Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 3 noiembrie 2023

Centrul de Artă și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia JUTSU, de la Universitatea Politehnica Timișoara, a fost inaugurat în prezența ambasadorului

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a organizat joi, 2 noiembrie 2023, ceremonia de inaugurare a Centrului de Arta și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia JUTSU, eveniment la care a luat parte și ambasadorul acestei țări în România, Excelența Sa Hiroshi Ueda. 
Festivitatea se înscrie într-un adevărat festival al culturii japoneze la Universitatea Politehnica Timișoara, în această toamnă, ce include, pe lângă cursurile de limba japoneză, devenite deja o tradiție în cadrul UPT, expoziții de kimono-uri, origami, teatru Kamishibai, proiecții de filme, prezentarea unor locuri și peisaje din stampele japoneze, seri de poezie, prezentarea de cărți japoneze, oportunității de studii și burse în Japonia.

În deschiderea evenimentului, după vizitarea expoziției de kimono-uri și origami, „Valuri de Mătase, Pliuri de Hârtie” din holul Bibliotecii UPT, dr. Camelia Nakagawara, directoarea noului centru, a realizat o scurtă prezentare a acestuia și a activităților pe care le desfășoară, cu accent pe oportunitățile pe care le oferă prezența acestuia în cadrul universității, exprimându-și speranța că va aduce artele și tehnologia într-un dialog menit să genereze idei noi și să atingă orizonturi creative inedite. Obiectivul centrului este de a fi, în felul acesta, și un „hub” pentru inițiative interdisciplinare, dar și o umbrelă deschisă tuturor activităților artistice, tehnice sau științifice legate de Japonia, sau realizate fie în colaborare cu entități academice sau ale industriei din Japonia, fie cu sprijinul acestora.

Rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, prezent la evenimentul inaugurat, a vorbit despre potențialul pe care îl poate avea un astfel de centru, pe care l-a intuit încă de la primele cursuri de limba japoneză organizate de Universitatea Politehnica Timișoara în urmă cu câțiva ani, care s-au bucurat de un succes fulminant. Având în vedere și tradiția multiculturală a Banatului, dar și specificul Politehnicii timișorene, care în ultimii ani s-a deschis foarte mult și spre latura culturală, rectorul UPT s-a declarat convins că noul centru va coagula întreaga comunitate interesată atât de cultura, cât și de tehnologia japoneză.

Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, care s-a întâlnit și a discutat și cu cursanții de limba japoneză, s-a declarat onorat de a fi prezent la inaugurarea Centrului JUTSU, mai ales că evenimentul are loc într-un an special, în care Timișoara e capitală culturală europeană, Politehnica sărbătorește 100 de ani de campus, iar România și Japonia au semnat un tratat de parteneriat strategic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu