Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 5 noiembrie 2023

IGPR: aproape 80.000 de cazuri de violență domestică, în primele 9 luni ale anului

Poliţiştii au intervenit în primele 9 luni ale anului la 79.442 de cazuri de violenţă domestică, fiind înregistrate 43.425 de infracţiuni, în creştere cu 4,9% faţă de perioada similară a anului trecut.
"La nivel naţional, în primele 9 luni ale anului 2023, poliţiştii au intervenit la 79.442 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 37.417 în mediul urban şi 42.025 în mediul rural. În 68.965 de situaţii, poliţiştii au intervenit ca urmare a sesizărilor prin S.N.U.A.U. 112. Din cele 79.442 intervenţii ale poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică, în 19.349 situaţii s-a constatat existenţa acestui risc iminent, fiind emise 9.880 de ordine de protecţie provizorii", a anunţat sâmbătă, într-o declaraţie de presă, inspectorul principal de poliţie Elena Calcan, ofiţer specialist în cadrul Direcţiei de Ordine Publică - Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Potrivit sursei citate, în această perioadă, numărul faptelor penale din sfera violenţei domestice a fost de 43.425 de infracţiuni, în creştere cu 4,9% faţă de perioada similară din anul 2022.

"Vorbim de un număr mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică, ceea ce ne arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. Dar, în acelaşi timp, acest număr ne arată şi faptul că victimele violenţei domestice au din ce în ce mai mare încredere să ne sesizeze", a precizat Elena Calcan.

Dintre infracţiuni, 62% au fost loviri sau alte violenţe, reprezentând 26.912 fapte, 12% au fost ameninţări (5.303 fapte), 9% - abandon de familie (3.769 fapte), 7% - nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie (3.146 fapte) şi 4% - nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului (1.574 fapte).

După locul comiterii, 35.801 au fost comise la domiciliu şi 7.624 în spaţiul public.

Totodată, în aceeaşi perioadă, s-a înregistrat o creştere a numărului autorilor (44.100) care comit astfel de fapte, precum şi a victimelor acestora (45.439).

Din totalul victimelor infracţiunilor de violenţă domestică, 8.182 sunt bărbaţi, 30.716 sunt femei şi 6.541 sunt minori.

De asemenea, au fost emise de către instanţele judecătoreşti 9.003 de ordine de protecţie, 4.093 din totalul acestora fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.

În privinţa operaţionalizării monitorizării electronice, inspectorul principal de poliţie a precizat că aceasta reprezintă "un instrument nou pentru prevenirea comiterii unor infracţiuni din sfera violenţei domestice, în special a celei grave".

Potrivit sursei citate, în acest sens, în primele 9 luni ale anului, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi inspectoratele de poliţie judeţene Iaşi, Mureş şi Vrancea - unităţi care au intrat în etapa I a proiectului-pilot pentru implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (S.I.M.E.) - au emis 2.661 instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 1.753 ordine de protecţie provizorii şi 908 ordine de protecţie emise de instanţele judecătoreşti.

În 330 situaţii a fost pusă în aplicare măsura obligării agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, reprezentând 12,4% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti.

Au fost înregistrate 292 de infracţiuni, dintre care 12 de distrugere, 224 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie şi 56 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu.

Pentru 21 dintre autorii acestor infracţiuni au fost dispuse măsuri preventive - 13 reţineri, 4 de arestare preventivă şi 4 de control judiciar.

"Monitorizarea electronică nu reprezintă o metodă de constrângere, ci un instrument eficient de protecţie a victimelor violenţei domestice, prin supravegherea respectării măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu sau ordinul de protecţie. Monitorizarea se realizează automat, fără intervenţie umană, sistematic şi exclusiv pe teritoriul României, ţinând cont de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate şi a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, este cunoscută doar de către poliţiştii care pun în aplicare măsura", a explicat ofiţerul specialist Elena Calcan.

Ea a precizat că doar în măsura în care va fi generată o alertă ce notifică încălcarea unei reguli stabilite "va fi posibilă asocierea dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odată cu generarea alertei şi transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenţie, către dispeceratul S.I.M.E. şi 112 şi astfel, către cel mai apropiat echipaj din rândul forţelor de ordine, pentru intervenţie". AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu