Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 28 august 2013

Situatia absolventilor la nivel national, la 27 august 2013

In evidentele AJOFM Caras-Severin s-au inregistrat in cursul lunii august 2013 un numar de 215 absolventi:149 absolventi ai invatamantului liceal si post-liceal si 66 absolventi ai invatamantului universitar.
In continuarea campaniei de informare “Mai informat, mai multe sanse!” derulata de ANOFM in cadrul proiectului FII INFORMAT! va punem la dispozitie pliantul” Absolventi” , cu modificarile aduse de
Legea 250 din 19 iulie 2013, pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si pentru modificarea Legii nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale.

Astfel, de la data de 27.07.2013 a intrat in vigoare prevederea conform careia nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi, în condiţiile legi.
 Totodata, angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile legii si care beneficiaza de subventii, sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data angajarii.

          De la inceputul anului si pana la 27 august 2013, in baza de date a ANOFM s-au înregistrat 58.099 absolvenţi dintre care 1776  sunt someri indemnizati.
Cei mai multi absolventi s-au inscris in luna iulie 2013, respectiv 39.038 persoane.

             Pentru luna august 2013, s-au inscris pana la data prezentului comunicat, 11.738 absolventi, situatia acestora după forma de învăţământ fiind   următoarea:

161 absolventi     - primar, gimnazial si professional
7.344 absolventi -  liceal si post-liceal
4.233 absolventi   - universitar.

Dupa ce s-au inscris  la agentiile de ocupare  a fortei de munca sau la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea  ocuparii fortei de munca, acreditati, absolventii pot beneficia de serviciile de mediere a muncii pe locurile de muncă vacante declarate de angajatori, precum şi de serviciile de informare şi consiliere profesională, pot participa la cursuri gratuite de formare profesională.
Bursa generala a locurilor de munca pentru absolventi se va desfasura pe data de 27.09.2013, la nivelul tuturor agentiilor de ocupare. Datele locatiilor vor fi anuntate in timp util la sediile agentiilor de ocupare si pe site-urile oficiale ale institutiilor.
Absolvenţii  care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu reuşesc sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale, beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referinta[1], pe o perioadă de 6 luni.

Comunicat realizat in cadrul campaniei «  Mai informat, mai multe sanse ! »proiect FII INFORMAT ! POSDRU/94/4.1/S/62798


[1] Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 de lei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu