Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 30 august 2013

Ministerul Sănătății începe dezbaterile publice în teritoriu - Calendar

Având în vedere obiectivele asumate prin Programul de guvernare în domeniul sănătății și pornind de la principiul că măsurile de reformă au nevoie de un acord cât mai larg din partea celor implicați în sistemul sanitar,  Ministerul Sănătății, reprezentat de ministrul Eugen Nicolăescu, va organiza începând de luni, 26 august 2013, o serie de dezbateri regionale pe tema proiectelor de acte normative lansate în dezbatere publică. 

Dezbaterea are loc pe proiecte supuse perfecționării sau obținerii unei variante care să rezolve gravele probleme din sistem și rugăm ca eventualele critici să conțină propuneri concrete sau să efectueze comentarii care să aibă ca scop îmbunătățirea proiectelor supuse dezbaterii publice.
Pe agenda întâlnirii se vor afla: direcțiile de reformă privind restructurarea și reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi; legea răspunderii civile a personalului medical ( malpraxis); proiectul de modificare a statutului spitalelor; principii şi elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de bază.
În cadrul dezbaterilor regionale, sunt invitați să participe: reprezentanții Colegiilor Județene ale Medicilor, reprezentanții asociațiilor de pacienți din fiecare județ, reprezentanții Societăților și Patronatelor Medicilor de Familie, reprezentanții organizațiilor județene ale sindicatelor, reprezentanții Ordinului asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali, managerii spitalelor publice, reprezentanții Colegiilor Județene ale Farmaciștilor, conducerile DSP-urilor, președintele CNAS, domnul Cristian Bușoi și conducerile Caselor Județene de Sănătate, președinții Consiliilor Județene, prefecții și parlamentarii USL.
Pentru a cunoaşte nemijlocit modul de desfăşurare a dezbaterilor şi în sprijinul transparenţei, mass-media locală va participa în cadrul dezbaterilor. 
În paralel, Ministerul Sănătății continuă discuțiile la nivel central cu grupurile de lucru pe proiectele de lege lansate în dezbatere publică.
Variantele finale obținute în urma acestor consultări ample în toată țara se vor discuta cu toate grupurile parlamentare ale puterii și opoziției pentru a deschide proiectele către cât mai multe păreri, iar Parlamentul să fie consultat înainte de i se transmite proiectele spre dezbatere și adoptare. 
CALENDAR
dezbateri publice
Data Locația desfășurării Județe participante
26 august Alexandria Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Prahova, Argeș, Dâmbovița
29 august Constanța Constanța, Tulcea, Buzău, Galați, Bărila, Vrancea
3 septembrie Craiova Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinți
5 septembrie Sighișoara Sibiu, Mureș, Alba, Brașov, Harghita, Covasna
13 septembrie Iași Iași, Bacău, Suceava, Botoșani, Vaslui, Neamț
16 septembrie Timișoara Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara
20 septembrie Oradea Bihor, Satu Mare, Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud
23 septembrie București București, Ilfov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu