Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 29 noiembrie 2023

Premii pentru studenții timișoreni la cele mai importante concursuri de arhitectură

Finalul anului marchează pentru Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara (FAUT) nu doar succesul colectiv al găzduirii primei ediții a FAST- Festival for Architecture School of Tomorrow, dar și câteva foarte importante contribuții individuale venite din partea absolvenților școlii, laureați sau menționați în cadrul celor mai importante manifestări ale profesiei organizate în 2023.

La ceremonia de acordare a premiilor secțiunii Diplome- Arhitecti în afirmare din cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură 2023, găzduită de Palatul Culturii din Iași, FAUT a participat cu doi absolvenți nominalizați. Bienala Națională de Arhitectură, eveniment care celebrează producția de arhitectură a ultimilor doi ani, dar și cele mai importante dezbateri ale profesiei, este organizată bi-anual de Uniunea Arhitecților din România, tema ediției 2023 fiind „Arhitectura se face împreună”.

Secțiunea Diplome - Arhitecti în Afirmare a colectat un număr de peste 130 de diplome din toata țara, din care zece proiecte au obținut nominalizarea în finală. Dintre acestea, diploma absolventul FAUT Andrei Cîra, „Memorialul Revoluției”, coordonată de conf.dr.arh Cristian Blidariu, a obținut premiul 1 (ex aequo). Lucrarea abordează două aspecte cruciale referitoare la orașul Timișoara: semnificația Revoluției Române din 1989, modalitățile de comemorare a acestui moment istoric. Proiectul explorează în egală măsură și posibilitățile de revigorare a spațiului abandonat al fostului pasaj de sub Piața Victoriei. Diploma reflectă astfel un concept scenografic ce își propune revitalizarea unui spațiu public printr-o abordare ce este axată pe o relație sensibilă cu trecutul istoric celebrând astfel memoria colectivă a locului. Link: https://www.uar-bna.ro/2023/proiecte/57/

În cadrul aceleiași ceremonii, absolventele FAUT Laura Argeșeanu și Jacqueline Iancu sunt la rândul lor menționate cu lucrarea „Ansamblu cultural în zona bălților Jimbolia”, coordonată de conf. dr. arh. Cristian Blidariu. Aceeași lucrare obține, o lună mai târziu, premiul secțiunii Cercetare prin arhitectură / Diplome de arhitectură în cadrul Anualei de Arhitectură București. Anuala de Arhitectură București (AAB) este unul dintre cele mai importante evenimente de arhitectură contemporană din România și din Sud-Estul Europei, fiind organizată de Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România. Diploma a fost realizată ca o concluzie a parteneriatului internațional ERASMUS + Triplex Confinium, coordonat de FAUT, și a avut ca principal obiectiv crearea unei  legături funcționale și tangibile cu localitatea Jimbolia și regiunea ei, prin intermediul căreia valorile culturale locale să fie revitalizate și promovate în arealul natural al fostei fabrici Ceramica/Bohn. Într-o varianta incipientă,  de concept design, proiectul de diplomă a  fost laureat cu premiul 1 la concursul internațional „Think Brick!”, competiție adresată la începutul anului  2022, studenților și a tinerilor profesioniști din România, Serbia și Ungaria. Link: https://www.anuala.ro/proiecte/2023/349/

La același eveniment, diploma absolventei Evelina Ursatii, „Crematoriu uman în Timișoara”, coordonată de ș.l.dr. arh. Marius Hârța, este menționată printre proiectele nominalizate. Lucrarea de diplomă fost în prealabil expusă în expoziția centrală a Diploma Show, proiect de prestigiu organizat anual de The Institute și de UniCredit Bank. Ediția din acest an a fost una aniversară, marcând 10 ani de existență a evenimentului. Proiectul Evelinei Ursatii propune o variantă de crematoriu adaptată spațiului românesc. Din punct de vedere arhitectural, proiectul emană atât monumentalitate, cât și sensibilitate, încorporând metafore, simboluri și emoții. În mod concret, acest proiect își propune să spargă barierele mentalității societății, oferind o alternativă semnificativă în ceea ce privește spațiul dedicat acestui scop sensibil. Link: https://diplomafestival.ro/portofolii/crematoriu-uman-timisoara


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu