Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 1 mai 2017

Demersuri în sprijinul cetățenilor români care intenționează să călătorească în Canada, începând cu data de 1 mai 2017


 Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, începând de astăzi, 1 mai 2017, cetățenii români care au deținut, în ultimii 10 ani, o viză de rezidență temporară în Canada și cei care dețin, în prezent, o viză valabilă care permite intrarea în SUA (non-immigrant visa) au posibilitatea de a intra în / tranzita Canada, pe calea aerului, în baza unei Autorizații de Călătorie Electronice (Electronic Travel Authorization – eTA), fără a mai avea nevoie de viză.

Ministerul Afacerilor Externe menționează că, în baza eTA, cetățenii români care se află în una dintre cele două situații mai sus menționate pot intra, fără vize, pe teritoriul Canadei, pentru o perioadă de maxim 6 luni, doar dacă scopul șederii este unul din următoarele: turism sau vizită (vizitarea rudelor/prietenilor sau prospectarea oportunităților de derulare a afacerilor).
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor să aibă în vedere următoarele atenționări:
  • Pentru obținerea Autorizației de Călătorie Electronică accesați în internet următorul link: http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/questions-answers-by-topic.asp?st=16.7.2.
  • Aplicația este disponibilă pentru cetățenii români  începând de astăzi, 1 mai 2017, orele 09:00 (ora Canadei), respectiv 16:00 (ora României).
  • Nu aveți nevoie de Autorizație de Călătorie Electronică dacă ați obținut, deja, o viză de intrare în Canada și aceasta este încă valabilă!;
  • Atenție! Eliminarea obligativităţii deţinerii unei vize NU se aplică cetăţenilor români care doresc să muncească sau să studieze în Canada. În aceste situaţii  este necesară, în continuare, obţinerea unei vize, conform reglementărilor canadiene.
  • Obțineți Autorizație de Călătorie Electronică, în timp util, înainte de a vă deplasa spre aeroport!;
  • Completați, on line, cu atenție, toate rubricile și introduceți datele personale exact așa cum sunt menționate în pașaport;
  • Taxa pentru obținerea Autorizației de Călătorie Electronice este de 7 dolari canadieni și trebuie plătită în momentul completării aplicației online. Asigurați-vă că aveți un card valabil de tipul: VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRES sau card de debit de tipul  Visa Debit, JCB, Interac;
  • Nu depășiți perioada de ședere legală de 6 luni, altfel riscați să primiți un ordin de îndepărtare de pe teritoriul Canadei și să întâmpinați dificultăți în obținerea unei noi Autorizații de Călătorie dacă doriți să reveniți pe teritoriul Canadei;
  •  Respectați legislația canadiană și nu modificați scopul declarat al călătoriei, în caz contrar Autorizația de Călătorie Electronică poate fi suspendată!
  • Cetățenii canadieni NU pot aplica pentru obținerea unei Autorizații Electronice de Călătorie (valabil în cazul persoanelor cu dublă cetățenie);
  • În situație în care vă deplasați în Canada însoțiți de mai mulți copii minori este necesar să completați câte un formular pentru obținerea eTA pentru fiecare dintre aceștia.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă accesarea, pentru obținerea de informații detaliate referitoare la eTA, a secțiunii “Sfaturi, alerte de călătorie/Condiții de călătorie/Canada” de pe pagina de web a MAE: https://www.mae.ro/travel-conditions/3678#850.”
Totodată, pentru informaţii utile cu privire la modalitatea de utilizare a portalului „eTA”, precum şi alte actualizări periodice cu privire la acest subiect, accesaţi şi urmăriţi pagina de Facebook a Departamentului Consular: https://www.facebook.com/DepartamentulConsular/

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 
Publicat de:Irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu