Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 12 august 2022

Universitatea de Vest din Timişoara deschide platforma de admitere, pentru a doua sesiune



Universitatea de Vest din Timişoara deschide platforma de admitere, pentru a doua sesiune, începând de vineri, 12 august

După desfăşurarea cu succes a primei sesiuni din cadrul procesului de admitere la studii universitare pentru următorul anul universitar, în care s-au înscris peste 6000 de candidaţi, în cursul lunii iulie, Universitatea de Vest din Timişoara deschide platforma de admitere admitere.uvt.ro pentru sesiunea a doua, începând din 12 august, de la ora 12, moment din care candidaţii vor putea deja să creeze şi să depună dosare de înscriere.

Înscrierile sunt deschise până la începutul lunii septembrie, în funcţie de calendarul fiecărei facultăţi (procesul de înscriere urmând a se închide, pe rând, între 5 şi 13 septembrie, după desfăşurătorul afişat pe facultăţi).

Procesul de admitere din acest an, la Universitatea de Vest din Timişoara, cuprinde o premieră pentru mediul academic românesc al ultimilor ani, în care, pentru toate programele de studii universitare de licenţă organizate de UVT, concursul de admitere presupune susţinerea şi promovarea unei probe de admitere. Este vorba de probe de aptitudini artistice sau sportive, în cazul programelor de studii vocaţionale, de probe scrise specifice domeniului (precum este în cazul Facultăţii de Matematică şi Informatică) sau de un test de abilităţi lingvistice şi de raţionament, astfel încât toţi candidaţii care dau admitere la Universitatea de Vest din Timişoara trec printr-un proces de selecţie riguros, a cărui aplicare permite departajarea candidaţilor într-o ierarhie a rezultatelor de testare.

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Gabriel Pirtea: "După prima sesiune de admitere din acest an, din iulie 2022, când UVT şi-a asumat un nou format de organizare, cu probe obligatorii de admitere pentru toate programele de studii pe care le ofertează, avem acum demonstraţia faptului că noii candidaţi sosiţi la UVT apreciază acest sistem echitabil şi echilibrat de ierarhizare valorică. Am avut curajul de a le propune candidaţilor să intre într-un proces concurenţial şi am evaluat cu o grilă aplicată imparţial rezultatele probelor de admitere, astfel că cei mai buni şi-au văzut confirmat talentul, conform preferinţelor lor. Valoarea UVT, ca principală universitate comprehensivă a vestului ţării, se amplifică de acum, cu fiecare generaţie de noi candidaţi admişi în programele noastre de studii, pentru că selecţia a devenit una mai sofisticată şi precisă, pe măsura aşteptărilor ce se îndreaptă către comunitatea noastră academică din partea tuturor celor care ne cunosc deja prin genericul cu care ne adresăm noilor studenţi: Become your best! Vă aşteptăm la UVT, pentru o experienţă de viaţă studenţească de neuitat!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu