Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 23 august 2022

100 de elevi din toată țara au venit la Electronics Summer University, de la UPT

 

Luni, 22 august 2022, în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, a avut loc deschiderea oficială a Electronics Summer University (ESU), o școală de vară dedicată elevilor din clasele a XI-a, ajunsă la cea de-a VII-a ediție, organizată de Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații (LSFETc), cu sprijinul UPT și al Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, dar și al unor companii cu care

facultatea are parteneriate de colaborare. 100 de elevi din toată țara au venit la Timișoara pentru a lua parte la eveniment.

Proiectul, care se va derula până în data de 4 septembrie 2022, oferă elevilor oportunitatea de a simula viața de student pe o perioada de două săptămâni. Este locul unde se îmbină „utilul cu plăcutul”, prin activitățile care își propun dezvoltarea liceenilor, atât pe plan personal, cât și profesional.

De-a lungul perioadei de desfășurare a proiectului, elevii dobândesc noi cunoștințe, care se vor dovedi foarte folositoare pe viitor. De asemenea, aceștia aprofundează cunoștințele dobândite în liceu și le consolidează, dându-le o direcție mai clară. Nu în ultimul rând, este un bun prilej de a cunoaște tineri cu care împărtășesc aceeași pasiune, de a lega prietenii cu posibili viitori colegi.

În cadrul deschiderii festive, prof.univ.dr.ing. Daniel Dan, prorector al UPT, a transmis elevilor mesajul de bun venit din partea conducerii Politehnicii timișorene și le-a prezentat acestora un scurt istoric al universității, dar și ce reprezintă astăzi Universitatea Politehnica Timișoara pe plan național și internațional.

Din partea Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, prof.univ.dr.ing. Dan Lascu, decan, le-a prezentat elevilor facultatea, cu programele de studii și facilitățile pe care le oferă, dar și poziționarea Timișoarei ca pol de referință în electronică și microelectronică, în strânsă legătură cu mediul economic, în timp ce conf.univ.dr.ing. Muguraș Mocofan, prodecan, a subliniat avântul tehnologic pe care l-a luat electronica și microelectronica în ultimii ani.

Directorul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul UPT, Florin Bodin, implicat în organizarea Electronics Summer University, le-a prezentat elevilor cursurile pe care le vor urma în domeniul dezvoltării personale și a planificării carierei.

Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu