Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 18 august 2022

EXODUL PĂRINŢILOR: Aproape jumătate dintre copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate au rămas în ţară fără mama lor alături


Salvaţi Copiii, în parteneriat cu PEPCO România, derulează o campanie de conştientizare a importanţei timpului de calitate părinte-copil


Mai mult de doi din cinci (44%) dintre copiii ai căror părinţi lucrează în străinătate au rămas în ţară fără mama alături, fie că aceasta este plecată împreună cu tatăl, fie că este singurul părinte plecat din familie, arată o anchetă realizată de Salvaţi Copiii România. Un număr de 21.024 au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat, potrivit statisticilor oficiale.

În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra consecinţelor socio-emoţionale pe care copiii rămaşi în ţară, în urma migraţiei economice a părinţilor, le resimt şi întăreşte programele de informare şi suport din cinci judeţe, pe perioada lunii august, când majoritatea părinţilor plecaţi revin în ţară pentru vacanţă.

Datele unei anchete realizate de Salvaţi Copiii România în decembrie 2021, pe un eşantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizaţiei Salvaţi Copiii, arată că intenţia de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinţii plecaţi, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eşantion.

Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferenţa fiind reprezentată de situaţiile în care părinţii nu au luat încă o decizie în acest sens. Deşi procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinţi este redus (doar 7%), observăm că foarte mulţi dintre părinţii plecaţi nu intenţionează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenţie, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în ţară, cel mai frecvent invocat ţine de piaţa muncii (locuri de muncă, condiţii de salarizare) - 39%, urmat de îmbunătăţirea sistemului de sănătate (24%) şi de ameliorarea climatului social general/vieţii politice (20%).

În acest context, cu sprijinul PEPCO România, Organizaţia Salvaţi Copiii România derulează, pe parcursul lunii august, luna cu cele mai multe reîntoarceri ale românilor care muncesc peste hotare, o campanie amplă de conştientizare a importanţei timpului de calitate părinte-copil. Sub egida mesajului "Împreună totul este mai bine!", copii, părinţi reîntorşi din străinătate, bunici sau alte rude în grija cărora au rămas copiii în ţară vor participa la activităţi recreative, de socializare şi de consiliere susţinute de echipele locale Salvaţi Copiii din 6 centre locale din judeţele Suceava, Iaşi, Vaslui, Hunedoara şi Mureş.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a explicat: "Chiar dacă părinţii sunt nevoiţi să muncească peste graniţe şi-şi lasă copiii în grija rudelor, cel mai adesea a bunicilor, este important ca absenţa fizică să nu fie dublată de absenţa emoţională. Părinţii trebuie să facă parte din viaţa copiilor lor, să vorbească cu ei, să-i asculte, să petreacă împreună timp, chiar dacă sunt la distanţă".

În cadrul campaniei, peste 400 de copii şi adulţii din jurul lor, părinţi reîntorşi din străinătate, părinţi sau alte persoane în grija cărora au rămas copiii în ţară vor participa la activităţi recreative, de socializare outdoor şi indoor şi de consiliere susţinute de specialiştii Salvaţi Copiii, psihologi, cadre didactice şi asistenţi sociali. Pe lângă cele şase localităţi în care activează centrele educaţionale Salvaţi Copiii din cele cinci judeţe, Suceava, Iaşi, Negreşti, Petrila, Lupeni, Sighişoara, campania a fost extinsă şi în alte 15 localităţi din mediul rural, cu acces redus la servicii de informare şi consiliere, prin intermediul echipelor mobile din program.

Totodată, ghidul cu activităţi şi recomandări realizat în cadrul campaniei a fost diseminat în rândul şcolilor partenere Salvaţi Copiii, pentru a stimula crearea cadrului propice pentru organizarea de astfel de activităţi în cât mai multe şcoli sau comunităţi locale.

"Copiii sunt prioritatea noastră la nivel de comunitate. Susţinem îmbunătăţirea calităţii timpului lor liber, a dezvoltării şi educaţiei lor şi ne bucurăm că prin această campanie putem ajunge la cât mai mulţi copii şi părinţi, oferindu-le resursele de care au nevoie pentru a se reconecta şi a crea momente speciale în timpul petrecut împreună în luna august. Ghidul creat de specialiştii Salvaţi Copiii România este o resursă foarte valoroasă pentru că depăşeşte graniţa timpului şi a locului. Sunt foarte multe activităţi care se pot desfăşura şi în mediul online, ceea ce le va permite atât părinţilor, cât şi copiilor să-şi creeze rutine sănătoase de conectare care să ducă la o stare de bine pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate pe tot parcursul anului, nu doar în perioada concediului" a declarat Bogdan Grigoriu, Operations Manager Pepco România.

CONTEXT: HARTA COPIILOR RĂMAŞI SINGURI ACASĂ

76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în ţară, în urma migraţiei economice a părinţilor, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.

Cei mai mulţi copii rămaşi singuri acasă sunt în judeţele:

1. Suceava - 6.518
2. Botoşani - 5.025
3. Iaşi - 4.855
4. Neamţ - 4.019
5. Bacău - 3.809
6. Prahova - 3.196
7. Galaţi - 3.067
8. Vaslui - 2.919
9. Constanţa - 2.765
10. Maramureş - 2.064

Servicii destinate protecţiei copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate

Amploarea fenomenului copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei reţele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizaţia Salvaţi Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât şi părinţilor lor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010. Peste 12.500 de copii şi 8.200 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinţi, au beneficiat până acum de servicii de intervenţie directă. Peste 127.000 de persoane, părinţi, copii şi specialişti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinţilor îl are asupra copiilor rămaşi acasă şi la obligaţiile ce le revin părinţilor la părăsirea ţării.

Anca Stamin, Director Programe Organizaţia Salvaţi Copiii

* * *

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:
De 32 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societate şi autoritatea publică, în beneficiul copilului.

În cele peste trei decenii 3 de activitate, Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili, şi a militat, în acelaşi timp, pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvaţi Copiii şi-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.

Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. Peste 2.920.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

* * *

Despre PEPCO România

PEPCO este un lanţ european de retail care oferă clienţilor săi acces uşor şi rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-şi îmbrăca familia şi pentru a-şi îngriji sau decora casele, la preţuri mici. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia şi de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienţi, extinzându-şi ulterior operaţiunile în Europa Centrală şi de Est. În prezent, PEPCO operează peste 2700 de magazine în Europa.

În domeniul responsabilităţii sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activităţi care vizează îmbunătăţirea calităţii timpului liber. Există în derulare zeci de programe CSR la locul de muncă în fiecare ţară în care PEPCO este prezent. În toate aceste ţări cooperăm cu organizaţii neguvernamentale care ajută copiii din familiile sau comunităţile defavorizate. Aceste organizaţii se concentrează pe dezvoltarea personală şi emoţională a copiilor, pe consolidarea abilităţilor şi competenţelor acestora şi pe sprijinirea accesului la educaţie. De asemenea, întreprind activităţi care vizează creşterea interesului lor pentru artă, cultură şi sport.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu