirea accesului la justiție, pentru romi și grupuri vulnerabile.'
Pentru a concluziona, domnul Vasile Burtea, membru al Consiliului Director al Romani CRISS și consilier al Ministrului Educației consideră că 'În 2014, formele de discriminare s-au rafinat. Monitorizarea și segregarea devin din ce în ce mai complicate, odată ce cunosc medii din ce în ce mai complexe, precum Internetul. Sistemul drepturilor omului se bazează pe demnitate și egalitate în drepturi. După ce am demonstrat eficiența monitorilor romi, prin actualul demers al partenerilor bilaterali, trebuie să demonstrăm finalitatea palpabilă a proiectelor de justiție socială.'

Comunicat de presă - Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii - Romani CRISS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu