Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 13 noiembrie 2023

Eveniment ştiinţific naţional pe teme specifice de doctorat sau postdoctorat

Universitatea Politehnica Timişoara a găzduit un eveniment ştiințific național dedicat cercetătorilor în domeniile doctoratului și postdoctoratului, eveniment desfășurat în cadrul proiectului „Rețea de excelență în cercetare și inovare aplicativă pentru

programele de studii doctorale și postdoctorale – InoHubDoc”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Evenimentul, găzduit de Biblioteca UPT, a reunit peste 50 de participanți, printre care coordonatorii proiectului (prof.dr.ing. Liviu Marşavina, prorector al UPT, managerul proiectului, prof.dr.ing. Alina-Adriana Minea şi prof.dr.ing. Mircea-Cristian Dudescu, coordonatorii activităților de la cele două universități partenere în proiect, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca) studenți la doctorat și cercetători postdoctorat ce au beneficiat de susținere financiară în cadrul proiectului, reprezentanți ai universităților partenere, experți din cadrul echipei de implementare, cadre didactice universitare.

Programul a inclus prezentări ale unor proiecte de cercetare desfășurate de cercetătorii postdoctorat, proiecte cu un impact semnificativ asupra comunității științifice, oferind totodată și o imagine de ansamblu asupra rezultatelor obținute și a contribuțiilor aduse în diversele domenii de specializare inteligentă. De asemenea, au avut loc sesiuni de discuții și dezbateri pe teme de interes pentru cercetători: accesul la finanțare europeană, colaborarea interdisciplinară, etica în cercetare, perspectivele viitoare ale cercetării științifice în România.

Proiectul „Rețea de excelență în cercetare și inovare aplicativă pentru programele de studii doctorale și postdoctorale – InoHubDoc” este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 şi are ca obiectiv principal atragerea si menținerea doctoranzilor și post-doctoranzilor în programe educaționale de înaltă calitate, inclusiv prin asigurarea unui nivel adecvat al finanțării și prin promovarea relații-lor de parteneriat dintre instituții și mediul de afaceri, a oportunităților de formare pedagogică prin susținerea, dezvoltarea și furnizarea de module de cursuri complementare, cu o componentă aplicativă, de formare a competențelor transversale/antreprenoriale în sprijinul cercetării și inovării, în special în sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și din domeniile de specializare inteligentă.

Activitățile desfăşurate în cadrul proiectului au avut un puternic ecou în rândul participanților. Astfel, cursurile oferite cu tematici privind identificarea oportunităților de finanțare, scrierea proiectelor de cercetare/dezvoltare, proprietatea intelectuală cu accent pe start-up şi spin-off, competențe antreprenoriale, managementul proiectelor dar şi pedagogia și metodica predării disciplinelor de specialitate în învățământul superior, au avut în medie peste 60 de participanți la fiecare curs, iar atelierele de lucru au beneficiat în medie de peste 50 de participanți la fiecare atelier.

Activitățile de cercetare cu componentă aplicativă, derulate prin stagii lunare de practică, s-au realizat prin intermediul a 93 protocoale de colaborare  cu centre şi institute de cercetare dar şi companii din mediul economic privat.

Participanții au fost susținuți finaciar prin acordare de burse de cercetare - 1.116 burse lunare pentru studenții doctoranzi, în valoare totală de peste 2,2 milioane lei şi 288 burse  lunare pentru cercetătorii postdoctorat, în valoare totală de peste 800 mii lei – dar şi prin acoperirea costurilor legate de publicarea de articole în reviste indexite BDI, a taxelor de participare la conferințe interne sau internaționale precum şi a mobilităților interne sau internaționale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu