Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 11 august 2013

Secrete uimitoare despre fructe si legume



Începând cu luna mai, ne putem bucura de savoarea fructelor şi a legumelor de la noi. Iată ce nu trebuie să-ţi lipsească din meniu în următoarele trei luni!
1. Cireşele şi vişinele combat durerile
Vişinele şi cireşele amare reduc durerea mai bine decât aspirina, de aceea pot fi folosite ca "medicament" în afecţiuni ca atrtită, gută, dureri

musculare sau dureri de spate. Se pare că au efect antiinflamator şi analgezic, ajutând muşchii să se relaxeze.

Sfat: Vişinele ajută la slăbit. 300 g de vişine pe zi ajută la reducerea grăsimii de pe burtă.

Info: Cireşele galbene au un efect diuretic puternic şi ajută la eliminarea toxinelor. Cele negre au efect antioxidant puternic, fiind eficiente împotriva bolilor degenerative, a afecţiunilor cardiace şi a celor vasculare.

2. Caise şi piersici, pentru o digestie mai bună
Bogate în fibre, piersicile şi caisele ajută digestia şi previn constipaţia, fiind foarte uşor asimilate de organism. Fructele sunt cunoscute şi pentru efectele benefice asupra pielii. Astfel, sucul de piersici închide porii, iar vitaminele şi mineralele din acest fruct hrănesc tenul.

Sfat: Dacă le consumi uscate, alege-le pe cele de culoare maronie.
Info: Datorită fosforului pe care-l conţin, caisele protejează memoria.

3. Roşiile protejează împotriva cancerului
Pe lângă vitamine şi minerale, roşiile conţin licopină, pigmentul care le dă culoarea roşie. Acesta are un efect antioxidant mai puternic decât vitamina C, protejând organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de îmbătrânire, de tulburările de metabolism şi de intoxicaţii.

Sfat: Consumul de roşii nu este recomandat dacă ai gastrită.
Info: În caz de reumatism, se recomandă cura cu suc de roşii, pentru efectele antiinflamatoare puternice pe care le are.

4. Rădăcinoasele, cocteil de energie
Morcovii sunt cea mai bogată sursă de provitamina A, cunoscută pentru că îmbunătăţeşte vederea nocturnă. Ţelina, bogată în potasiu şi în sodiu, stimulează producerea urinei şi ajută organismul să elimine excesul de lichide. Studiile au arătat eficienţa sfeclei în lupta împotriva cancerului de colon. Ea protejează şi împotriva bolilor de inimă, scăzând colesterolul, şi ajută la reducerea inflamaţiilor.

Sfat: Trebuie gătită cât mai puţin. Prin fierbere îşi pierde proprietăţile anticancerigene.
Info: Dacă mănânci prea mulţi morcovi, legume bogate în caroten, pielea ta poate căpăta o culoare galben-portocalie.

5. Căpşunile te păstrează tânără
Frumoasa lor culoare este dată de antioxidanţii pe care îi conţin. Aceste substanţe întârzie îmbătrânirea celulelor, iar fenolii luptă împotriva inflamaţiilor, protejează inima şi te apără de cancer. De altfel, s-a demonstrat că persoanele care mănâncă regulat căpşuni prezintă un risc de trei ori mai mic de a face cancer.

Sfat: Ca să te bucuri de toate calităţile lor, consumă-le proaspete şi spală-le doar înainte de a le mânca.
Info: Dacă ai probleme cu rinichii sau cu vezica biliară, nu este bine să ţii o cură cu căpşuni.

6. Afinele cresc imunitatea
Un tip de tanin care se găseşte doar în coacăze şi afine protejează împotriva infecţiilor vezicii biliare şi împotriva virusului herpetic. O dietă bogată în afine îmbunătăţeşte capacitatea de învăţare, protejează creierul şi reduce frecvenţa afecţiunilor legate de îmbătrânire. Afinele sunt o sursă excelentă de vitamina C, de magneziu şi de fibre şi au foarte puţine calorii.
Coacăzele, pe de altă parte, au cel mai ridicat conţinut de fenoli dintre fructe şi de cinci ori mai mulţi antioxidanţi decât broccoli. Ele previn apariţia infecţiilor urinare şi formarea pietrelor la rinichi.

Sfat: Nu ţine afinele la temperatura camerei mai mult de o zi, pentru că se strică.

7. Pepenele are efect antiinflamator
Puţine calorii şi multă energie, aşa pot fi caracterizaţi savuroşii pepeni. Alături de ananas, de căpşuni şi kiwi, pepenele verde şi cel galben se află în topul fructelor bogate în substanţe minerale şi în vitamine. Pe lângă faptul că sunt răcoritori, reduc inflamaţiile şi scad tensiunea arterială.

Sfat: Alege pepenii bine copţi. Aceştia au o cantitate mai mare de antioxidanţi.
Info: O felie de pepene galben îţi asigură necesarul zilnic de vitamina A.

8. Ardeiul, sursă de vitamine
Ardeiul roşu este o sursă excelentă de vitamine B6, C şi A. Cel verde este o bună sursă de fibre, folaţi şi de vitamina K. Ardeiul roşu conţine fitonutrienţi, licopen şi luteină. Luteina oferă protecţie împotriva degenerescenţei maculare, principala cauză de orbire la persoanele în vârstă.

Info: Fiind bogat în vitamina B6 şi în acid folic, ardeiul este recomandat celor cu ateroscleroză sau care suferă de boli de inimă cauzate de diabet.

9. Cruciferele, bune în detoxifiere
Broccoli este recomandat în curele de detoxifiere pentru că grăbeşte procesul prin care organismul elimină reziduurile. De asemenea, protejează stomacul de infecţia cu Helicobacter pylori, bacteria care provoacă ulcer.
Sucul de varză este şi el eficient în tratarea ulcerului, în timp ce varza roşie protejează împotriva Alzheimer.
 Conopida are importante beneficii asupra sistemului cardiovascular, deoarece scade colesterolul din sânge.

Info: Pentru că ajută la detoxifiere, broccoli măreşte capacitatea de funcţionare a ficatului, înfrumuseţând aspectul pielii. Iar datorită conţinutului mare de calciu, broccoli întăreşte oasele.
Sfat: Ca să te bucuri de proprietăţile lor, prepară-le la aburi sau consumă-le crude.

10. Castravetele şi dovleceii ard caloriile
Dacă vrei să scazi în greutate, include aceste legume în meniul tău zilnic, deoarece conţin numeroşi nutrienţi, dar au foarte puţine calorii. Mai mult, conţinutul ridicat de fibre reglează digestia. Castravetele conţine şi foarte multă apă, de aceea conferă pielii o hidratare naturală.

Sfat: Măştile cu castravete curăţă tenul şi înlătură cearcănele.
Info: Legumele previn reţinerea apei în organism.



  FREDERICH WOLFGANG ERMANH
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu