Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 27 august 2013

Selecţie judeţeană şi regională pentru CUPA REGIUNILOR – juniori născuţi 2000

Copiii talentaţi ai judeţului
Campania de selecţii federale pentru depistarea tinerelor talente se află în plin proces, iar la acest capitol judeţul Caraş-Severin a demonstrat că stă foarte bine şi ajuns să concureze judeţe care aveau tradiţie la acest nivel.

După convocarea la naţionalele de juniori ale
lui Bogdan Emilian Lolea (Muncitorul Reşiţa), Marius Ionuţ Barabaş (CSŞ Caransebeş) şi a lui Andrei Holovcici (AFCM Reşiţa 2012)  a fost rândul lui Sebastian Darius Velcotă să fie convocat la naţionala pregătită de către Florin Răducioiu. Trebuie spus că Velcotă s-a transferat în această vară la Poli Timişoara, dar el a fost remarcat de către selecţioner în urma selecţiilor ce au avut loc la Reşiţa şi Timişoara, în 4 şi 20 aprilie 2013, pe vremea când Velcotă era atacantul echipei Nera Bozovici!

De fapt,  în cazul lui Velcotă a fost o perfectă colaborare între clubul din Bozovici şi mai apoi AJF Caraş-Severin, antrenorul federal Ciprian Urican, familie şi Poli Timişoara!

Lucru care încet, încet începe să se confirme şi-n cazul lui atacantului Vlad Chera (născut 2000) de la AFCM Reşiţa 2012 şi care este pregătit la club  de către antrenorul Petre Panescu, susţinut şi de către antrenorul coordonator Andrade Bichescu. 

Recent a avut loc şi campania de selecţie  pentru juniori născuţi după 01.01.2000 şi unde au avut loc deja două selecţii importante. Prima la nivel judeţean, pe terenul de la Gloria, pe 14 august, unde s-au prezentat   27 de fotbalişti, de la cinci echipe judeţene (AFCM Reşiţa - cu 13 jucători, Gloria Reşiţa – 8 jucători, CSŞ Caransebeş – 4 jucători, Minerul Anina – un jucător, Nera Bozovici – un jucător).

Pe posturi au fost prezenţi la selecţie: 3 portari; 3 fundaşi dreapta; 2 fundaşi centrali; 2 fundaşi stânga; 5 mijlocaşi centrali; 3 mijlocaşi stânga, 1 mijlocaşi dreapta, 7 atacanţi.



Acţiunea de selecţie s-a realizat pe parcursul a două reprize de câte 30 de minute, în care cei 28 de copii au fost repartizaţi în componenţa a două echipe, fiind utilizat sistemul de joc: 4-4-2.

Arbitrajul partidelor a fost asigurată de brigada de arbitri: Balaj jr. – GhiţăPopa şi Zsollei.

În prima partidă de selecţie s-au stabilit componenţa celor două echipe, Roşii (AFCM Reşiţa) şi Galbenii (echipe din judeţ, exclus AFCM Reşiţa).

Cele două echipe au fost coordonate de către selecţionerul Petre Panescu (roşii) şi Alin Savu (galbenii).

 Au fost utilizate formaţiile:

 Roşii: Pruteanu – Lupu, Marius Musteţa, Jorz, Brage  – Beştea, Lucian, Burciu, Dragotă – Marian Musteţa, Ghera. 

Galbeni: Sporea – Ioţa, Cojocaru, Şerban, Merian – Popescu, Vădean, Cocorescu, Ungureanu  – Ursu, Nichita.

În cea de-a doua repriză partidă au mai intrat, la roşii: Pervescu – Modîlcă.

În cea de-a doua repriză partidă au mai intrat, la galbeni: Pruteanu – Roşca, Muntean, Ungureanu, Zeicu.

Partida s-a încheiat cu scorul de 7-1, în favoarea „roşiilor” prin reuşitele lui: Chera 2, Burciu 2, Marius Musteţa , Marian Musteţa 2,  respectiv Ursu.

Mai trebuie spus că în repriza a doua, s-a făcut rocada între cele două linii defensive.

Acţiunea de selecţie face parte din programul FRF: ”CUPA REGIUNILOR” - pentru formarea lotului naţional de juniori 2000.

Jucătorii remarcaţi, care au alcătuit selecţionata judeţeană, s-a deplasat la Simeria (sâmbătă - 24 august 2013) pentru etapa de selecţie zonală, organizată cu judeţele Alba, Caraş Severin şi Hunedoara.

Adevăratul examen al valoriii acestor băieţi s-a dat însă sâmbătă, 24 august la Simeria, unde un adevărat „comando fotbalistic” condus în teren  de către Chera, Burciu, Puiu şi Pruteanu au făcut o figură frumoasă, mai ales prin jocul prestat şi atitudine.

Despre activitatea la clubul reşiţean a antrenorului Petre Panescu nu mai are rost să vorbim, AFCM Reşiţa fiind echipa campioană judeţeană la juniori C, însă trebuie remarcat că toţi jucătorii care vin la selecţiile judeţene dar mai ales regionale de la CSŞ Caransebeş sunt bine pregătiţi şi fac imediat obiectul selecţionării  în diferite echipe regionale. Activitatea de la clubul din Caransebeş este coordonată de către prof. Toma Peica.

La Simeria, a fost un triunghiular între selecţionatele judeţene Hunedoara, Alba şi Caraş-Severin.

În prima partidă, Alba a dispus de Hunedoara cu scorul de 2-1.

În al doilea meci al turneului, Caraş-Severin a dispus de Alba cu scorul de 2-0, graţie golurilor lui Dragotă şi Chera. Ba mai mult, cărăşenii şi-au permis luxul de a rata şi o lovitură de pedeapsă.

Denis Dragotă a înscris golul turneului, cu un un eurogol de la 35 de metri, în vinclu porţii ardelene, iar Chera a finalizat o frumoasă acţiune personală în careu.

De remarcat că Vlad Chera a avut o evoluţie extrem de apreciată, în condiţiile în care a scos din joc, prin driblinguri repetate câte 4 si chiar 5 jucători adverşi, iar Zeicu şi Marian Musteţaa făcut câteva incursiuni interesante pe flancul stâng, respectiv drept. Echipa cărăşeană a prestat şi un joc foarte sigur în defensivă, unde Dragotă, Puiu , Marius Musteţa şi Merian s-au completat reciproc,iar la mijloc Burciu şi Lucian au coordonat bine acţiunile atât pe faza defensivă, dar mai ales pe cea ofensivă.   

Meciul cu Alba Iulia: Pruteanu – Merian, Marius Musteţa, Puiu, Dragotă – Beştea, Lucian, Burciu, Zeicu – Marian Musteţa, Chera.

Partida cu selecţionata Hunedoara s-a disputat imediat după cea cu Alba şi în ciuda unei ploi torenţiale, copiii Caraşului au făcut dat dovadă de siguranţă în joc .  

Meciul cu Hunedoara: Pervescu (Pruteanu) – Merian, Marius Musteţa, Puiu, Dragotă – Beştea (Zeicu), Lucian, Burciu, Jorz – Marian Musteţa, Chera.

Tinerii talentaţi care ne-au reprezentat judeţul  la Simeria sunt:

Portari: Angelo Ilie Andrei Pruteanu şi Alexandru Pervescu (ambii AFCM Reşiţa 2012).

Fundaşi: Răzvan Valentin Merian, Marius Musteţa (ambii CSŞ Caransebeş), Flavius Bogdan Puiu, Denis Dragotă, Alin Cosmin Jorz   (toţi de la AFCM Reşiţa 2012).

Mijlocaşi: Lucian Ion Beştea, Lucian Alexandru Ionuţ, Andrei Burciu (toţi AFCM Reşiţa 2012), Petru Zeicu (CSŞ Caransebeş).

Atacanţi: Marian Musteţa (CSŞ Caransebeş), Vlad Chera (AFCM Reşiţa 2012).   

Deplasarea delegaţiei cărăşene la Simeria a fost posibilă datorită Asociaţiei Judeţene de Fotbal Caraş-Severin, prin politica de management implementată de preşedintele Costinel Ristache, de a susţine promovarea tinerelor talente judeţene.    

Evoluţia jucătorilor a fost urmărită de antrenorul-referent al FRF Ciprian Urican, iar dumnealui  îi va alege pe cei care au calităţi pentru a face parte din echipa naţională. Jucătorii selecţionaţi vor participa în continuare la alte acţiuni de selecţie desfăşurate la nivel regional sau naţional, iar de acolo pot ajunge în echipa naţională a României”

      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu