Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 30 august 2013

Trei români au murit şi alţi 18 au fost răniţi într-un accident produs în apropiere de Budapesta. Raed Arafat va pleca pentru a repatria victimele


Mai multe persoane au murit şi aproximativ 20 au fost rănite într-un accident auto la Budapesta, în care a fost implicat şi un microbuz cu număr românesc de înmatriculare. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că atât persoanele decedate, cât şi cele rănite sunt cetăţeni români. Accidentul a fost cauzat de un tir cu numere de Bulgaria, care mergea cu viteză excesivă.

UPDATE 13.55 Administratorul firmei de transport: „Şoferul TIR-ului a adormit la volan. Nu se vede urmă de frână” 
UPDATE 13.07 Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a precizat că avionul militar va decola spre Budapesta la ora 13.30. UPDATE 12.44 Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, va pleca peste aproximativ două ore cu o aeronavă specială, dotată corespunzător cu echipament medical pentru repatrierea românilor răniţi. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta. „În urma evaluării situaţiei, din dispozitia primului ministru, este pus la dispoziţie un avion Spartan, care se va deplasa la Budapesta, în vederea evaluării situaţiei şi a unui eventual transfer de pacienţi către România”, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. Avionul va avea la bord un echipaj SMURD, iar misiunea condusă de Arafat va include şase medici, patru asistente şi personal din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Ambasada României la Budapesta s-a autosesizat cu privire la un grav accident de circulaţie care a avut loc în jurul orei 5.40, ora locală, pe autostrada M5, pe direcţia Budapesta, în care au fost implicate mai multe autovehicule, printre care şi un microbuz cu număr de înmatriculare românesc

Din primele informaţii obţinute de misiune, este vorba de trei persoane decedate şi 18 persoane rănite. Se pare că atât persoanele decedate, cât şi cele rănite sunt cetăţeni români, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Microbuzul românesc implicat în accident se deplasa de la Galaţi la Milano, avea 19 pasageri şi doi şoferi, toţi cetăţeni români. Din microbuz, trei persoane sunt decedate, doi bărbaţi şi o femeie. Restul persoanelor din microbuz sunt transportate la diferite spitale din apropiere. Cei doi şoferi sunt internaţi la spitalul din Cegled. Din datele preliminare, se pare că accidentul a fost provocat de un tir cu numere de Bulgaria, care a intrat practic în spatele microbuzului, cu viteză mare (microbuzul se deplasa cu viteză redusă, în coloană, având în vedere că traficul era lent pe acea porţiune). Dintre cele nouă maşini afectate, microbuzul a suferit impactul cel mai mare, fiind proiectat de pe autostradă. Carambol cu cinci maşini, trei microbuze şi un camion Spitz Alexandra, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă de la Budapesta, a declarat că în accidentul rutier petrecut vineri dimineaţă au fost implicate cinci autoturisme de mici dimensiuni, trei microbuze şi un camion, informează hvg.hu. Potrivit lui Győrfi Pál, purtătorul de cuvânt al Serviciului Naţional de Ambulanţă din Ungaria, 15 ambulanţe au fost mobilizate la locul accidentului. Cele 18 persoane rănite în accidentul din Ungaria sunt internate în cinci spitale, unele dintre acestea fiind în stare gravă, un avion militar urmând să plece la Budapesta pentru un eventual transfer al pacienţilor, a declarat Arafat pentru Mediafax.
Sursa:http://ziarero.antena3.ro/
Citeste mai mult: adev.ro/msc7rr

 Răniţii au fost transportaţi la spitalul Merényi Gusztáv, la Spitalul Naţional de Urgenţă (OBSI), dar şi la alte unităţi spitaliceşti din Budapesta cu unităţi de primire urgenţe. Consulul României la Budapesta şi ataşatul de interne se află în acest moment la locul accidentului, beneficiind de sprijinul autorităţilor ungare.

 
Sursa:http://ziarero.antena3.ro/
Citeste mai mult: adev.ro/msc7rr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu